January 17

Tu pe cine ai alege să ajuţi?

Ieri, Guvernul a făcut publice listele cu chiriaşii din locuinţele de stat, unii pe funcţie, cei mai mulţi, însă, pe pile. Le-am parcurs destul de atent şi sunt sigură că există nepotriviri pe-acolo, atât la chirii cât şi la suprafeţe, dar nu asta e ideea acum ci faptul că o pleiadă întreagă de consilieri personali (cei mai mulţi dintre ei numiţi politic) se bucură de avantajele unor locuinţe de trei, patru sau chiar cinci camere, cu suprafeţe extrem de generoase, pe nişte sume mai mult decât decente din care, o parte, sunt oricum achitate de stat. Adică de mine, de tine, de noi.

Cu două zile înainte, eu am primit pe mail asta:

Sigur, nu-l putem compara pe cel din mesajul de mai sus cu Adrian Severin*, de exemplu, care, cu un milion de euro în bancă, susţine că nu-şi permite să se mute din apartamentul cu chirie la stat, sau cu Mioara Roman care nu are chiar nici un drept să locuiască într-un imobil RA-APPS, sau cu Mircea Geoană care stă în opt camere, ori cu Andrei Marga, directorul ICR, care trebuie musai să aibă patru camere. Ce-i drept, e uşor corpolent, iar ego-ul său, aparent neţărmurit, are nevoie de mulţ spaţiu şi, se ştie, îi plac mult şi caloriferele!…

Acum vreo săptămână, ministrul sănătăţii, ne explica “deştept” că acea contribuţie pe care o vărsăm lunar la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, nu e o contribuţie, e un impozit, e o taxă de solidaritate şi că doreşte ca aceşti bani – care nu sunt ai statului, apropo! – să fie folosiţi doar pentru decontarea serviciilor medicale decontabile în spitalele de stat, nu şi în cele particulare. Adică să fie democraţie, dar numai pentru cei care nu-s în stare să fie performanţi. Cu ei trebuie să fim solidari!

Pentru fiecare din cei care stau în locuinţe de stat, statul plăteşte, lunar, 1500 de lei, deşi oamenii ăştia au, bine-mersi, şi salariu şi, de multe ori, şi alte venituri. Oare n-ar fi mai bine dacă le-ar deconta numai o mie de lei şi restul s-ar duce, pe bune!, în fonduri pentru locuinţe sociale destinate celor care chiar au nevoie de ele?!

Eu nu ştiu cum trăiesc oamenii ăştia de pe stradă. Nu ştiu, nu pot să înţeleg ce viaţă duc, din ce trăiesc, dar pricep clar că n-are cum să fie alegerea lor asta şi că au nevoie de ajutor. Deşi îmi este milă, rămân, principial, împotriva banilor daţi cerşetorilor, chiar pentru cei fără nici o (altă) opţiune de a supravieţui în afara de cerşetorie. Există, totuşi, soluţii pentru ajutarea acestor oameni via SamuSocial, o organizaţie internaţională care se străduieşte să le dea un sprijin şi să atragă atenţia asupra situaţiei lor în care câteva grade Celsius chiar pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

SamuSocial a mai avut câteva campanii internaţionale genial lucrate pentru acelaşi scop, de atragere a atenţiei asupra situaţiei oamenilor străzii, şi cred că fac o treabă bună, aşa ca dacă vă prisoseşte ceva prin buzunare sau chiar o maşină de spălat haine mai veche – e mare nevoie de una…
Fiindcă deja contribuim – fără să ne întrebe nimeni dacă vrem! – la bunăstarea unora care nu au nevoie de ajutor, şi îi ignorăm pe cei care ar trebui ajutaţi.

Ah! Da, ştiu. O să spuneţi că de ce nu-şi caută de muncă. Îşi caută. Dar cine te angajează când faci duş odată pe săptămână (şi asta dacă ai noroc)?!

* via


Tags: , , ,
Copyright 2020. All rights reserved.

Posted 17/01/2013 by ruxandra in category "ţara mea de d'oh!

4 COMMENTS :

 1. By Bogdan on

  Sa nu te referi la spitate daca nu cunosti indeaproape situatia. Multi medici de la stat au colaborari si cu spitale private si trimit pacientii vazuti dimineata la spitalul de stat pentru consultatie la spitalul privat seara unde surpriza tot medicul de dimineata il consulta. Deci unii medici cu colaborari la spitale private sunt platiti de doua ori pentru exact aceeasi treaba. Referitor la performantele spitalelor de stat ai auzit cumva de un transplant executat la un spital privat din Romania ? La privat se fac in 90% din cazuri cezariene, chiuretaje si operatii de marirea sanilor. Arata-mi un spital privat care face operatii la coloana, pe creier si altele de genul asta.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   asa, si? ce conteaza tipul de servicii medicale prestate de unitatea spitaliceasca privata, atata timp cat ele se afla pe lista de servicii decontate de casa si atata timp cat pacientul isi plateste contributia?!
   a! inca ceva: medicii din spitale nu sunt platiti in functie de numarul de pacienti consultati, iar pacientii aia nu ar trebui sa ajunga, oricum, la spital, daca nu au bilet de internare sau o urgenta.

   Reply
 2. By Bogdan on

  Cum adica “asa si” ?
  Nu ai inteles ce-am zis, mai zic odata. Ministrul sanatatii publice nu mai vrea sa plateasca de doua ori acelasi lucru, a spus foarte clar vrea sa intrerupa (pe cat posibil) afacerile private pe banii statului. Mie personal nu-mi convine sa platesc CASS si o pitipoanca cu mofturi sa-si faca intrerupere de sarcina (datorita nu stiu caror diagnostice doxate prin care se arata ca nu poate sa tina sarcina) pe bani grei la o clinaca privata, costul fiind decontat de Casa de Sanatea. Si daca tot suntem la “a! inca ceva” cred ca-ti aduci aminte de ancheta care s-a facut prin spitalele ORL private cad au fost facute operatii plastice la nas (remodelare) cu diagnostice de deviatie de sept, toate decontate de Casa de Sanatate.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   nu. cred ca tu n’ai inteles ce am spus eu. si, evident, nu intelegi nici ce vrea ministrul, si nici situatia actuala de decontare a serviciilor.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *