UPDATE: au câştigat cele trei vouchere de analize de la MEDAS şi o consultaţie gratuită cu un diabetolog/nutriţionist:
Andreea Livia
Bibi
Oana
Felicitări tuturor, însă, şi nu uitaţi că, până pe 10 decembrie, la Medas, analizele pentru depistarea diabetului sunt GRATUITE! Mai bine să aflaţi decât să vă pară rău! :)
Până mai ieri, nu ştiam prea multe lucruri despre diabet în afară de faptul că există două tipuri ale bolii şi că e o chestie naşpa de care, odată instalată, nu scapi toată viaţa. Şi că nu e bine să faci excese de zahăr fiindcă te poţi trezi diabetic, dar asta, aşa cum am aflat, e un mit. În plus, am avut o colegă de şcoală care-şi făcea singură injecţiile cu insulină, lucru care mie mi se părea horror pentru că nici măcar nu-şi mai ridica cracul pantalonului ci infigea acul direct prin ţesătură. Zilnic. Brrr!
În prezent, porcăria asta de boală e topul mondial al bolilor cauzatoare de deces, afectează cam 1 din 10 persoane, dar ameninţă ca, până în 2050, să afecteze o treime din populaţie, şi asta cu toate că nu e o boală contagioasă şi nici nu se transmite, ca atare, de la mamă la copii.
Ieri dimineaţă am mers la Centrul Medas să-mi fac analizele de sânge şi alte câteva investigaţii pentru a afla dacă am ori sunt în pericol de a dezvolta boala asta. Nu sunt, ce bine!, dar ideea e că nici dacă aş fi fost, ori dacă chiar o aveam, probabil că, în primele faze, n-aş fi ştiut, pentru că diabetul e, cel puţin la început, asimptomatic. Cu alte cuvinte, nu doare. Abia când se instalează, când organismul o ia razna din pricină că insulina secretată de pancreas dispare, ei, abia atunci, pe nesimţite, începi să bei din ce în ce mai multă apă (ajungi până la 4-5 litri pe zi şi tot şi se pare că mori de sete), mănânci mai mult şi totuşi slăbeşti ori te duci mai des la toaletă. Des, adică şi de 10 ori pe zi.
Ca atare, nu se moare, la propriu, din diabet (în afară de cazurile – rare! – în care intri în comă diabetică), dar prezenţa diabetului în organism afectează aproape orice organ sau funcţie. Netratat, diabetul poate duce la orbire, infarct, accidente cerebrale, poate opri funcţionarea rinichilor (=> dializă) şi, da, poate cauza şi impotenţă!
După analize, pe seară, am avut parte de o foarte interesantă discuţie cu doamna doctor Andreea Gagiu, diabetolog, şi cu domna doctor Gabriela Chiţac, directoarea clinicii Medas din Unirea. Împreună cu alţi domni şi doamne de prin blogosferă* am aflat cum stăm cu analizele dar, dincolo de asta, ne-am făcut o idee despre ce este şi ce afectează diabetul (şi nu numai, vă mai povestesc eu), dar şi cât de mult contează depistarea sa la timp. E bine să ştiţi că diabetul nu se vindecă, nu, niciodată, dar poate fi ţinut sub control în aşa fel încât consecinţele prezenţei lui în organism să fie minime şi să nu afecteze viaţa pacientului.
Din păcate, însă, foarte mulţi oameni ignoră această ameninţare şi se presupune că aproape jumătate din diabeticii din România nu ştiu că au această boală. Tocmai de aceea, Centrul Medas trage un semnal de alarmă asupra acestei boli şi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Diabetului (14 noiembrie), oferă tuturor celor interesaţi de sănătatea lor un set de analize şi investigaţii pentru depistarea şi evaluarea diabetului. GRATUIT! Campania se desfăşoară timp de o lună, până pe 10 decembrie – pe site găsiţi mai multe detalii despre campanie, dar vi se răspunde prompt şi pe Facebook ori pe Twitter.
În plus, Centrul Medas oferă, pentru trei dintre cititorii mei, câte un set de analize şi o consultaţie, de asemenea gratuită, cu un diabetolog/nutriţionist care să vă ghideze spre un stil de viaţă mai bun. Aşadar, la control cu voi!
Ca să câştigaţi acest premiu pentru sănătatea voastră, vreau să-mi spuneţi trei mituri despre diabet. Dacă mai mulţi răspundeţi corect (şi sper asta, pentru că înseamnă că ştiţi ce e bine pentru voi), se lasă cu tragere la sorţi. Iau în calcul răspunsurile ce vin până pe 24 noiembrie, inclusiv. Succes şi… sănătate!
Foarte buna aceasta initiativa diabetul e o boala cu care se traieste daca ai grija de tine si-ti stabilizezi glicemiile.
O mare problema o prezinta si inconstientii care vand produse ce vindeca diabetul. Un exemplu aici: http://www.blog.chestiiutile.com/blogaraie/sanatate/teapa-vindecare-diabet.html
da, intr’adevar sunt o problema fiindca oamenii cred ca au scapat si nu se mai ingrijesc. si cand colo… :(
Diabeticii…
1 …nu pot consuma alimente care contin zahar.
2 …sunt mai expusi la raceala si alte boli
3 …nu isi pot taia unghiile de la picioare.
Al treia imi pare de-a dreptul hazliu.
bibi – lol, da, asa e, si probabil ca al treilea mit are legatura cu ranile care se inchid mai greu fiindca, asa cum am aflat recent, germenii care se pot caza prin plagi adora zaharul si se inmultesc de numai!
1 Nu au voie sa manance pepene rosu si struguri
2 Nu au voie sa faca efort fizic.
3 Nu au voie sa manance halva, smochine….si nici sa bea alcool
corect! :)
Diabeticii nu au voie sa:
– manance fructe
– detina permis auto
– faca sport
ba fireste ca au, asa cum vei descoperi si tu daca ajungi s’o cunosti pe dna doctor Gagiu :)
multumesc ca te’ai inscris!
Diabetul ereditar se face din 2 in 2 generatii.
Diabeticii isi pierd vederea.
Diabeticii n-au voie carbohidrati.
diana – diabeticii chiar risca sa’si piarda vederea, e una dintre complicatiile destul de des intalnite, din pacate..
eu am avut caz in familie si stiu ca NU:
manca dulciuri decat extrem de rar si f atent alese si nici struguri sau pepene
orice rana dura mult, se inchidea greu;
o femeie care are diabet nu are voie sa ia anticonceptionale
un diabetic nu trebuie sa consume bere sau vin dulce, must sau sirop. De fapt nu ai voie alcool
Mai stiu ca unele alimente trebuie cantarite. Unele dintre ele
sunt: painea, mazarea, orezul,
Monica – sa ne intelegem astea sunt mituri sau facts?!
3 mituri:
– diabetul se face daca mananci multe dulciuri (fals, doar iti mareste sansele)
– exista forme usoare de diabet (fals, doar pt ca il poti tine sub control cu pastile si nu ai nevoie de insulina nu trebuie sa te culci pe o ureche)
– diabeticii se imbolnavesc mai usor (fals, tine de sistemul imunitar al fiecaruia cat de repede raceste)
Tatal meu are diabet si foloseste insulina, la fel si 2 dintre bunici (dar ei iau doar pastile).
aaa:)) scuzeeee:D
sunt ametita:))
eu am zis fact. sorry! habar nu am la ce ma gandeam cand am scris?!?
acum nu are rost sa revin la mituri pentru ca deja sunt multe si deja ce stiam eu sunt scrise.
scuze inca o data!
nu e bai, doamne fereste! doar sa nu inducem cetitorii in eroare, ca nu asta’i scopul, nununu! :)
Draga Ruxandra, asta inseamna ca nu ai fost niciodata la medas la cat de bine vb de ei. am doua experiente super neplacute cu ei, si nu numai eu. dar daca primesti bani e ok presupun:)))
draga andreea,
e complet nesanatos sa abuzezi de vorbele pe care – sa ma ierti! – le’am editat in comentariu tau, si asta ca sa raman politicoasa, fiindca asa sunt eu, in majoritatea cazurilor.
ti’am lasat comentariul doar ca sa’ti pot raspunde ca da, am fost la medas, in mai multe randuri, chiar, si am fost multumita de serviciile lor. e drept, insa, eu am o conduita de bun simt si, de obicei, mi se raspunde cu aceeasi moneda.
a. cei de la medas au si cabinet de psihologie. ai incercat?!
draga ruxandra, sunt cea mai nice persoana sin lume daca sunt tratata cu aceeasi moneda. acolo nu am fost. la munca sunt ffff amabila, prea as putea spune si mereu imi fac treaba corect! prin urmare, cer la fel de la medas, mai ales ca lucreaza cu sanatatea.clar nu e cazul. lucru dovedit de doua ori in cazul meu. daca sunt tratata ca naiba, raspund cel putin la fel si iar asta mi se pare corect. cat despre psihiatrie, te sfatuiesc sa le incerci tu mai intai serviciile, persistenta in minciuna este si ea o boala:)
draga andreea,
in acest caz, sper sa nu te superi, dar prefer sa’mi iau in considerare propriile experiente, decat povestile celor care folosesc prea mult “rahat”, si nu din cel turcesc, in comunicare. sper ca ma intelegi.