Zilele trecute vorbeam cu doi prieteni despre cerşetori şi despre cât sunt de agresivi unii dintre ei. Îmi povesteau despre un ţigan bătrân care răsare instant lângă maşina lor când vin sau pleacă de acasă şi le cere bani, uneori chiar şi cu împrumut, “până vine pensia”. De obicei, îi dau, fiindcă altfel s-au trezit ameninţaţi şi nu le place ideea schimbării frecvente a geamurilor de la maşină. Uneori aceşti pungaşi ordinari precizează şi suma minim acceptată – cât tupeu să ai?!
Nu obişnuiesc să dau bani cerşetorilor. Nu rezist – e drept! – bătrânilor care vând te miri ce în încercarea de a mai face un ban, ştiu că-s amărâţi şi că n-ar putea munci chiar dacă ar avea unde sau ar putea, dar nu dau niciodată cerşetorilor care cer bani. Iar pe femeile care-şi târâie copiii prin intersecţii ori îi ţin “matern” la colţul străzi, agăţaţi de-o ţâţă, eventual la vedere, le-aş bate. Le-aş bate, le-aş steriliza şi le-aş lua copiii!
Nu le dau pentru că majoritatea arată în aşa manieră încât ar putea munci, ar putea produce ceva, altceva decât tânguieli interminabile şi veşnicul “dă şi mie o mie de lei, să-şi trăiască, să-şi crească, să alea alea”. Nu! Şi toţi cei care dau bani cerşetorilor nu fac decât să le confirme ideea că se poate, că pungaşii ăştia pot trăi din mila oamenilor slabi de înger, că pot să-i şantajeze, că pot “să-i facă”. În loc să pună mâna să facă ceva, nush, să măture în faţa unei prăvălii ori să spele nişte vitrine, preferă să ne şantajeze pe noi sentimental fiincă mila altor e mai uşor de obţinut decât cheful personal de a munci!
Aşa că, în 99% din cazuri, eu nu dau bani cerşetorilor. Prefer să-i donez printr-un SMS sau să cumpăr ceva din târgurile în care asociaţiile umanitare vând produse făcute de copii ori de persoane cu dizabilităţi. Nu pentru că am neapărat nevoie de acel ceva ci pentru că astfel banii mei, munciţi!, nu se duc de pomană, iar cei care îi primesc ştiu că sunt primiţi pentru munca lor.
Şi de aia mă bucur că a apărut un proiect de lege care propune pedepse pentru cerşetori dar şi amenzi pentru cei care le dau bani şi, astfel, îi încurajează! Sper să treacă şi sper ca poliţia să-şi facă treaba când o să existe o lege în sensul ăsta!
Voi daţi bani la cerşetori?
Niciodata nu dau bani fara sa presteze ceva in schimb: spalat parbriz, cantat, draci-laci. In schimb niciodata nu arunc lucruri, haine vechi sau alte de-astea, le dau la tiganii saraci din cartier [majoritatea sunt tigani la mine, saraci, unii chiar drogati, dar le dau] sau le las undeva la loc vizibil ca sa le ia cineva.
eu le pun la ghena, pe balcon, si stiu ca le ia femeia de serviciu. cred ca de’acum are o garderoba chiar sic! :)))
eu tin minte ca odata am dat bani unuia care era invalid si dupa ce i-am dat peste cateva minute, ghici ce, mergea minune mare :)). Si de atunci m-am lecuit…
dada, poate l’ai “vindecat” chiar tu :)))
Eu cumpar covrigi pe care ii dau sau ofer sandwichuri cand am in dotare, dar bani nu… Poate de la batranei cumpar buchetele de flori sau chestii similare…
asta imi aminteste de o istorie cu o tanara de etnie care, cu un plod in brate, statea la intrarea unui magazin cu de toate cerand bani sa ia lapte la copil. ok, nu i’am dat bani, dar am cumparat pentru copil o cutie cu lapte si i-am dat-o ma-sii. si stii ce?! n-a vrut s-o ia, ca ce sa faca cu laptele, ea vrea bani, de era sa-i torn laptele-n cap?!
Partea faină cu covrigii, e că dacă nu îi iau ei, şi se întâmplă şi asta, îi mănânc eu :P
nom nom nom me likes covrigi :P
covrigii nu intra la obiceiuri sanatoase, asa ca mai bine da’i cadou :))
Acum 1an , ancheta, cersetorul milionar
http://catalin.petru.ro/2011/01/de-ce-sa-eviti-darea-de-bani-spre-cersetori/
Eu m am lecuit cu a da bani si a-mi fi mila de cand i-am intins unui pusti un covrig si mi-a spus ca are ce manca, dar nu are bani!!!
Acum nu dau bani decat atunci cand face ceva. Vine servetele in tramvai, covrigi in statie. ceva cat de mic.
Eu vad doua variante. Dai ei pentru ei sau dai pentru tine. Daca ai minte putina stii ca ei inseamna de cele mai multe ori retelele de interlopi care controleaza cersetorii. Mai sunt si batranii si oamenii cu adevarat disperati pe care uneori ii poti deosebi iar alteori nu. Una peste alta eu dau in special batranilor. Si da, dau si pt mine.
varianta “fast and easy” de bifat o fapta buna, nu? :)
Suna artificial ceea ce zici. Nu. Astea nu sunt fapte bune. Pomana e pomana. Fapta buna e altceva.
e o fapta buna sa’ti ajuti aproapele. dar eu cred ca dand bani cersetorilor nu prea ii ajuti..
Nu ca si cand ai putea sa-i (re)integrezi.
cu forta, nu. ei cred ca le e bine asa…