În mai puţin de doi ani am ajuns de trei ori la Circul de Stat, cel pe care toată lumea îl ştie drept Circul Globus şi care locuieşte în aceeaşi clădire în care l-am întâlnit prima dată, când eram copil, pe Aleea Circului, iar asta e mai mult decât am fost în copilărie!

Prima dată am fost cu cei de la Cirque du Soleil (cât de tare e să rămână super trupa de la Saltimbanco cu gura căscată de ce au văzut în arena de la Globus, ha?!), a doua oară am “corupt” şi alţi bloggeri, fiindcă îmi plăcuse mie atât de tare, iar a treia oară, la finele săptămânii trecute, fiindcă deja am încredere că instituţia din Aleea Circului nu mă va dezamăgi. Tot cu bloggeri, că am auzit undeva că cică bloggerilor le place circul! :D

De data asta am văzut Galele Circului, un spectacol cu 12 numere şi premii – noi am fost la un fel de spectacol de gală, în care câteva vedete au premiat artiştii. Fiecare dintre numerele de circ a purtat semnul uneia dintre lunile şi zodiile anului şi, înainte să intre artiştii, prezentatorii intonau cântecul cunoscut cu “Cine-i născut în ianuarie…”. Bine, fără faza cu paharul, versurile erau un pic modificate. Chiar şi aşa, mari şi mici s-au ridicat şi au cântat, fiecare la luna sa.

A fost o formă de interactivitate binevenită şi mai paşnică decât atunci când unul dintre crocodili avea chef de plimbare prin public şi se îndreptase spre marginea scenei – dacă mă gândesc mai bine oricum nu cred că putea să coboare treptele, ha! – cred că e plimbăreţul care a fost şi în studio la Neaţa!Altfel, când unul dintre prezentatori adresa vreo întrebare către public, urma un val de Daaaaaaaa sau Nuuuuuuu rostite cu toată forţa şi responsabilitatea de peste 1000 de copii. Şi nu vă ascund că şi noi, ăştia mai mari, am aplaudat din când în când ca focile. Doar aşa, să ne distrăm şi mai tare!

Am văzut acrobaţi şi pe Iozefini şi o acrobată-sirenă care a făcut nişte super tumbe la câţiva metri înălţime, dresură de crocodili, cum vă ziceam, un piton albicios care se plimba pe-acolo şi papagali care jucau baschet, am văzut patinatori şi nişte fete care învârteau multe cercuri şi, ca să las la final ce mi-a plăcut mai mult, dresura de pisici, cum ar zice Domnul Sony, adică neam cu el: două pantere negre, doi leoparzi (dintre care unul se distra făcând sluj, precum căţeii, chiar şi când nu era rândul lui să impresioneze publicul – cred că era attention whore şi, nu ştiu de ce, am impresia că îl chema Cristinel!) şi cinci tigri cu capul maaaareeeee cam cum era Richard Parker din Life of Pi înainte de dieta cu alge.

Celelalte trei numere care m-au impresionat au fost ucrainienii de la Lost Souls, adică ei:

şi, cel mai mult, românii de la trupa Hard Beat Boys care au avut două numere excelente: acrobaţie pe catarge şi chingi aeriene. Excelenţi, băieţii ăştia, cel puţin la numărul cu catarge n-am văzut nimic mai prejos de un număr similar din Saltimbanco – Chinese Poles, ba chiar dimpotrivă, numărul românilor a avut şi o poveste, nu doar acrobaţiile. Foarte, foarte buni!

După spectacol am stat un pic la poveşti cu Brânduşa Novac* (ca de obicei, când fac invitaţii la un eveniment, mă străduiesc ca cei care participă să afle şi informaţii inedite despre spectacol şi artişti) şi am aflat că planurile despre care ne povestea data trecută încă nu sunt duse la bun sfârşit fiindcă primarii vin să dea premii artiştilor (tot Circul le plăteşte şi pe alea, nu vă faceţi griji, şi sunt simbolice!), dar când vine vorba de bugete dau… numai din colţ în colţ!

Şi fac şi nominalizare, ca să fie clar, e vorba de viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu – a promis că se ocupă! O fi circul… circ, da’ artiştii (şi animalelele!!!) au nevoie şi de pâine, da?

***

Spectacolul Galele Circului se joacă până pe 28 aprilie, în timpul săptămânii pentru grupuri organizate şi în weekend pentru oricine vrea. După asta, Globus începe să se pregătească de Profeţiile Mayaşe, următorul lor spectacol. Şi, da, mergeţi cu încredere! Pentru aproape trei ceasuri o să vă simţiţi din nou copii iar asta e o senzaţie grozavă, promit!

* directoarea Circului Globus, dar şi regizor şi scenarist al celor mai multe dintre spectacole

Share: