March 20

Portretele Făşangului

Făşangul este o tradiţie populară de sorginte păgână prin care oamenii alungă iarna. Anotimpul rece este înmormântat cu alai şi toţi participanţii la procesiune trebuie să fie mascaţi. Odată cu Redescoperirea României am aflat şi eu despre acest obicei. Poate puţin mai vulgar decât mi-aş fi imaginat eu o tradiţie populară (e drept, noi l-am prins la Moldova Nouă, oraş, deci, nu sat) dar, cu siguranţă, nu lipsit de culoare.

De notat – dar asta n-o să vedeţi în pozele mele – că personajele prinicipale din alaiul nunţii, etichetate ca atare, cu o coală A4 lipită pe spatele lor, erau Moni (un travestit), Iri şi Amantul lui Moni. Sigur, toată ceremonia e o parodie, asta e şi ideea, dar, totuşi, cât de puternic s-au amprentat Iri şi Moni în cultura populară de-au ajuns personaje de Făşang, un obicei vechi de vreo două sute de ani?!

În fine, cred ca asta e o altă discuţie, cu ramificaţii ce depăşesc o duminică (destul de) tihnită. Iată, aşadar, portretele de la Făşang, Moldova Nouă, 2011. N-am neglijat publicul, mare mâncător de seminţe!

 

Mulţumiri speciale pentru Laurenţiu, fiindcă mi-a dat camera lui când eu am gătat bateriile la aparatul meu, dar cheful de fotografiat nu-mi trecuse! :*


Tags: , , , , ,
Copyright 2020. All rights reserved.

Posted 20/03/2011 by ruxandra in category "dinRomania", "Foto

5 COMMENTS :

 1. By Manuel on

  Ce bine face sa calatoresti, mai ales ca ai ocazia cu cea mai tare echipa de bloggeri :D

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   multumesc. era foarte colorat tot ce se intampla. si toti, inclusiv alea mici si dragalase, papau bomboane agricole

   Reply
 2. Pingback: Redescoperă România, redescoperă emoţiile |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *