Zilele trecute, la Craiova, extrem de preocupatul de cultură ministru al culturii, mai cunoscut şi ca Cel pe care piatra nu l-a nimerit, s-a trezit vorbind despre bugete şi cum ar fi mult mai bine şi mai frumos şi mai (festivalul) Shakespeare dacă, de exemplu, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea celor cu HIV/SIDA ar fi redus la jumătate. Sau n-ar mai fi deloc. Fiindcă, a socotit ministrul Barbu, programul ăsta valorează cam cât jumătate din bugetul pentru proiecte alocat ministerului culturii.

Cu vorbele sale: Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri Shakespeare sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate.

barbu
A fost cutremurat, săracu’ de el! Nu simţiţi cum se strânge o lacrimă în colţl ochiului?!

Nu suntem (în) Africa de Sud, ne mai spune dom’ Barbu, ca să fie milioane de bolnavi. Ce-i drept, nu sunt milioane, sunt, în program, cam 12.000 de pacienţi. Şi, extra, probabil mai sunt şi unii care nu ştiu că sunt seropozitivi sau nu doresc să se înscrie în program. Şi, fireşte, mai sunt milioanele de români care cred că lor nu li se poate întâmpla aşa ceva – de unde şi banii necesari pentru prevenire. Dar, na, e greu cu calculatul, cultura nu e matematică şi, după cum se vede treaba, nu ţine loc de bun simţ, compasiune sau chiar ştiinţa de a-ţi ţine gura, mai ales când eşti persoană publică!

De pe site-ul ministerului aflăm, dintr-un comunicat oficial, da?, că, ah şi vai, ministrul nu a fost invitat acolo în calitate de ministru ci de persoană privată – alt schizoid, întocmai precum şeful lui de la Guvern, care, ca premier votează “da”, iar ca parlamentar votează “ba”: Pe 8 decembrie 2013 ministrul culturii a fost invitat în calitate privată, de universitar şi autor, să ţină o conferinţă la Teatrul Naţional din Craiova.
Ce vorbeşti, dom’le?! Păi şi atunci de ce apare asta pe site-ul ministerului, de ce ni se spune că ministrul culturii a fost invitat şi nu profesorul Barbu?!

Da, aţi ghicit, sunt puţine personaje în politica autohtonă faţă de care să am o aversiune mai mare decât în cazul ăstui ministru şi chiar nu cred că scuzele repară ceva. Pe principiul “gura bate curul”, aş vedea cum universitarul şi autorul îşi iau frumos un guvernamental şi politic şut în trei litere! Fiindcă, până una-alta, la capitolul “Transparenţă”, pe site-ul ministerului se poate citi doar atât:

404
Nu în ultimul rând, până la Shakespeare, ne lipseşte un festival puternic care să poarte numele unui dramaturg român, dar şi unul naţional de teatru care măcar să nu fie atât de criticat.

PS Aici nişte sugestii atât pentru ministru cât şi pentru profesor, autor şi persoana privată Barbu. Mno, privată, dar, iată, nu de libertatea de a deschide gura!

Later update: A demisionat! (12 decembrie, ora 11.30)

Share: