Sunt câțiva ani – deja! – de când tot mă duc drumurile profesionale prin Sibiu și, între timp, am adunat prieteni acolo, locuri favorite în oraș, opriri obligatorii. Dar, dacă nu punem la socoteală un început de martie teribil de înghețat, iarna nu prea am ajuns pe-acolo. Mi-am făcut timp acum, la început de decembrie, ca să vizitez Christmas Market-ul sibian. Și prietenii. En, fin, o parte, căci, din păcate, n-a fost vreme de toți – pentru asta mi-ar trebui un ???turneu„ mai lung de două zile!

Prima oprire a fost, desigur, la Continental Forum, casa mea departe de casă atunci când sunt la Sibiu*. Dincolo de faptul că e vizavi de teatru și fix la începutul pietonalei, adică strada Bălcescu, e minunat să știi că stai într-un loc în care n-ai niciodată surprize altfel decât plăcute. Oamenii zâmbesc tot timpul, doamnele care fac curat sunt de un bun simț vecin cu sfioșenia, să nu te deranjeze, cumva, să nu strice, să nu facă vreo neplăcere, hotelul e kids friendly fix cât tu, care n-ai kids, să nu te enervezi ci să zâmbești că ăia micii se învârt ca niște titirezi în jurul bradului imens din hol.

conti
După ce părăsisem Bucureștiul tot plouat ca un câine maidanez, Sibiul m-a primit cu cer senin și soare, unul pe care acasă nu-l mai văzusem de ceva vreme – deja! – și care mi-a alungat oboseala instant! De altfel, nu știu ce-mi face orașul ăsta că mereu mă înveselesc acolo. Chiar și dacă n-ar fi fost soare. Poate sunt ???de vină??? prietenii din Teatrul ???Radu Stanca???, sau ceilalți prieteni, poate pietonala cu vitrinele aranjate festiv sau poate aroma de zahăr ars care te întâmpină imediat ce intri în Piața Mare: prima căsuță, cum intri în Christmas Market, e una în care găsești tot felul de fructe confiate și alune sau nuci învelite frumos în zahăr ars și care se fac acolo, în căsuță. Miroase irezistibil, a iarnă și a copilărie, și n-am rezistat, desigur, fără să gust și, mai apoi, să cumpăr!

Am vizitat fiecare căsuță în parte, am făcut poze, am vorbit și am glumit cu oamenii din căsuțe. Puteți găsi acolo o mulțime de chestii simpatice, decorațiuni pentru Crăciun, dar și alte lucruri de sezon, cum ar fi mânuși, căciuli, fulare, șoșoni, fie din piele îmblănită, fie din lână sau alte materiale, mai de oameni serioși, dar și a joacă – se poartă, vă spun!, căciula cu urechi! Fie că ești adult ori copil, căciula cu urechi e un must have de sezon! M-am conformat și, prin urmare, mi-am luat o cordeluță cu urechi de pisică. Nu mai râdeți, oricum, în locul ăla dai plenar în mintea copiilor… poate și pentru că sunt atât de mulți, iar veselia lor e contagioasă!

tren

În locul cu carturi, de exemplu, era cea mai veselă fetiță, care lua virajele doar în hohote de râs. Nu puteai să nu zâmbești măcar, era super simpatică! I-am făcut și poze dar normal că n-au ieșit, aia mică era un fel de Schumacher cu moț! Și în trenuleț, că e și trenuleț, la ieșirea din tunel, că e și tunel, era o chiuială de zici că se dădeau în roller coaster! Până și caruselul părea să fie o atracție specială pentru cei mai mici cărora li se părea că învărtitul călare pe Mickey Mouse ori pe un broscoi e cea mai tare distracție!

carusel

Mâncare din belșug, dar nu neapărat pentru cei care țin dietă: pită cu untură, ciolan afumat, cârnățăraie și pâine proaspătă, cartofi copți cu diverse umpluturi și, de asemenea, un fel de chipsuri pe băț, porumb fiert și, desigur, nelipsita vată de zahăr. Tot în târg, de cumpărat, felurite ceaiuri, mai clasice ori mai puțin clasice, turtă dulce și alte zaharicale, frumos aranjate, gata să ia ochii și banii mușteriilor.

turtă dulce
Mi-au mai plăcut globurile pictate, lumânările artizanale, dar și căsuța cu jucării de la care era să plec acasă cu un absolut inutil pistol care avea o moriscă multicoloră la capăt, noroc că am fost oprită la timp! Am avut voie, totuși, să beau vin fiert și să mă dau – ce fericire! – în mașinuțele bușitoare! Din care n-aș mai fi coborât deloc, parol!

masinute
Tot pentru copii – dar nu numai! – există și căsuța lui Moș Crăciun unde Moșul însuși te primește la el în sanie, ascultă dorințele copiilor și face poze cu ei. Iar pentru cei care au un pic de îndemânare sau măcar bunăvoință, există Atelierul lui Moș Crăciun unde copiii între cinci și nouă ani învață să coacă și să decorează turtă dulce, să facă lumânări frumoase și să picteze obiecte ceramice. M-aș fi dus și eu, dar nu m-au primit pentru că aveam peste nouă ani, mno!

mos

Și mai au și brad, și colinde în felurite limbi (e radio Moș Crăciun acolo și, dacă în rest mă enervează supradoza de colinde, în Christmas Market pare perfect) și două scene pe care sunt concerte și tot soiul de alte evenimente, cum ar fi spectacolul unei tinere speranțe a iluzionismului – sau cel puțin așa a fost prezentat un tânăr, spre bucuria copiilor înghesuiți în fața scenei. De menționat că nici un copil din cei prezenți nu a fost făcut să dispară!

Târgul de Crăciun din Sibiu se închide imediat după Crăciun (că acolo e disciplină nemțească, dacă-i zice ???de Crăciun???, apăi chiar atâta ține, nu până la anul nou!), dar vă garantez că la Sibiu e mereu ceva de văzut și de făcut. Bunăoară, în weekendul ce tocmai a trecut, la Teatrul Gong a fost un festival magic prilejuit de aniversarea a 65 de ani de la inaugurarea teatrului, iar la TNRS aveți de ales între o mulțime de spectacole – eu am văzut două cât am fost acolo.

O noapte furtunoasă la TNRS - recomand!

O noapte furtunoasă la TNRS – recomand!

Pe pietonală, zilele astea e și tunelul cu lumini, adică 60.000 de leduri colorate, și care arată ca o poveste veselă, ori puteți merge să vedeți ce frumos arată plasa de lumini care împodobește Podul Minciunilor sau să beți o ciocolată caldă la oricare din cafenelele mici și cochete din centru, să patinați în parcul Sub Arini ori dacă vreți și știți, să schiați la Păltiniș, la o aruncătură de băț de Sibiu. Sau, pur și simplu, să vă bucurați de două-trei zile fugite de acasă într-unul dintre cele mai frumoase orașe de la noi sau de aiurea!

Iar dacă nu aveți încă planuri clare de Revelion, luați în considerare și oferta de la Continental Forum, care, anul ăsta, de Revelion, se transformă în cazino. Cu mese de black jack și ruletă și un meniu din care amintesc de pastrama de vită pe pat de rucola cu dulceață de ardei iute, tartar de ton marinat, trio mousse de broccoli, țelină și morcovi… sau puteți să vă uitați și singuri la meniu:

Print
Oferta are câteva pachete de cazare de 3, 4 sau 5 nopți, cu cina festivă și brunch pe 1 ianuarie incluse. Și, dacă tot mergeți, vă recomand și Spa-ul din hotel, că dacă e bal, apăi bal să fie, (mai ales) doamnelor și domnilor! Iar cina cu pricina e, de asemenea, kids friendly, în sensul că o să existe personal care să-i amuze pe cei mici pentru ca cei mari să se distreze în voie.

Tema Casino pentru acest Revelion se regăsește, de altfel, în propunerea tuturor hotelurilor din *lanțul Continental, mai puțin la cel din Suceava care e în renovare: Arad, Oradea, Tg. Mureș, Drobeta Turnu Severin și, desigur, Grand Continental din București, iar meniurile sunt peste tot speciale. Am fost într-un an la competiția lor internă și stiu cum se gătește în lanțul Continental! Iar dacă tot e să cheltuiți pentru noaptea dintre ani, măcar să faceți și un City Break, ca să știți o treabă! Se zice că dacă începi anul nou călătorind o să te tot plimbi în următoarele 12 luni!

Ceea ce vă doresc și vouă, dar mai ales mie! :))

Share: