Festivalul Internaţional de FIlm NEXT e unul dintre acele evenimente considerate neeligibile pentru nasul subţire al ICR-ului, spre deosebire de o manifestare de adâncă respiraţie culturală numită Udatul Nevestelor, aşa că nu vă puteţi aştepta, de la NEXT, decât la chestii faine şi foarte faine.

Partea rea e că se întâmplă la Bucureşti când eu o să fiu la Timişoara, partea bună – pentru cei rămaşi în Capitală – este că începe astăzi şi ţine până duminică, pe 14 aprilie, la Corso şi la Studio. Partea şi mai bună e că sunt câteva proiecţii în cadrul Festivalului şi la Iaşi, Cluj şi Braşov – verificaţi programul.

Partea şi mai bună e că sunt o mulţime de filme la care puteţi merge, pentru toate gusturile, şi sunt scurtmetraje, ca să nu ziceţi că sunteţi prea obosiţi să deveniţi festivalieri seara. De altfel, ca în fiecare an, Festivalul va cuprinde programul Short Matters! al Academiei Europene de Film (EFA) și scurtmetrajele din secţiunea Semaine de la critique a Festivalului de la Cannes.  În plus, această ediție a Festivalului NexT va prezenta, în premieră față de anii anteriori, o selecţie de filme de la Festivalul Internaţional de Film de la Aubagne!

Şi mai e şi NEXT Festival Friends, susţinută de HBO îna cest an, una dintre cele mai îndrăgite secţiuni, cu 13 filme provenind din România, Austria, Israel, Spania și Germania. O să vă placă!

Programul special din acest an e NexT Comedy Night, o selecţie de 12 scurtmetraje din România, Canada, Franţa, Australia, Germania, Marea Britanie şi Spania, majoritatea prezentate în premieră în România, ce promit să ofere o seară memorabilă publicului, iar vineri seara, la Patria, e Oscars Night, şi aveţi ocazia să vedeţi toate scurtmetrajele nominalizate la Oscar în acest an şi, desigur şi câştigătorul, Paperman, de la Disney.

Şi să nu uităm de seminariile de la Cafe Verona, unde o să aflaţi – dacă o să mergeţi, bineînţeles! – despre marketing şi distribuţie de film, cum ajungi la Oscar, chestii despre sound design şi postproducţie, tehnologie video şi mai e şi un masterclass de actorie şi regie cu două doamne străineze – una câştigat cinci premii Gaudi şi cealaltă are nouă premii Goya. Aham, exact, ştiu că v-ar plăcea, de-aia că şi spun!

Nu în ultimul rând, la NEXT e şi o competiţie – vedeţi aici prezentările filmelor şi eu vă arăt trofeele – nu-i aşa că sunt drăguţe?!


Deci, da, o mulţime de lucruri faine se întâmplă zilele astea la Next. Eu n-o să fiu în zonă, dar printrerânduri are un reporter acreditat, şi nu aşaaaa, orice reporter, ci pe cineva care trudeşte la Regie aşa că e chiar mai priceput decât mine! Başca, doi voluntari care îmi vor povesti cum e să munceşti la un festival aşa simpatic şi… Dar nu trebuie să ştiţi totul de acum, sămai fie şi surprize!

Dacă vreţi să ştiţi mai multe, totuşi, intraţi pe site şi pe pagina de Facebook a festivalului ori trageţi cu ochiul la contul lor de Youtube unde sunt o mulţime de fragmente de film numai bune să vă facă şi mai curioşi decât sper că v-am făcut eu!

În fine, din păcate, nu ne vedem la NEXT anul ăsta, dar sigur ne citim pe-acolo! Vizionare plăcută!

Share: