Nu mă dau în vânt după manifestări de genul “Serbările berii”, dar când a venit vorba de Serbările Timişoreana am fost curioasă dacă o bere cu tradiţie în oraş reuşeşte o altfel de relaţionare şi sărbătoare cu şi pentru timişoreni. Şi, da, aş zice că celor de la Timişoreana le-a ieşit! Mai ales că în acest an Serbările se ţin doar acasă, în oraşul de pe Bega, ca o recunoaştere şi mulţumire pentru cei mai loiali consumatori.

sticla
Sigur, e hărmălaie, se bea multă bere, iar micii sfârâie pe grătare, ca la orice fel de manifestări de genul ăsta, dar ieri la prânz, în Piaţa Unirii, a avut loc şi o paradă de costume populare, iar butoaiele cu bere s-au plimbat prin oraş în căruţe frumos împodobite, trase de cai gătiţi şi ei de sărbătoare.

caluti
Serbările Timişorana au fost deschise oficial de Maestrul Berar şi de Hangiţă, personajele care joacă rolul gazdelor în “hanul” amplasat lângă stadionul Dan Păltinişanu. Am pus ghilimele pentru han, dar locul chiar aşa e gândit: cu recepţie, unde e anunţat meniul muzical al zilei, cu prăvălii la intrare, unde artizanii şi meşteşugarii au adus ce ştiu a face mai bine şi mai frumos: ii, căni şi accesorii frumos pictate, împletituri şi flori făcute cu acul, lucrături cu detalii minunat făcute.

vase
Apoi sunt rândurile cu berari aşezate paralel cu mesele pentru drumeţii însetaţi şi înfometaţi, distracţiile cu fussball şi alte jocuri, cele două corturi – Hanul Breslelor şi cel al Artiştilor – şi, în fine, scena pe care, la amiază, sunt orchestre populare iar seara artişti ca: Zdob şi Zdub (24 mai) , Goran Bregovic (25), Pasărea Colibri (26), Holograf şi Cargo pe 1, respectiv 2 iunie. Ce-i drept,

muzica
Dincolo de mici şi bere (am gustat, în sfârşit, noua brună de Timişoreana! Recomand… la rece!), oaspeţii şi orăşenii pot merge în vizită la fabrica de bere din oraş pentru că la Serbări nu sunt doar Porţi Deschise pentru distracţie ci şi pentru învăţare a meşteşugului berii, de la boabele de hamei până la spuma generoasă! Eu am fost acolo în două rânduri şi mi-a plăcut de fiecare dată, e un veritabil How It’s Made. De altfel, ieri am aflat de ce berea de la Timişoreana e brună, nu neagră: e făcută cu hamei caramelizat, un pic mai slabă şi ceva mai puţin amară. Şi buuunăăăă!

Organizatorii au pregătit şi zile tematice, le vedeţi în program iar pentru cei care nu pot ajunge, concertele sunt transmise prin live streaming pe pagina de facebook. Şi cum diseară cântă Bregovic, iar între timp mai am de documentat o poveste, vă zic, ca pe-aici, Ciau!

Share: