Mie îmi plac poveștile, să le aflu, să le spun, să le dau mai departe. Am crescut cu povești, iar curgerea unei istorii, mai ales dacă era bine spusă, mă făcea să dau paginile cu nesaț. Nu știu dacă altfel aș fi ajuns să citesc așa mult, așa de repede, tot, și, fără asta, probabil aș fi sfârșit prin a bifa meseria de medic la care am visat până am descoperit magia vorbelor – rostite și nerostite – prin vremea primilor ani de liceu.

Și încă mi se pare că e o magie acolo, în alesul vorbelor perfect și perfecte, în aranjarea lor, în tonul cu care le rostești, pentru că tonul face muzica, în puterea pe care o au când sunt bine rostuite.


Am scris povești în presă, pe blog și am spus povești pentru companiile care au lucrat cu mine, dar prea rar mă găsesc în perspectiva fericită de a fi invitată sau incitată să le descopăr din comunicarea brandurilor în al căror target aș putea să fiu. Nu mă interesează prea des cifre și citate pompoase săvârșite în limbaj de lemn. Mie spune-mi o poveste, fă-mă să fiu interesată de ce ai de spus și, mai presus de asta, convinge-mă că cei care mă citesc găsesc ceva interesant. Ajută-mă să am un conținut care să-mi placă și mie și, mai ales, celor care intră să mă citească, pentru că eu n-am mereu timp și, de multe ori, nici chef!, să-ți fac ție treaba de PR.

fir rosu
La noi sunt încă puține branduri care fac asta. Fie că nu reușesc să iasă din niște modele vechi de comunicare corporatistă plictisitoare până la somn, fie că n-au oameni în stare să identifice poveștile din propria curte, fie nu știu cum să le spună sau cui. Firește că e vorba de mai multă muncă decât presupune scrierea – chiar și corectă – a unui banal comunicat de presă, și mai și costă omul bun care să vadă, scrie și ???vândă??? povestea, dar e bine de înțeles că acele branduri care își vor cerceta onest valorile și vor croi povești și experiențe în jurul acestora și în jurul produselor sunt cele care vor câștiga pe termen lung.

E diferența între un spot la ???cafeaua noastră premiată???, că sigur de-aia alegi o cafea, că e premiată, și spoturile cu Alinaroma care-ți povestesc despre o experiență, diferența între ???Angajăm zece casieri??? și ???Povestea portarului de noapte care lucrează la noi de 22 de ani???.

***

Despre ce și cum să cauți, despre cum să le concepi, cui și cum să le dai mai departe, pe ele, pe poveștile brandurilor, ce-i cu ???firul roșu???, și cum faci o strategie de conținut, dar nu numai, voi susține un training ???de poveste??? la conferința PRbeta care are loc la Timișoara, pe 11 și 12 mai – detalii.
Alături de mine, la conferință și traininguri, numa’ oameni care chiar știu cu ce se mănâncă meseria lor de aproape că am emoții*!, și pe care nu trebuie să-i ratați, fiindcă, știu de la organizatoare, sunt, vai!, atât de greu de prins la un eveniment!

*Normal că am. Emoțiile sunt bune!

Share: