Jorge Mario Bergoglio (76 de ani) – acesta este noul Papă, ales astăzi după al cincelea vot al Conclavului de la Vatican. Primul Papă care nu e european, cardinalul argentinian şi-a ales numele unuia dintre cei mai iubiţi sfinţi, Francisc, întemeietorul Ordinului Franciscan şi patron spiritual al Italiei. Noul papă se trage dintr-o familie modestă de italieni şi este iezuit. Apropo, Europa: 285 de milioane de catolici. America de Sud: 501 milioane de catolici şi multă sărăcie!

Deşi iniţial a fost atras de chimie, Jorge Bergoglio e licenţiat în filosofie, a studiat, de asemenea, literatură, psihologie şi, ulterior, teologie, materie pe care a şi predat-o, chiar la Universitatea San Miguel, unde a studiat şi unde, mai târziu, a fost şi rector. În 1998 e ales Cardinal al Bisericii Catolice în Argentina (şi arhiepiscop al Buenos Airesului), iar în 2001 Papa Ioan Paul al II-lea l-a apropiat de Vatican.

Noua Papă e cunoscut pentru viaţa modestă: nu foloseşte maşina “de serviciu” ci preferă transportul în comun, locuieşte într-un apartament modest şi îşi prepară singur mâncarea (probabil o să fie nevoit să renunţe la toate astea acum), şi există zvonuri potrivit cărora ar fi fost la egalitate cu fostul Papă, Ratzinger, până a cerut să nu fie ales. Pentru mulţi argentinieni e cunoscut, simplu, drept “Padre Jorge”.

Nu e de aşteptat ca Papa Francisc să reformeze Biserica în ceea ce priveşte avortul şi căsătoriile homosexuale, fiind considerat conservator din acest punct de vedere.

Foarte deşteaptă alegerea asta (poate de asta şi întrucâtva neaşteptată) şi, deşi nu ştiu cum sunt ceilalţi consideraţi “favoriţi” la Sfântul Scaun, Papa Francisc I pare foarte deschis, zâmbitor, un pic timid, cu siguranţă emoţionat, dar nu şi copleşit. Vă cer o favoare: rugaţi-vă pentru mine, a spus noul Papă credincioşilor şi curioşilor adunaţi în Piaţa Sf. Petru, după ce i-a salutat, simplu, cu un Bună seara! :)

Nu sunt prea dusă la biserică, mi se pare mult prea mult PR în toată povestea asta, dar toată mulţimea care aştepta în ploaie, cu bucurie şi speranţă, să afle numele noului Papă, mi s-a părut impresionantă până la lacrimi, şi sper mult că noul leader religios o să poată schimba ceva în morala strâmbă a lumii şi, da, a “credincioşilor”.

Căci e ceva vreme de când nu se mai respectă cele zece porunci, iar pumnul cu care credincioşii se bat în piept pentru credinţa lor e fix acelaşi cu care îşi bat femeile ori greşiţilor lor… Nu mai ştim să iertăm, nu mai ştim să fim buni fără să avem pretenţii, judecăm pe toţi şi toate, măsurând adesea nedrept şi strâmb!

Fotografia noului Papă este luată de pe pagina de Facebook a fostului cardinal Jorge Mario Bergoglio, updatată la foarte puţin timp după ce numele său a fost făcut public. E de văzut dacă va continua să actualizeze cineva pagina cu pricina şi dacă noul Papă îşi va face, ca şi predecesorul său, un cont oficial de Twitter (UPDATE: va folosi acelaşi cont folosit de Ratzinger, @pontifex). De asemenea, demn de menţionat mi se pare şi faptul că Vatican TV (!) a transmis, live din Piaţa Sf. Petru… pe YouTube!!!

Share: