August 28

Tiles for America

După cum ştiţi, probabil, în prezent, Big Apple aşteaptă asediul uraganului Irene, iar pregătirile au început încă de vineri. Magazine închise, străzi pustii la ore de vârf, rafturi golite prin toate magazinele, în special magazinele care vând alcool. Primarul Bloomberg a fost foarte ferm în ceea ce priveşte evacuările, sunt zone în care lucrul acesta e obligatoriu, şi deja 400.000 de newyorkezi au rămas fără curent.

În ciuda faptului că vorbim despre o ameninţare destul de serioasă, ieri, după amiază, mai mulţi americani au lăsat baltă pregătirile pentru a salva plăcile ceramice cu mesaje de la primul memorial închinat atentatelor de la World Trade Center de acum zece ani.

“Tiles for America” a fost, iniţial, un proiect mic, început de nişte artişti americani. Plăci ceramice (faianţă, da) cu mesaje de încurajare pentru cei care pierduseră pe cineva drag în atentate. Fenomenul a luat proporţii şi s-a ajuns la mii de asemenea plăci venite atât din oraşele americane cât şi din întreaga lume care au fost expuse în New York, la intersecţia 7th cu 11th.

Este prima dată când aceste plăci sunt luate de acolo şi, nu am nici o îndoială, odată ce urgia va fi trecut, şi mai mulţi voluntari vor fi acolo, ca să le pună la loc, exact aşa cum au fost. Mi s-a părut un semn de infinit respect pentru evenimentele din 9/11, pentru cei care au pierit atunci, cei care nu i-au uitat şi pentru cei care şi-au exprima compasiunea pictând bucăţile de ceramică – unele dintre ele sunt adevărate opere de artă.

Poate că americanii sunt superficiali – aşa se spune, adesea – dar gestul acesta mi s-a părut minunat şi cred că spune multe de ce vorbim, înca!, despre American Dream şi nu despre [insert country name here] Dream.

Noi nu suntem în stare să salvăm ditai monumentele istorice şi trecem pe lângă ele cu o nepăsare demnă de cauze mai bune, iar ei se adună pentru a salva nişte bucăţi de faianţă care, în ultimă instanţă, reprezintă, fiecare, un gând bun şi o speranţă. Şi sunt, cum spuneam, mii!

Impresionant!

Foto via


Tags: , , ,
Copyright 2020. All rights reserved.

Posted 28/08/2011 by ruxandra in category "Cântece şi încântări

6 COMMENTS :

 1. By Misha on

  nu sint de acord cu
  “Poate că americanii sunt superficiali – aşa se spune, adesea”. sint de aproape 12 ani aici si sincer nu am impresia ca americanii sint mai superficiali decit altii. poate sistemul de valori difera , insterese si activitati sint diferite. dar diferit nu inseamna superficial neaparat.
  cit despre patriotism- si salvarea msg tiles este indirect o forma de manif- in general este ceva ce americani DO, not TALK about. Si asta e un punct in plus for them. (minus 1 for us).
  PS. asta nu inseamna stupid idiotic extremism – which can be found here, there, everywhere.
  PPS. un procent din tiles will not make it back – but u’ll b able to find them on ebay in few days. orice padure are uscaturile ei

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   asta cu superficialitatea americanilor e o prejudecata comuna, poate tine si de faptul ca sunt o natie mai noua decat altele, cine stie. oricum, eu prefer oricand niste asa-zisi superficiali celor indierenti la ce se intampla in jurul lor. compasiune si respect, astea sunt niste lucruri care caracterizeaza america si mi se pare admirabil

   apropo, cum e pe’acolo? :)

   Reply
 2. By Misha on

  eu sint in Seattle. deci no Irene issues. cum e pe aici in general? well… loooooong story. am ajuns acasa de la lucru de ceva timp- si tre’ sa incerc sa apuc ceva sleep before going back for swing shift . deci no time for the long story. :-)

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   Stiu ca nu e nebunie la voi in oras, dar ma gandeam ca se discuta macar.
   haide, dormi un pic, somn lin :)

   Reply
 3. By Tiberiu Bucur on

  Pana la urma s-a creat un boom de stiri despre o ploaie mai tare de vara care a facut ceva pagube datorita inundatiilor. Sacalii jegosi din jurnalism CBS si ABC au gasit insa foarte bun prilejul ca daca tot au scos 10 reporteri pentru fiecare colt sa faca o analogie intre reactia actualei administratii si ce a presedintelui Bush. Poate, poate or mai pune un procent doua in scorul electoral al actualului presedinte. Pana aici totul bine si frumos insa chestia asta ii poate prostii pe aia care nu traiesc in USA, insa astia de aici stiu foarte bine ca daca Irene trecea prin New Orleans si nu prin New York desfasurarile de forte ar fi fost cu totul si cu totul altele. In rest pe aici prin teritoriul Unchiului Sam ,recesiune ,recesiune si foarte multe dar exagerat de multe, oportunitati . Cu sanse egale de a le obtine pentru orice cetatean ca asta era cel mai importnat de fapt.

  Reply
 4. Pingback: 11 septembrie 2001 « pr intre randuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *