Azi dimineață, la cafea, reciteam – de la on this day – textul scris după întâlnirea cu Mihail Barîșnikov și mă gândeam că suntem foarte norocoși ca o mână de oameni să facă acest festival minunat unde vin toți oamenii ăștia geniali și noi ne bucurăm de ei acasă la noi la niște prețuri de zeci de ori mai mici decât se plătesc la ei acasă. Serios. Suntem norocoși.

Și tot așa m-am simțit eu în timp ce mă bucuram de spectacolul Kibbutz Dance Company, Mother’s Milk.
Cine citește des pe aici știe că sunt fană a dansului contemporan, pentru mine este mixul perfect de expresie artistică. Poate și pentru că nu sunt cuvinte, deși, adesea, în spectacole, apar și cuvinte și pot eu să-mi fac propriul scenariu despre ce a vrut să spună autorul.

Mother’s Milk e un omagiu adus de coregraful Rami Be’er părinților săi, ambii plecați dintre noi, concentrat pe ideea de kibbutz – în anii ’50, tatăl său a fost unul dintre principalii arhitecți ai acestui concept de a trăi împreună coerent și în deplină înțelegere – dar și pe relația dintre părinții săi.

Nu vorbesc de dans, sigur că a fost foarte bun, atât din punct de vedere tehnic – oricum Kibbutz DC a excelat mereu la capitolul ăsta – cât și din punct de vedere artistic. Au fost, parcă, mai calzi, mai lirici decât la alte spectacole. Și mi-au plăcut la nebunie.

Dar au fost și vorbe. Vorbe pe care le-am înregistrat și pe care le redau, să vă pună și pe voi pe gânduri…

Isnt’t it a relashionship an union between two people who fall in love with themselves?
If someone came into your life, would you compromise?

(…)

Compromise for what? Compromise for what reason? To compromise. What is compromising?
But if someone came into your life would you compromise? If someone comes into my life, I’d have to compromise? You’d better think about that again.
Compromise for what? Now, seriously, for what? For what? A relationship has to be earned not to compromise for it. And I love relationships. I think they are fantastically wonderful, I think they’re great!
I think there’s nothing more beautiful in the world than falling in love, falling in love without reasons, falling in love for the right purpose.
So when you fall in love what’s to compromise for?


Foto: Adi Bulboacă | FITS 2018

Share: