M-am întrebat de mai multe ori de ce majoritatea uraganelor au nume de femeie ca şi cum, dacă e să fie o pacoste serioasă, care face o grămadă de stricăciuni, îţi ia casa şi tot ce ai, viaţa, chiar, dacă nu eşti atent, aşa o năpastă, deci, atunci numele ei este (de) femeie!
Doar ieri am apucat să mă interesez în detaliu despre asta şi nu, de fapt, nu e nici urmă de misoginism în povestea asta.
Prin secolul XIX, când uraganele şi furtunile serioase au început să fie monitorizate, notate, măsurate, odată cu avansarea ştiinţei meteo, oamenii se referau la uragane asociindu-le cu orice sfânt, mucenic ori sărbătoare din ziua ori perioada respectivă. Istoria ne spune că primul care a introdus sistemul numelor proprii pentru uragane a fost un australian, Clement Lindley Wragge, şi tot el a fost cel care a venit cu ideea algoritmului alfabetic ce, cu puţine modificări, se foloseşte şi azi.
Numele de femei au fost, însă, găselniţa meteorologilor americani navigatori care au botezat furtunile din larg – unele dintre ele devenind uragane – cu nume de femei, întocmai precum au făcut şi cu navele: cele mai multe au tot numele unor doamne şi domnişoare. Poate pentru că erau departe de case şi le era dor de neveste, mame, fiice, iubite, naiba ştie!, dar asta e istoria. Lucrul ăsta s-a petrecut prin 1950 şi ceva şi abia aproape trei decenii mai târziu au început să fie luate în considerare şi nume de bărbaţi pentru botezarea uraganelor.
În prezent există şase liste cu nume pentru uraganele din toată lumea, listă realizată de Organizaţia Mondială de Meteorologie. Lista este alfabetică, numele sunt, deopotrivă, de femei şi de bărbaţi (parcă totuşi cele de femei primează), şi se refolosesc. Există şi excepţii, în sensul că unele nume sunt retrase din listă, atunci când furtunile cu pricina au produs pierderi masive şi se consideră că refolosirea lor ar putea stârni amintiri prea dureroase celor afectaţi. Aşa este cazul Katrinei (înlocuită cu Katia), a lui Andrew, Rita sau Ike.
Acum ştiţi!
PS Între timp, Irene s-a mai domolit, fiind “cotată” acum doar de gradul 1 din cinci. Dar poate oricând să se răzgândească, doar e femeie! :)
;
Stii tu, femeile conduc de fapt lumea?! nah, se lucreaza fairplay in privinta denumirilor :) Un pic de dragoste, ceva ironie.. :)
nu conduc femeile lumea. misoginismul conduce lumea. si political corectness-ul din punctul asta de vedere e tot o formula de misoginism. ai auzit vreodata de programe de discriminare a barbatilor?!
Daca prin “majoritatea uraganelor” te referi la 50% dintre ele…da, ai dreptate :P
Uraganele au nume de femei si barbati in egala masura, numele alterneaza exact ca sa nu existe nici o tenta misogina si nu se refolosesc.
Un pic de documentare nu strica uneori ;)
ba da, se refolosesc. exact cum spui, un pic de documentare nu strica uneori.
Aproape de adevar insa … sunt multe alte amanunte care nu sunt relatate. In North Carolina unde venisi si eu aci ca sa fac poze cu uraganul, totul se transforma intr-o ploaie torentiala de vara, “furtuna apocaliptica ” de altfel dupa standardele Dambovitene, chiar cu iz de blestem daca ar fi ascultam la fratii mei ortodoxi ca si astia (north carolina)au inlesnit casatoriile intre homosexuali. Ce mama dracu d’aia le da dumnezeu uragane ca nu au suficiente babe sa iasa cu icoanele-n drum si pietre suficiente ca sa arunce in capul celorlalti oameni. Pe principiul “a murit maimuta mea sa moara si maimuta ta :)))”…
P.S.
1. Referitor la “programele de discriminare a barbatilor” , casatoria este numai unul dintre ele :))))
2. Numele de uragane se alterneaza intre ele asa ca daca acum e Irene, urmatorul va fi Ivan probabil, iti sugerez mai subtire cu aluziile subtile :)))
gresit, dupa irene urmeaza jose si apoi katia
“ba da, se refolosesc. exact cum spui, un pic de documentare nu strica uneori.”
Nu re refolosesc in cursul unui an.
Cat despre documentare…cred masuta mea din sufragerie depune mai mult efort decat tine in directia asta.
unde scrie ca se refolosesc in cursul unui an, ha? daca vrei sa carcotesti, macar fa-o cu cap si argumente – daca gasesti. sau roaga masuta, poate se descurca mai bine decat tine.