Anca Amariei, Media Relations & External Communication Coordinator, Cosmote, a fost la Amsterdam zilele trecute pentru a participa la PR & Social Media Summit. Nume importate din industrie s-au aflat pe afişul acestui eveniment însă, dincolo de asta, la fel ca şi ceea ce au susţinut participanţii, conţinutul (discuţiilor) e cel mai important.

Aşa stând lucrurile, Anca a fost foarte drăguţă şi a scris şi pentru printrerânduri.eu o corespondenţă specială despre cele două zile de prezentări şi conversaţii. Prima parte e aici şi mai găsiţi detalii interesante şi pe blogul ei. Eu am urmărit discuţiile pe hashtagul #PRsummitING şi, la final, am găsit şi un rezumat pe Storify.

Anca, ai cuvântul! :)


ancaZiua 2 a fost axată intens pe socializare, atât în sensul de networking între participanți, cât și în sensul că prezentările speakerilor au vizat zona de social media.

Am avut parte de studii de caz pe bune și povești din interior, din care s-a înțeles clar că strategia de social media pentru companiile mature nu se rezuma doar la Facebook, doar la Twitter, doar la bloguri etc. Ce fac oamenii de social media de la Marvel Entertainment, LEGO, Ford este o strategie integrată, legitimată intern, care a depășit de mult timp stadiul de cerere a drepturilor cu care se confruntă în multe cazuri social media in țara noastră  :(

Ryan Penagos, Executive Editorial Director for Marvel Entertainment’s Digital Media Group – la Marvel, angajații sunt încurajați să își dezvolte pe Twitter conturi personale care să reprezinte diverse personaje conexe brandului și pe care să le folosească drept sateliți pentru contul-umbrelă al Marvel. Ryan ne-a dat exemplu contul său personal de Twitter, @Agent_M, din spatele căruia gestionează conturile pentru @Avengers, @RealDeadpool și coordonează echipa care se ocupă de contul @Marvel (ajung astfel zilnic la aprox. 2 milioane de followeri foarte activi).

Lars Silberbauer, Head of Social Media LEGO Group, a vorbit, in spiritul brandului, despre conceptul de business as a brick, un adevărat ecosistem care stă sub principiul conectivității prin intermediul conținutului.

300 employees have a “social media drivers licence” at Lego. Can interact in sm on behalf of Lego#prsummiting

Vorbind despre companii care fac social media pe bune, nu tangențial, disparat și fără viziune, Lars a povestit despre o echipă impresionantă de specialiști pe care o conduce: 4 membri în trupa de bază (el + încă 3 colege, care împreună gestionează 4 piețe: Danemarka, UK, Mauritius și SUA), apoi 20-25 „social media champions??? activi pe diferite piețe unde LEGO are operațiuni, plus aproximativ 300 de angajați care au „Social Media Driving License??? (adică au fost instruiți corespunzător și știu cum trebuie să gestioneze prezența lor și a brandului în rețelele sociale). Strategia LEGO  are trei piloni esențiali:

lego lesson
atenție specială acordată nevoilor sociale ale fanilor LEGO (și foarte frumos au identificat ei aici următoarele nevoi: a construi împreună – de exemplu, bucuria pe care o au un tată și un fiu atunci când lucrează în echipă la ceva, respectiv mândria de a construi, de a avea ceva care iese din mâinile tale);

–  crearea de valoare, de conținut la care publicul LEGO să rezoneze, cu scopul de a amplifica afinitatea față de brand (și aici am observat că se bazează foarte mult pe crowdsourcing – au, de exemplu, în Japonia, un concurs CUUSOO, unde fanii sunt invitați să vină cu idei noi de produse, iar cele care strâng peste 10.000 de voturi se transformă ulterior în produse reale în portofoliul LEGO);

viteza de reacție – adaptarea la contexte „fierbinți???, cum ar fi tributul pentru Neil Armstrong, anul trecut:

lego2

Arnt Eriksen, Chief Innovation Officer DDB, a venit în completarea ideilor deja vehiculate despre puterea storyelling-ului, cu o formulă considerată de succes: 1rE2zag. Explic imediat și ce înseamnă: un singur mesaj puternic (1), relevant (r), emoțional și engaging (E2), diferit („when others do zig, you do zag???). Tot el a mai spus că un pelerinaj de succes al clientului se descrie prin 3 verbe: findlikelove, iar pe acest traseu brandurile trebuie să intervină eficient, pentru a ușura ajungerea cât mai rapidă la love :D

arnt

Patrick Kampmann, Co-founder Volontaire, a încântat prin povestea curajoasă a Suediei, care a lăsat  o mare și importantă parte a promovării brandului de țară pe mâna agenției pe care o conduce. Așa s-a născut proiectul Curators of Sweden: The world’s most democratic Twitter account, multiplu câștigător de Grand Prix la Cannes Lions.
Ce face Suedia mai exact? Pentru a transmite într-un mod cât mai neconvențional ideea că este o țară ultra-progresistă, care pune preț pe inovație, deschidere, autenticitate, a decis să își lase contul oficial de Twitter, @Sweden, pe mâna câte unui cetățean, care îl gestionează după bunul plac câte o săptămână (fără niciun plan de conținut, fără nicio limitare). Și credeți-mă, până acum au avut parte de „administratori??? de tot felul, cu orientări sexuale și religioase diferite, fanatici, preoți etc. și nu au abandonat ideea. Deci, o dovadă maximă de curaj și transparență (!) care, evident, a stârnit foarte mult buzz și reacții controversate.

sweden

Închei cu feblețea mea, Scott Monty, Head of Social Media Ford, care a povestit despre lucruri uimitoare pe care le face la Ford încă din 2007 și pe care nici în cel mai optimist nu le vad implementate la noi în următorii 3-4 ani. Vă invit doar să aruncați o privire peste misiunea și viziunea companiei, care, deși corporatiste, sunt enumerate clar și concis, fără prea multe floricele: We do not only have the ability, but also the responsibilty to listen.

scott

În aceeași notă, derivat din acestea, este trasat și modelul pentru Social Media, numit Ford One Social, care spune așa: Listen and engage; Measure and monitor; Train; Growth at scale. Le-am lăsat în engleză, ca să nu ratez din substanța lor. Cum cu Scott am stabilit o legătură specială, mai multe detalii îi voi dedica într-un articol mai generos și pe blogul meu, unde urmează zilele viitoare să povestesc alte picanterii de la summit.

În concluzie, a fost o experiența extraordinară, atât prin prisma conținutului, cât mai ales pentru că speakerii au fost extrem de abordabili și disponibili. O experiență care mi-a arătat care sunt standardele la care trebuie să aspirăm de fapt și de unde trebuie să ne culegem inspirația. Toți oamenii amintiți mai sus merită urmăriți îndeaproape în parcursul lor profesional și explorați la maxim atunci când se ivește ocazia, sunt mine de aur! Mă bucur că am avut ocazia minunată să îi cunosc personal și sper ca tot ce am povestit aici (o mică parte din ce am trăit acolo) să fie util celor care citesc!

Share: