Le aștept cu interes în fiecare an și scriu despre ele cu credința că printul nu moare și speranța că poate îi inspiră și pe jurnaliștii de la noi să-și respecte (mai mult) profesia și publicul. Sigur, asta nu prea se întâmplă, dar, ca idee, speranța moare ultima. Adică după print!

Ca de obicei, mai mult decât lista premiaților, găsiți în textul meu și linkuri către materialele lor, și vi le recomand pe toate, ca mostră de jurnalism bine făcut, dar și pentru subiectele alese. De asemenea, n-ar fi rău să citiți și scrisorile cu care editorii și-au însoțit candidaturile.
Iar acum să vedem câștigătorii celei de a 99-a ediții a premiilor Pulitzer!

Public Service, cel mai prestigioasă dintre categorii, şi singura pentru care câştigătorul primeşte (şi) o medalie de aur: The Post and Courier, Charleston, South Carolina, pentru seria Till Death Do Us Part care tratează fenomenul îngrijorător al abuzului domestic. În ultimul deceniu, peste 300 de femei au sfârșit violent, împușcate, bătute, strangulate sau arse, în timp ce autoritățile au făcut foarte puțin pentru a stopa acest fenomen. În 2013, South Carolina s-a situat pe primul loc în Statele Unite în ceea ce privește violența domestică. Citiți aici scrisoarea editorului pentru juriul Pulitzer. Juriul a fost prezidat de către Scott Kraft, deputy managing editor, Los Angeles Times.

social service
Ceilalți doi finaliști au fost: The Boston Globe pentru seria de materiale Shadow Campus, în cadrul căreia au expus un sistem deficitar de locuințe, care a supus mii de studenți unor condiții periculoase și, în unele cazuri, chiar mortale, și The Wall Street Journal pentru seria The Deadly Medicine, în care se arată cum o operație banală de fibrom a supus riscului crescut de cancer mii de femei și care a dus la o modificare în tratamentul bolii.

Breaking News Reporting: The Seattle Times pentru felul în care a acoperit o alunecare de teren în Oso, Washington, eveniment soldat cu 43 de victime. Redau aici motivația, așa, ca idee despre cum se face BN reporting: For a distinguished example of local reporting of breaking news that, as quickly as possible, captures events accurately as they occur, and, as time passes, illuminates, provides context and expands upon the initial coverage, și scrisoarea editorului către juriul prezidat de Leona Allen, deputy managing editor, The Dallas Morning News.

seattle times
Cei doi finaliști au fost The Buffalo News Staff, pentru felul în care au scris despre furtuna de zăpadă care a locit statul în noiembrie 2014 (și chiar vă rog să mergeți la ei pe site să vedeți cum și cât au scris), și Los Angeles Times Staff, pentru felul în care au reatat despre evenimentele din Isla Vista: un bărbat a deschis focul și a omorât șapte persoane.

Premiul pentru Investigative Reporting a plecat la două publicații, The Wall Street Journal Staff pentru “Medicare Unmasked”, un proiect fără precedent care a oferit americanilor acces la date confidențiale într-o investigație care a vizat 600 de miliarde de dolari în sistemul Medicare, și Eric Lipton de la The New York Times pentru o serie de materiale deloc magulitoare la adresa lobbyștilor și a procurorilor generali. Scrisorile sunt aici și aici, iar juriul a fost prezidat de către Mark Schoofs, investigations and projects editor, Buzzfeed News, de asemenea câștigător de Pulitzer.

Medicare

Finaliști la această categorie au fost David Jackson, Gary Marx și Duaa Eldeib de la The Chicago Tribune, pentru felul în care au relatat pericolele la care sunt expuși copiii în centrele finanțate de stat din Ilinois. În acest moment, se lucrează la schimbarea legislației.

Explanatory Reporting: Zachary R. Mider de la Bloomberg News, pentru materialele referitoare la motivele neplății taxelor și impozitelor de către companiile americane și greutățile pe care autoritățile le au din acest motiv (citiți din link în link, sunt chiar entertaining). Citiți și scrisoarea adresată juriului al cărui chief a fost Jennifer Orsi, managing editor, Tampa Bay Times.

Zachary R. Mider

Zachary R. Mider

Finaliști au fost John Ingold, Joe Amon și Lindsay Pierce de la The Denver Post pentru felul în care au scris despre faptul că relaxarea legislației referitoare la marijuana în statul Michigan a atras acolo sute de părinți disperați să găsească un tratament pentru copiii lor bolnavi, și Joan Biskupic, Janet Roberts și John Shiffman de la Reuters pentru materialele care vizează probleme ale justiției în Statele Unite.

Local Reporting: Rob Kuznia, Rebecca Kimitch și Frank Suraci de la The Daily Breeze, pentru investigațiile despre corupția dintr-o școală de stat, materiale care au dus la anchetarea administratorului și la schimbări în legislația locală.
Juriul a fost prezidat de către Angie Muhs, executive editor and vice president of audience development, The State Journal-Register, iar scrisoarea de motivație e aici.
Detaliul trist: anul trecut, Rob Kuznia a renunțat la jurnalism și acum lucrează în PR, deoarece veniturile din jurnalism nu-i mai permiteau să se întrețină. Daily Breeze este un ziar local mic, cu 63.000 de abonați.

centinellaFinaliști au fost Joe Mahr, Joseph Ryan și Matthew Walberg de la Chicago Tribune, pentru seria despre (in)justiție ntr-o suburbie a orașului Chicago, și Ziva Branstetter și Cary Aspinwall de la The Tulsa World, pentru materialele despre niște execuții (death sentenced) care n-au mers prea bine.

National Reporting: Carol D. Leonnig de la The Washington Post, pentru materialele despre problemele Secret Service și neglijarea principalei sale datorii: protecția președintelui.
Juriul a fost prezidat de către David Shipley, senior executive editor, Bloomberg View, iar scrisoarea e aici.

carol

Finaliști au fost Marisa Taylor, Jonathan Landay și Ali Watkins de la McClatchy Newspapers pentru investigațiile asupra unui raport al Senatului US prin care s-a încercat ascunderea unor detalii despre torturile practicate de CIA, și Walt Bogdanich și Mike McIntire de la The New York Times pentru articolele în care au expus tratamentul preferențial acordat unor jucători de fotbal de la Florida State University acuzați de atac sexual și alte delicte.

International Reporting: The New York Times Staff pentru materialele despre epidemia de Ebola din Africa: peste 400 de articole, din care 50 au avut trimitere de pe prima pagină.
Scrisoarea e aici, iar juriul a fost prezidat de Hannah Allam, national correspondent, McClatchy Newspapers, Washington, DC.

untitled

Finaliști la această categorie au fost Richard Marosi și Don Bartletti de la Los Angeles Times pentru seria despre condițiile inumane în care se lucrează în Mexic pentru a alimenta industria de multe miliarde a legumelor vândute în SUA, și Ned Parker împreună cu o echipa de la Reuters pentru materialele despre dezintegrarea Irakului și ISIS.
Acum mai puțin de o săptămână, Ned Parker, șef al biroului Reuters din Bagdad, a fost nevoit să părăsească de urgență orașul în urma amenințărilor cu moartea ce au urmat articolelor sale.

Feature Writing: Diana Marcum de la Los Angeles Times pentru poveștile familiilor afectate de seceta din Central Valley , California. Juriul a fost prezidat de Anne Marie Lipinski, curator, Nieman Foundation, Harvard University, fostă câștigătoare a premiului, iar scrisoarea de motivație e aici.

diana marcum

Finaliștii acestei categorii au fost Sarah Schweitzer de la The Boston Globe pentru povestea uneui om de știință care a încercat să salveze o specie de balenă de la dispariție, și Jennifer Gonnerman de la The New Yorker, pentru povestea celor trei ani petrecuți în închisoare, majoritatea timpului în carceră, de către un băiat arestat pentru că a furat un rucsac, și care se termină așa: Mă simt de parcă mi s-ar fi furat dreptul la fericire.

Commentary: Lisa Falkenberg de la Houston Chronicle pentru editorialele referitoare la abuzurile Grand Jury, o condamnare eronată și alte probleme ale justiției pentru imigranții legali.
Juriul a fost condus de către Jim Newkirk, viewpoints editor, Houston Chronicle, iar scrisoarea de motivație e aici.

Lisa Falkenberg

Lisa Falkenberg

Finaliști au fost regretatul David Carr de la The New York Times pentru editorialele sale despre influența media, și Matthew Kaminski de la The Wall Street Journal pentru textele sale despre conflictul din Ucraina.

Criticism: Mary McNamara de la the Los Angeles Times pentru textele în care arată cum schimbările subtile și totodată bruște în peisajul cultural au schimbat televiziunea. Juriul acestei secțiuni a fost condus de către Gail Caldwell, autor, Cambridge, MA, ea însăși câștigătoare de Pulitzer, și puteți citi scrisoarea de motivație aici.
Mary McNamara a fost finalistă a aceleiași categorii în 2013 și 2014.

Mary McNamara

Mary McNamara

Finaliștii acestei categorii au fost Manohla Dargis de la The New York Times și Stephanie Zacharek de la The Village Voice, ambele pentru critica de film.

Editorial Writing: Kathleen Kingsbury de la The Boston Globe pentru poveștile despre cât au în cont cei care lucrează în restaurantele ieftine, în scopul de a arăta care este prețul real al meselor servite în asemenea locuri: Service not included.
Juriul a fost condus de Vanessa Gallman, editorial page editor, Lexington Herald-Leader, iar scrisoarea e aici.

service

Finaliști au fost Tony Messenger și Kevin Horrigan de la St. Louis Post-Dispatch pentru relatarea evenimentelor din jurl tragediei de la Ferguson, când un tânăr de culoare neînarmat a fost împușcat de poliție iar asta a dus la proteste violente în comunitate, și Jill Burcum de la Star Tribune, pentru articolele despre corupția din școlile de stat pentru american natives (indieni).

Editorial Cartooning: Adam Zyglis de la The Buffalo News, care povestește că atunci când a ajunj la Buffalo News i s-a spus Bine ai venit!, acum du-te și câștigă un Pulitzer. Zis și făcut!

Mai multe lucrări, aici

Mai multe lucrări, aici

Finaliști: Kevin Kallaugher de la Baltimore Sun și Dan Perkins, sub pseudonimul Tom Tomorrow, de la Daily Kos.

Breaking News Photography: St. Louis Post-Dispatch Photography Staff pentru imaginile ce au însoțit relatările despre tragedia și protestele din Ferguson.

ferguson

Finaliști: Mauricio Lima, Sergey Ponomarev și Uriel Sinai de la The New York Times pentru imaginile de la conflictul din Ucraina, și Tyler Hicks, Sergey Ponomarev și Wissam Nassar de la The New York Times pentru imaginile din Gaza.

Nu știu cum a ales juriul. Mie mi se par toate excepționale!

Feature Photography: Daniel Berehulak, freelance photographer, The New York Times, pentru imaginile din timpul epidemiei de Ebola din Africa.

Esther Doryen, 5 ani, infectată cu Ebola, e dusă pe sus la ambulanță. A murit câteva zile mai târziu.

Esther Doryen, 5 ani, infectată cu Ebola, e dusă pe sus la ambulanță. A murit câteva zile mai târziu.

Finaliști: Bulent Kilic, un fotograf ultrapremiat de la Agence France-Presse, pentru imaginile cu kurzii care fugeau din calea ISIS la granița dintre Siria și Turcia, și Bob Owen, Jerry Lara și Lisa Krantz de la San Antonio Express-News pentru seria de imagini cu refugiații din America Centrală.

Premiile pentru celelalte categorii, care nu au legătură cu jurnalismul, sunt pe site-ul oficial al competiţiei.

Joseph Pulitzer (bio) a fost un jurnalist amerian de origine ungară care a revoluţionat jurnalismul la acea vreme. El a lăsat prin testament două milioane de dolari pentru înfiinţarea unei şcoli superioare de jurnalism (Universiatea din Misouri avea să fie prima care a făcut asta, iar azi are una dintre cele mai prestigioase şcoli de jurnalism) şi a unui premiu. Premiile Pulitzer se acordă din 1917., iar acordarea lor este administrată de Colmbia University.

Cei care doresc să se înscrie trebuie să plătească o taxă de 50 de dolari pentru fiecare înscriere. Cele mai multe premii – patru – au fost câştigate de poetul Robert Frost, dramaturgul Eugene O’Neill şi de fotograful Carol Guzy de la Washington Post.

Share: