Azi premierul a postat pe pagina sa prost gestionată de FB scrisoarea trimisă către rectoratul Universității București prin care își anunță decizia de a renunța la titlul de doctor în drept. După numărul de shares și după comentarii, îmi pare că e o gălușcă aproape înghițită, blabla, uite că recunoaște plagiatul, blabla uite că face ceva onorabil.

Nu, nu recunoaște nici un plagiat, iar gestul, acum, e doar o mișcare de spălare a imaginii și atât. Să citim un pic printre rânduri, da?
Nu spune nicăieri că renunță la titlu pentru că este primit pe nedrept ci că renunță la titlu pentru că atacurile politice la adresa lui ar fi afectat imaginea Facultății de Drept, vezi Doamne!, cu toate că argumentele lui împotriva plagiatului au fost de bună credință.

catavencii

Vă reamintesc un pic povestea:
29 iunie 2012: Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis oficial că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat.
Ce face Ponta? Schimbă regulamentul comisiei cu puțin timp înainte de comunicarea deciziei oficiale, atacă membrii comisiei cu pricina, iar de la PSD se scurg acuzații (false) potrivit cărora șeful comisiei ar fi beneficiat de niște finanțări ilegale. În cele din urmă, comisia este desființată.
17 iulie 2012: Comisia de Etică a Universității din București a decis, de asemenea, că este vorba de un plagiat.
18 iulie 2012: Consiliul Național de Etică a decis că Ponta nu a plagiat.
Câteva zile mai târziu, o comisie formată din trei profesori de drept de la Sorbona, Universitatea din Strasbourg și Universitatea din București conchide că, da, e plagiat.
În cele din urmă, consiliul de etică de pe lângă Ministerul Educației a decis însă că teza respecta legislația din 2003, când a fost susținută, iar Parchetul lui Tiberiu Nițu a dat un NUP, pe baza expertizei Oficiului Român pentru Drepturi de Autor, potrivit căruia plagiatul nu poate fi dovedit, printre altele, pe motiv că fonturile folosite la redactare sunt altele.
(sursa)

Deci era mai mult decât evident de acum doi ani că e un plagiat ordinar dar premierul s-a folosit de funcția sa pentru a face praf orice decizii în acest sens. Și acum zice că renunță la un titlu care, oricum, era o pată neagră pe propriul CV și pe care nici o persoană cu ceva judecată și bun simț nu-l considera ca fiind obținut onest.

Așa că, scuze, dar despre ce vorbim aici?!
A! Nu în ultimul rând, renunțarea nu are nici o valoare juridică. Titlul trebuie să-i fie retras, nu poate renunța la el.

Share: