După cum ştiţi, probabil, în prezent, Big Apple aşteaptă asediul uraganului Irene, iar pregătirile au început încă de vineri. Magazine închise, străzi pustii la ore de vârf, rafturi golite prin toate magazinele, în special magazinele care vând alcool. Primarul Bloomberg a fost foarte ferm în ceea ce priveşte evacuările, sunt zone în care lucrul acesta e obligatoriu, şi deja 400.000 de newyorkezi au rămas fără curent.

În ciuda faptului că vorbim despre o ameninţare destul de serioasă, ieri, după amiază, mai mulţi americani au lăsat baltă pregătirile pentru a salva plăcile ceramice cu mesaje de la primul memorial închinat atentatelor de la World Trade Center de acum zece ani.

“Tiles for America” a fost, iniţial, un proiect mic, început de nişte artişti americani. Plăci ceramice (faianţă, da) cu mesaje de încurajare pentru cei care pierduseră pe cineva drag în atentate. Fenomenul a luat proporţii şi s-a ajuns la mii de asemenea plăci venite atât din oraşele americane cât şi din întreaga lume care au fost expuse în New York, la intersecţia 7th cu 11th.

Este prima dată când aceste plăci sunt luate de acolo şi, nu am nici o îndoială, odată ce urgia va fi trecut, şi mai mulţi voluntari vor fi acolo, ca să le pună la loc, exact aşa cum au fost. Mi s-a părut un semn de infinit respect pentru evenimentele din 9/11, pentru cei care au pierit atunci, cei care nu i-au uitat şi pentru cei care şi-au exprima compasiunea pictând bucăţile de ceramică – unele dintre ele sunt adevărate opere de artă.

Poate că americanii sunt superficiali – aşa se spune, adesea – dar gestul acesta mi s-a părut minunat şi cred că spune multe de ce vorbim, înca!, despre American Dream şi nu despre [insert country name here] Dream.

Noi nu suntem în stare să salvăm ditai monumentele istorice şi trecem pe lângă ele cu o nepăsare demnă de cauze mai bune, iar ei se adună pentru a salva nişte bucăţi de faianţă care, în ultimă instanţă, reprezintă, fiecare, un gând bun şi o speranţă. Şi sunt, cum spuneam, mii!

Impresionant!

Foto via

Share: