Că tot e “sorbătoare” azi iar românii au în obicei micii însoţiţi de ceva alcool în muncitoreasca zi de 1 Mai, mi se pare un moment numai bun pentru a vă povesti excursia mea “de muncă” la Fabrica de bere Timişoreana.

La fabrică am mai fost, cu ocazia altei vizite blogosferice în oraşul de pe Bega, însă atunci ne-am oprit la o degustare de nefiltrată în Curtea Berarilor şi nu am parcurs, decât în linii mari, istoria fabricii, şi nici procesul tehnologic. De data asta, însă, cu ajutorul a doi ghizi cu vechime în producţia de bere la Timişoara, m-am simţit ca într-un veritabil episod de How It’s Made.

Foto: Dragoş Asaftei

Foto: Dragoş Asaftei

Povestea fabricii de bere de la Timişoara – prima din ţară – a început în secolul XVIII, iar primul document de atestare certifică faptul că mai marii cetăţii au cerut să fie făcută o fierbătorie (mi-a plăcut cum sună asta!) de bere chiar pe locurile vizitate de noi! De alfel, vechiul coş al “fierbătoriei” încă e în picioare, deşi dezafectat, şi mai-marii de astăzi ai locului se gândesc să pună la cale un muzeu. Exponate sunt, oho!, pe unele le-am văzut în curtea fabricii şi, sunt sigură, se găsesc mai multe prin fosta dogărie ori pitite prin alte locuri, că fabrica e mare.

Cum intri în halele de producţie, pe lângă curăţenia exemplară, de laborator, nu de fabrică, te izbeşte mirosul greu de must de bere. Am văzut tipuri de hamei, am gustat bere tânără şi matură, am văzut cazanele în care se plămădeşte lichidul amărui, dar şi “fiolele” de plastic care, supuse presiunii, devin sticlele binecunoscute (asta chiar am văzut la un How It’s Made!) şi linia de îmbuteliere.

bere

Dincolo de asta, însă, am mai văzut ceva: pasiunea şi mândria cu care ghizii noştri au vorbit despre fabrică, despre bere, despre munca lor din fiecare zi şi despre comunitate. Cum vin timişorenii să viziteze fabrica şi pun zeci de întrebări la care li se răspunde cu zâmbetul pe buze şi cu (sunt sigură!) multă răbdare. Iar Paula Furir, Brand Managerul Timişoreana, e chiar unul dintre oamenii ăia faini şi foarte pasionaţi de munca lor şi mi-a fost clar – într-o discuţie la o bere! – că iubeşte brandul pe care îl reprezintă nu doar pentru că e în “job description”, ci pentru că îi sunt dragi oamenii din fabrică şi cei din Timişoara. Pentru ei, dar nu numai, e bine să ştiţi că vor fi şi în acest an Serbările Timişoreana.

Iar cine nu ajunge pe-acolo, să se consoleze c-o bere, zic! Altfel, eu am ajuns, am băut şi bere şi am primit şi o diplomă (nu în sens de băutor de bere, totuşi, erau oameni mult mai pricepuţi decât mine în micul nostru grup vesel!)

diploma

***

Acest proiect este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara.
Branduri participante: Timișoreana, Cramele Recaș, Arsenal Park, BC Timba Timișoara, REC Universitatea de Vest Timișoara, ACS Poli Timișoara.
Parteneri de mobilitate: Peugeot România.
Parteneri: PRbeta, Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană, Porche Timișoara, Amvest, Restaurant Belvedere.
Parteneri media: 24-FUN, Tion.

Timișoara Brands Tour este o franciză a Cluj Brands Tour, un concept marca TVdece

Share: