Vineri, 14 decembrie, un tânăr de 20 de ani a intrat în şcoala “Sandy Hook” din Newtown, Connecticut cu trei arme (două, după alte surse) şi a omorât 20 de copii şi şase adulţi. După masacru, trăgătorul s-a sinucis. Pasionată de arme, mama lui Adam a fost aceea care i-a pus prima dată aşa ceva în mână. Adam Lanza şi-a ucis mama cu propria ei armă chiar înainte de a se îndrepta spre şcoala unde avea să ucidă 26 de oamenipe care nu îi cunoştea.
Acestea sunt faptele. Cine, ce, cand, unde şi cum. Singura întrebare la care nu există un răspuns, ci doar presupuneri, este de ce. Ce anume poate împinge un tânăr – aparent “normal” – să facă o asemenea faptă, să-şi omoare mama, 20 de copii şi alţi şase adulţi? Nu ştiu să vă spun, cred că nimeni nu ştie, probabil că se fac şi se vor mai face o mulţime de speculaţii pe tema asta. Am găsit, însă, o declaraţie, atribuită lui Morgan Freeman, făcută ieri despre această tragedie şi un posibil răspuns la întrebarea din titlu. Eu cred că are dreptate! Foarte mare dreptate!
Vreţi să ştiţi de ce? S-ar putea să pară cinic, dar iată de ce.
Este din cauza felului în care mass-media relatează despre acest fapt. Uitaţi-vă puţin la felul în care îi tratăm pe trăgătorul de la vizionarea filmului Batman sau pe cel care a tras în mall-ul din Oregon: ca pe nişte celebrităţi. Dylan Klebold şi Eric Harris (trăgătorii din Columbine, Colorado) sunt acum nume pe care le cunoaşte toată lumea, dar ştiţi măcar un nume al uneia dintre victimele lor? Oamenii cu probleme care, altfel, ar dispărea în propriile pivniţe, văd ştirile şi vor să fie mai grozavi, prin a face ceva şi mai rău şi “a ieşi din scenă” într-un mod memorabil.
De ce o şcoală? De ce copii? Pentru că vor rămâne pentru totdeauna ca nişte monştri oribili în locul unor trişti anonimi.
Un articol de pe CNN spune că dacă numărul victimelor rămâne neschimbat, acest masacru va fi al doilea atac ca număr de victime după Virginia Tech (2007, 32 de victime), de parcă sttistica e ceea ce face un asemenae atac mai rău decât altul. Apoi postează un interviu video cu copii de clasa a treia în care aceştia sunt puşi să rememoreze tot ceea ce au auzit şi văzut în timpul atacului.
Fox News a afişat imaginea criminalului în toate ştirile lor, ore întregi. Articole care să vorbeacă despre victime şi să ignore criminalul aţi citit? Eu n-am văzut aşa ceva până acum, fiindcă genul ăsta de articole nu vinde!
Aşa că Felicitări, jurnalism de senzaţie, tocmai aţi provocat pe cineva să dea foc unei grădiniţe sau unei maternităţi data viitoare!
Iar voi puteţi ajuta prin a uita că aţi citit vreodată numele acestui om şi să vă amintiţi numele unei victime în loc. Puteţi ajuta, de asemenea, prin a face donaţii către institutele de sănătate mintală în loc să arătaţi cu degetul spre politica de control a armelor de foc.
Puteţi ajuta prin a nu vă mai uita la ştiri.
Citiţi şi ce spune Pierce Morgan despre asta.
Indiferent dacă gândurile de mai sus îi aparţin sau nu lui MF, ele exprimă o realitate absolut tristă: în goana după senzaţional oamenii care lucrează în media au uitat, de ceva vreme, de etică ori responsabilitate şi care sunt potenţialele urmări ale faptului că promovează (fără ghilimele!) criminali, bătăuşi, violatori şi multe alte categorii de oameni care încalcă legea şi drepturile altor oameni.
Vă amintiţi de sinuciderea Mădălinei Manole cu furadan? Atât a fost de repetat numele acestei substanţe peste tot încât a dat şi altora idei şi, da, au existat mai multe încercări de sinucidere cu furadan. Unele chiar reuşite!
La televizor, dar şi pe alte canale media, cei pe care îi vedem cel mai adesea invitaţi în studiouri sau subiect de ştiri, sunt oameni fără coloană vertebrală, fără caracter, veritabile exemple de “Aşa NU”. Şi totuşi aproape nimeni nu vrea să preia o ştire despre un eveniment cultural, despre oameni care fac bine, oameni care ar putea fi exemple de urmat. Pentru alea trebuie să insişti o grămadă sau chiar să plăteşti un “parteneriat media”. Promovare gratuită, breaking news şi prime time primesc doar nenorociţii şi nenorocirile!
Aşa că, da, gândiţi-vă de două ori când deschideţi televizorul şi ce anume acceptaţi să cumpăraţi de acolo. Fiecare persoană care le construieşte audienţă cu asemenea ştiri e aproape la fel de vinovată ca cei care le difuzează.
Dar este demonstrat ca exista, in medie, o saptamana in care comportamentele prezentate le tv (vorbim in special de cele antisociale) pot fi imitate. Spui de masacru. Ne intrebam oare cate din accidentele rutiere nu sunt de fapt sinucideri mascate? Nu prea cred. Da, criminalii par a fi prezentati drept eroi si acest lucru este o greseala. Cea mai buna abordare ar fi batjocorirea publica. Pana sa ma contrazica cineva -legea CNA-ului este una, ar fi bine sa se mai gandeasca. Se pare ca in Evul mediu, asa intunecat cum ni se prezinta, oamenii se pricepeau sa se fereasca de criminali mai bine decat noi. Civilizatia este pentru cine accepta sa traiasca in comunitate. De ce se dau asemenea stiri? Uite o justificare: statul are motive sa reaminteasca fiecaruia dintre noi ca avem nevoie de protectia sa. Ni se reaminteste zilnic faptul ca suntem fara nici o putere si ca depindem de institutii. Cu alte cuvinte, o componenta a controlului. Nu-i prea placut, nu-i asa?
mare protectie facura institutiile, ce sa spun! :(
N-a spus nimeni ca trebuie sa o si faca. Trebuie sa ne dea senzatia ca avem nevoie de ea.
au aparut si cateva stiri referitoare la cele 3 profesoare care si-au aparut elevii cu propriul corp
etica jurnalistica este de discutat peste tot in lume nu doar la americani
daca stai sa te gandesti un pic….lumea noastra a devenit atrasa de violenta, de cruditati ….mie nu-mi vine sa cred nici cand vad ca oamenii se uita la tv la inmormantari,darmite cand viata unui criminal este atat de mediatizata ….nu am observat sa se discute prea mult despre comportament, cauze,vinovat (eu consider ca si mama lui are o mare parte din vina) ….acum toate televiziunile alearga dupa rating si asta inseamna ca le furnizeaza oamenilor ceea ce vor: violenta, agresiuni,inmormantari :(((
chiar crezi ca oamenii asta vor?!
Draga Ruxandra,
Ma bucur tare mult ca am ajuns pe acest site minunat!
In ceea ce priveste masacrul din Connecticut pot sa observ ca ceea ce se critica in mesajul tau este practic redifuzat aici, ma intelegi sper..
Apoi ce sa spun, am observat si am urmarit cu mare atentie evenimentele si cred ca astazi cunoastem mai multe detalii. Este de datoria noastra sa intelegem acest fenomen, si de aceea scriu aceste randuri.
In primul rand eu cred ca daca nu ar fi fost armele, acest tanar ar fi dus iluzia lui la sfarsit cu alt procedeu. In China se produc masacre similare cu arme albe!
Datele:
-Nancy Panza(mama) a divortat de Peter Panza(tata) in anul 2008.
-Cu fratele sau Ryan nu a mai avut contact inca din 2010.
-Era absolvent cu matricula Honor, adica un elev eminent.
-Facea parte dintr-un club de elita.
-Traia intr-un mediu social inalt si intr-un cartier cu oameni instariti (directori Pepsi, IBM, etc).
Context stiintific:
-Se cunoaste foarte bine ca sincronia neurala, adica ritmul cu care se insotesc neuronii ca sa se proiecteze la nivel cortical urmeaza un patron nelinear cu doua mari inflexiuni in jurul copilariei 5-9 ani dar si in jurul varstei de 18 ani. Acest fapt a fost demonstrat.
-Pana cum se credea ca evolutia retelelor neurale cerebrale este lineara, adica dezvoltarea personalitatii si adultului se face in mod progresiv linear.
-Se cunoaste ca o tulburare de personalitate apare pe fondul unor rupturi in familie, stres, inteligenta, status social.
-Disritmiile acestea, asa cum putem aprecia in acest caz se pot atribui unei modificari de comportament asemanatoare izolarii din schizofrenie!
-Aceasta boala debuteaza in jurul varstei de 18-20 de ani exact cand se produc aceste inflexiuni in dezvoltarea circuitelor neurale!
Supozitia: avand in vedere contextul prezentat, problemele familiare si posibila dezorganizare sau hiperorganizare a retelelor neurale (hipersincronie neurala intr-un rang gamma), precum si inteligenta aratata la acest tanar e foarte probabil ca sa fi asistat la o inhibitie totala a sistemului rational cortical si a dezlantuirii sistemului brut, fals, necorelationat cu ratiunea de a ucide aproapele, cum se spune in post-ul tau de a cauta eternitatea prin aprecierea celorlalti care pana acum, la acest tanar a fost practic absenta.
-O alta ipoteza pe care nu o inlatur sunt halucinatii auditive de caracter agresiv si impunator, voci din sfera irealului, si persecutie paranoica, tipica unei crize de epilepsie parietala fara manifestari motorii.
-Asadar, cazul acesta ca si celelalte prezentate se inscrie intr-un posibil cadru psihiatric necunoscut inca, care cu siguranta nu va putea fi elucidat in sala de necropsie, desi o analiza atenta si superspecializata a creierului ar putea aduce informatii indirecte despre volumul de substanta alba din zona frontala.
Ca sa evitam cazuri de acest fel trebuie sa vorbim despre ele, sa le investigam si sa nu ignoram tehnicile moderne de analiza cu EEG spectral ce pot aduce informatii utile de prognostic inca de la varste fragede, cunoascandu-se faptul ca aceste patologii au baza structurala.
BINEINTELES REGLEMENTAREA REGIMULUI ARMELOR IN SUA ESTE ABSOLUT NECESARA.
Cu stima si consideratie,
O.
PS Am vazut contul dumneavoastra de twitter langa altul de psihologie.
da, si eu cred ca ar fi gasit o solutie sa omoare, poate nu atat de multi, dar sa omoare oricum, daca mintea lui a creat aceasta nevoie.
nu m’as hazarda sa gasesc o explicatie din psihiatrie, in orice caz nu pana cand nu as cunoaste care sune legaturile cu scoala si ce s’a intamplat in familie, intre mama lui si el, de’a lungul timpului si chiar inainte ca aceasta sa fie impuscata.
dar cum lucrurile astea probabil nu se vor cunoaste, tot ce putem face e sa speculam o teorie sau alta. in US psihologia si psihiatria nu sunt vazute ca “medicina de nebuni”, acolo lumea a inteles ca bolile mintii sunt niste afectiuni ale unui organ, nu o chestie rusinoasa, si americanii sunt preocupati sa si le diagnosticheze si rezolve. cele mai multe scoli au macar un psiholog, iar atentia lui e autentica, profi.
“what if” nu se aplica in cazul asta, sau in oricare din cazurile similare, iar vina e impartita intre familie, media, societate, politicieni si sustinerea pe care o primesc de la producatorii de arme. avem prejudecati si le exersam neincetat, fara sa ne dam seama (ca nu vrem, ca nu putem) ca acest lucru, iata, poate provoca tragedii.
PS aici folosim prenumele, sa stii, e ok, fa si tu la fel :)
@ ruxandra nu cred ca vreau eu asta! nici familia mea!
dar, din pacate, sunt multi care stau lipiti de tv cand se difuzeaza inmormantari (spre ex)
eu prefer sa schimb canalul ori sa inchis tv daca difuzeaza ceva ce nu vreau sa privesc
nu stiu cand au devenit oamenii asa violenti ori atrasi de acte de violenta
@ ovidiu
mai sunt cateva completari de facut (ai scris tot ce ar fi fost de scris :D )
– mama lui era una din acele persoane care se pregatesc pentru apocalipsa (avea casa plina de alimente,apa,arme)
– mama lor i-a invatat sa traga cu arma si avea un arsenal intreg acasa
antoaneta, inmormantarile sunt ceva “soft”, daca pot spune asa. eu ma refer la toate celelalte porcarii care devin stire. violenta se da la tv, o vezi la stiri, in filme, in discutii libere, in parlament, pe strada, toti am devenit mai agresivi.
ref mama lui, da, ea l’a invatat sa traga cu arma. m’am gandit ca nevoia de apreciere din partea ei ar fi putut declansa toata nebunia.
Ruxandra, nimeni nu poate intelege aceasta nenorocire decat din prisma unei tulburari neuropsihice.
E prea simplu sa gasim vinovata societatea, sunt de acord, este, insa aici background-ul acestui, baiat, suferinta data de separarea parintilor, izolarea, hipersincronia neurala probabila, inteligenta si varsta acestui baiat sunt date suficiente pentru a face supozitii de acest fel.
Acesta este un soc si ne confruntam cu astfel de evenimente de multa vreme.
Putem acuza mama? nu cred ca e util sa facem acest lucru, nici nu avem dreptul acesta! poate exista un aport genetic tradus in fenotipul baiatului, doar poate!
Pe langa asta,Nancy mai are un baiat care da semne de toata “normalitatea”, daca asa ceva exista.
Societatea? Astea sunt consecintele unei culturi de distanta, tipica tarilor nordice si SUA, diferita de cultura de apropiere, mediteraneana de ex., unde oamenii interactioneaza si au feedback-uri de la ceilalti, evitandu-se astfel izolarea, repet, factor in plus pentru o supragandire de tip tulburare de personalitate paranoid-schizoid.
Cateodata, UN SINGUR EPISOD PSIHOTIC poate lua forma acestei drame. Tulburare schizotipica nu pare a fi cazul aici, neindeplinindu-se criteriul de durata si halucinatii plus tulburari de rationament ce probabil pana acum ar fi fost identificate de mama si bine luate in seama (se observa din declaratiile cunoscutilor si a bunicii ca femeia era responsabila de copilul ei si de educatia acestuia)
De aici importanta de a diagnostica din timp sau a evalua cazurile de suspiciune cu toata deschiderea si naturaletea, asa cum tu spui, se intampla in fiecare scoala din SUA.
@ANTOANETA
Multumesc pentru datele suplimentare, este foarte important sa apreciem tot cadrul in care s’a petrecut tragedia. Putem observa din ce spui ca ar fi existat o superprotectie? Daca inferim aici, catre vecini sau dusmani sau straini, protectia fata de acestia am putea spune ca ar fi putut exista o tulburare de tip persecutor (paranoid), vom vedea cu timpul, ce spun medicii legisti si echipa de investigatie.