Am scris de Cirque du Soleil de multe ori pe blog, sunt fan declarat, atenția la detalii și felul în care e organizată compania lor mi se par fascinante, un model de artă… eficientă! Prin urmare, nu pot decât să mă bucur că revin în România cu al patrulea spectacol: Varekai, o reinterpretare a mitului lui Icar.

În Varekai, personajul care zboară prea aproape de soare nu-și găsește sfârșitul în mare, ci ajunge într-o pădure cu creaturi magice, o lume fantastică, vulcanică, la marginea lumii, unde totul e posibil atâta timp cât mintea nu e îngrădită de concret. Iar sfârșitul nu e decât un nou început, așa cum o spune și titlul spectacolului: în romani, Varekai (se pronunță ver·ay·’kie) înseamnă ???oriunde???.  Un tribut adus celor cu dor de ducă, nomanzilor, rătăcitorilor care brăzdează lumea cu povești.

Varekai a călătorit, în cei 15 ani de la premieră, în mai bine de 130 de orașe din 23 de țări, iar distribuția sa numără 50 de artiști și 19 naționalități diferite. Pe toți îi unește dragostea față de Cirque.
Sunt patru personaje principale: Icar, La Promise, Le Guide și La Vigie, ale căror destine se întrepătrund și se schimbă în această fabuloasă aventură, și câteva numere specifice celor de la Cirque, cum ar fi, de exemplu, leagănul rusesc, trapez, echilibru în mâini – parcă nu le-aș spune, simplu, doar așa, cum sună, pentru că doar descrierea unui moment marca Cirque nu-i face dreptate.


Iar costumele sunt o poezie! Parte pentru că e o trăsătură definitorie pentru toate spectacolele marca Cirque, dar cu atât mai speciale în Varekai pentru că sunt create de Eiko Ishioka, câștigătoare a unui premiu Oscar pentru costumele din Dracula lui Coppola și nominalizată la același premiu pentru Mirror Mirror, câștigătoare de Tony și Grammy, dar și cea care s-a ocupat de costumele multor echipe olimpice ori de cele pentru ceremonia de deschidere a JO de la Beijing. Ceea ce, trebuie să admiteți, e un CV destul de impresionant! Chiar și așa, au fost necesare peste 33.000 de ore pentru lucru la costumele din Varekai, de la design la produsul finit, pentru cele 600 de costume, pălării, peruci, pantofi și accesorii. Mai mult, în echipa de turneu a spectacolului există șase persoane care se ocupă doar de costume.


O să vă povestesc mai multe din culisele acestui spectacol mâine, după ce voi face o vizită în backstage*, și poimâine, după premieră. Până atunci, pentru ca știu sigur că nu veți avea nimic de regretat, zic să vă grăbiți să vă luați bilete – le găsiți aici – sunt șapte spectacole la București, între 3 și 7 mai, dar sunt deja categorii și zile în care nu mai găsiți locuri.

Și, pentru că un asemenea efort logistic costă, și nu puțin, se cuvine o reverență către organizatori, Events, dar și către sponsori, Carrefour și Orange. De altfel, Orange a fost alături de Cirque du Soleil în România în mai multe rânduri, iar în spațiul de la Romexpo vor avea un loc dedicat în care puteți (re)găsi cele mai noi tehnologii pe care le aduc și în România.

*Dacă aveți întrebări pentru artiști sau despre spectacol, lasați-le la comentarii și promit să mă întorc cu răspunsuri mâine, înainte de premieră.

Share: