Aşa cum vă povesteam zilele trecute, prima vizită oficială din cadrul Timişoara Brands Tour a fost la Primărie, cu o discuţie ce a avut loc chiar în sala de consiliu, nu de alta, dar clădirea cu pricina, deşi aparent frumoasă, e în renovare, iar schelele nu păreau chiar aşa de interesante!

Ne-a primit viceprimarul, Dan Diaconu, care pare chiar un om de ispravă şi cu care am discutat câteva proiecte şi direcţii generale pentru binele oraşului, după care şi-a făcut apariţia însuşi Nicolae Robu, primarul oraşului, lucru demn de laudă dacă iau în considerare că are, de bună seamă, o agendă foarte plină!


Acuma, na, nu se face să-mi bârfesc gazda, dar domnu’ primar, deşi a învăţat una-alta despre “noile” canale de comunicare (are chiar şi două pagini de FB!) şi se mândreşte cu o creştere decentă a bugetului pentru cultură (43 de procente, ajungând astfel la 27 de milioane de lei) şi-ar face un serviciu dacă s-ar documenta un pic mai bine legat de câteva aspecte ce ţin de contextul pregătirii candidaturii oraşului la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

De asemenea, pricep că problema câinilor din oraş e importantă, şi la fel şi măsurile luate pentru impozitarea celor care au mai mult de patru căţei în îngrijire, dar, deşi eu am întrebat despre asta, as fi preferat ca acele zece minute sau mai bine în care a vorbit despre asta, să fie dedicate unor subiecte mai importante pentru oraşul de pe Bega, de exemplu, despre reabilitarea clădirilor istorice.

Am mai aflat, totuşi, că bugetul pentru cultură merge către un nou festival de jazz – în ideea că s-a stopat susţinerea financiară a celui de la Gărâna tocmai pentru a oferi timişorenilor un festival la ei acasă (cu – deja! – nişte super nume anunţate pe afiş), că va fi o campanie outdoor de promovare a urbei în şase oraşe din România şi în cele 18 oraşe de prin lume cu care Timişoara e înfrăţită, dar şi (multe) alte evenimente.

După amiază, pe o terasă din centru, am stat la poveşti cu Dr. Simona Neumann, cea care coordonează eforturile oraşului de a deveni Capitală Culturală Europeană. Trebuie să recunosc onest că eram întrucâtva sceptică în ceea ce priveşte şansele Timişoarei de a primi acest titlu până s-o cunosc pe Simona dar – vă spun! – dacă e cineva care poate face asta pentru Timişoara, ea e, şi sper să nu se dea bătută!

Dincolo de pregătire şi exprienţă, Simona are şi determinarea dar şi încrederea necesară pentru a urni şi armoniza eforturile oraşului pentru susţinerea candidaturii, iar eforturile astea nu sunt nici pe departe mici: trebie elaborată o strategie care să convingă decidenţii că Timişoara merită titlul, dar care să dăinuie şi în anii următori, trebuie sensibilizată populaţia şi, cel mai important, trebuie făcute eforturi susţinute pentru strângere de fonduri.

Titlul de Capitală Culturală Europeană (deţinut, până acum, de un singur oraş din România, în 2007, şi anume Sibiu) nu ţine doar de bogăţia de evenimente culturale, ci este strâns legat şi de tradiţii şi infrastructură, iar la acest din urmă capitol Timişoara are mult, dacă nu foarte mult de lucru.

Mie, una, îmi convine, oricum, fie că e Iaşi, Cluj sau Timişoara, alături de Grecia, în 2021 România va avea din nou titlul de Capitală Culturală Europeană! Vom afla care este acest oraş, însă, abia în 2017, deci înarmaţi-vă cu răbdare!

Aşa se încheie discuţiile culturale din şi despre Timişoara. Până una, alta, şi Plai şi noul festival de Jazz propun nume interesante, şi nu sunt, cu siguranţă, singurele evenimente culturale pentru care merită să faceţi o excursie în oraşul de pe Bega.

***

Acest proiect este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara.
Branduri participante: Timișoreana, Cramele Recaș, Arsenal Park, BC Timba Timișoara, REC Universitatea de Vest Timișoara, ACS Poli Timișoara.
Parteneri de mobilitate: Peugeot România.
Parteneri: PRbeta, Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană, Porche Timișoara, Amvest, Restaurant Belvedere.
Parteneri media: 24-FUN, Tion.

Timișoara Brands Tour este o franciză a Cluj Brands Tour, un concept marca TVdece

Share: