Caut să am un scor mic la regrete în viață, în general, presupun că toată lumea face asta, dar sunt unele pe care nu pot să le evit, cum ar fi, de exemplu, faptul că nu am ajuns la Summer Well și la Ideo Ideis în perioada în care am fost alaturi de turul României Active cu Ciuc Radler.

Probabil că aș fi putut să mă împart cumva și, la fel de probabil, n-aș fi putut avea o experiență completă nicicum. Aș fi stat la festivaluri cu gândul la cei de pe traseu, tot așa cum, plecată fiind, m-am gândit adesea la cele două evenimente pe care le ratam. Decizii..


Dincolo de regrete, însă, am fost oarecât intrigată (dar și bucuroasă) că n-am auzit decât de bine de Summer Well. Ce-i drept, cât am fost plecată, n-am avut vreme să sap după impresii, dar FB, în generozitatea lui, mi-a arătat o mulțime de statusuri, de la oameni de toate felurile, și toți păreau să se simtă bine, nimeni nu plângea de căldură, jetoane, băutură/mâncare, ba toată lumea lăuda atmosfera. Aham! Deci se poate!

Acum, după ce am revenit, am citit ce s-a scris după, și rămân la impresia că a fost genul ăla de eveniment în care fie cârcotașii sunt minoritari, fie nu-s suficient de supărați ca să devină sonori. Și îmi mai place că, deși trupele pricep că și-au făcut treaba at their best, publicul a fost la Summer Well nu doar pentru concerte ci și pentru o evadare de două zile la doi pași de București, pe chill și relaxare, pe distracție și, nu în ultimul rând, pe experiențe. Unele dintre ele puse la cale și de sponsorii/partenerii evenimentului.

Credit foto: București Optimist

Credit foto: București Optimist

Fiindcă sunt direct interesată de partea asta (în general, ca om care participă, scrie despre și chiar pune umărul la făcut evenimente, dar și în particular, în cadrul bunei mele colaborări cu UniCredit), am căutat un pic să văd care au fost activările de la fața locului.

Ca o paranteză, una pe care cred că am s-o extind într-un articol separat, mi se pare mi-nu-nat! că brandurile mari de la noi – en fin, o parte din ele! – au înțeles că doar sponsorizarea evenimentelor cool nu e suficientă ca parte dintr-o strategie de poziționare sau măcar asociere cu momentele mișto petrecute de public la un eveniment sau altul și că treaba asta, deși strategică, trebuie să fie pe bune o componentă a brandului. Nu (mai) e destul să dai niște bani și să apari pe afișe!

De-aia mi-a plăcut mult că la Summer Well organizatorii și partenerii și-au bătut capul cum să facă experiența mai mișto pentru participanți, chiar dacă asta – sunt sigură!!! – a presupus costuri care au depășit cadrul strict și sec al sponsorizării.

amococo
De exemplu, printre altele, Orange a pus la cale net în locație dar, dincolo de asta, a oferit și baterii pentru telefoane, în așa fel încât cei care au chef să relateze live pe rețelele sociale de la Summer Well să nu devină frustrați că li se termină bateria. Dar Orange e un brand care se poate juca, în context.

UniCredit, însă, e o bancă și, pe bune, la concepția publicului nostru despre cum ar trebui să fie (văzută) o bancă, nu e chiar așa ușor să jonglezi cu business și coolness în același timp. Pur și simplu nu cred că e genul de instituție de la care te aștepți să poată să se joace. Și, totuși, au reușit. Nu e prima dată, dar mie tot mi se pare tare! Dar ce-au făcut?

Păi, în primul rând, s-au asigurat că sunt destule chioșcuri pentru jetoane (12) și un ATM pentru cei care vor musai cash la ei. Chiar dacă jetoane puteai cumpăra cu cardul, fără probleme, ba, mai mult, au și încurajat asta prin oferirea unor premii destul de substanțiale, împreună cu Visa. De exemplu, de la Summer Well, un preafericit posesor de Visa a plecat acasă (sau unde s-o fi dus) cu 1000 de euro mai bogat. Bani de vacanță! În plus, au avut mii de premii: brățări, portofele și tricouri oficiale, intrări la Amococo, super instalația de la Architects of Air.

ATM

Tot UniCredit s-au ocupat de garderobă, au suplimentat numărul de autobuze RATB, pentru a ajuta la evitarea aglomerației, și, nu în ultimul rând, au avut o promoție cool pentru cei care aveau card Visa de la ei, respectiv i-au adus la Summer Well cu Uber, moka, în limita a 50 de lei pentru fiecare cursă.

De asemenea, fideli ideii de a susține tineri designeri români, anul ăsta au lucrat cu Ghica Popa pentru ca portofelele, brățările, tricourile ba chiar și ATM-ul băncii să fie, vizual, din povestea Summer Well, să fie integrate în peisaj, nu niște nuci într-un perete. Bașca, au făcut și concursuri pe Facebook.

brand fb

???Întâmplarea??? face să știu un pic despre rezultatele generate de eforturile de comunicare, și ele sunt, așa cum era și de așteptat, bune și foarte bune, dar asta pentru că s-a muncit, și s-a muncit cu cap! En fin, și suflet, că nu se poate să lipsească dacă vrei empatie pe bune. Și nu e doar o chestie subiectivă, există studii legate de asta, cum e cel mai recent, făcut de AEG și Momentum, și din care avem și niște cifre.

93% dintre cei intervievați au spus că le plac brandurile care sponsorizează evenimente live, 80% au spus că vor cumpăra un produs al acelor branduri ca urmare a exerienței festivaliere, spre deosebire de doar 55% care au răspuns același lucru dar fără să participe la respectivul eveniment. În fine, cei care au participat la un festival sponsorizat de un brand spun că au plecat acasă cu o percepție îmbunătățită, cu 37%, dacă e să fim preciși, asupra brandului.

Sigur, ca o adăugire aproape evidentă, aș zice că exeriența trebuie să fie bună, iar brandul să-și bată capul ca lucrurile să iasă bine, altfel… Robbie Williams!

Ce voiam să zic, pe lângă regretul maxim de a nu fi ascultat, live, Bulletproof și In For the Kill, e că sunt happy, totuși, să știu că (mai) există un festival fain, frumos, curat și bine asociat pe plaiurile mioritice, ba încă unul pentru care nu trebuie să iau trenul sau avionul la anul! Cu puțin noroc, după cum vă povesteam, mă duce Uber pe gratis! :)

A, da! Și… felicitări organizatorilor!

Share: