Când am scris primul post legat de TIFF 2013, m-am uitat într-o doară şi la trupele invitate, unii de care am auzit, cum să n-aud?!, dar şi unii de care am aflat acum că există. Mi-a zis Flavia de unii dintre ei, ce-i drept, că cică “Ascultă, să vezi ce mişto sunt!”, doar că, mno!, ea se ocupă de buna comunicare a festivalului, ce era să zică?! :D

Drept urmare, am intrat pe YouTube şi am ascultat, trupă de trupă. Mi-au plăcut mai mulţi, dar austriecii de la Sofa Surfers au căpătat deja un fan şi, cu siguranţă, un spectator la concertul lor din 5 iunie, de la Hotel Continental – detalii aici, bilete aici. Show-ul lor va fi precedat de proiecția filmului Trains of Thoughts, un eseu vizual despre stațiile de metrou din marile orașe ale lumii, regizat de Timo Novotny pe muzica celor de la Sofa Surfers – un mix de rock cu electro, trip-hop, dub și acid jazz, cu tușe de R&B și soul. Abia aştept!

Dar nu e singurul concert de la TIFF, mintenaş vă mai zic! Căci în zilele noastre un film fără muzică e ca Titanicul fără Celine Dion!

luiza_zan_dan_byron
De exemplu, tot pe afişul muzical al festivalului internaţional de film de la Cluj se află şi un concert acustic susţinut de Luiza Zan şi Dan Byron. În cazul ăsta nu cred că e nevoie de informaţii suplimentare dar, pentru orice eventualitate, le găsiţi aici – se întâmplă pe 7 iunie la Casa TIFF, la o seară după concertul Ţapinarii – cred că nici aici nu trebuie să dau detalii suplimentare, nu?

Pe Elena Mîndru am descoperit-o anul anul trecut şi sunt tare curioasă s-o aud live, aşa că, iată, încă un concert, sâmbătă, pe 1 iunie. Sigur, n-am să ratez nici grupul Iza, mai ales că al lor concert e precedat de o proiecţie de film, Balkan Melodie, povestea lui Marcel Cellier, cel care l-a descoperit şi, ulterior promovat, printre alţii, şi pe Gheorghe Zamfir.

Tot sâmbătă, pe 1 iunie, un cine-concert eveniment: muzica orchestrată de Sami Pageaux-Waro pe imaginile filmului mut clasic Hoțul din Bagdad (SUA, 1924), cu Douglas Fairbanks. Un film din 1924 (cât de tare e asta?!), care a fost editat, colorizat și îmbogățit grafic de către artista vizuală Gabrielle Manglou.

Şi tot un film vechi, din 1925, de data asta un film mut românesc, Manasse, în regia lui Jean Mihail, poate fi vizionat, alaturi de muzica britanicilor de la Minima, într-un decor de poveste, la Castelul Banffy din Bonţida.

Pe 5 iunie, tot din categoria concerte, avem The Nuggets, tot la Casa Tiff – nu e chiar genul meu favorit de muzică, dar dacă tot trecem cântările în revistă, apoi să vă dau informaţiile complet, zic! Pe 4 iunie, la Casa de Cultură a Studenţilor, un alt eveniment special, proiecția Earth/Pământ (1930), capodopera regizorului ucrainean Alexander Dovzhenko, cu acompaniament live DakhaBrakha, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate trupe din Ucraina. Din nou, muzica nu e chiar pe gustul meu (dar mai ştii cum suna live? poate am o revelaţie!), însă filmul mi-ar plăcea să-l vad.

TigerLilies

Ultimii, dar nu cei din urmă, pe lista concertelor de la TIFF, sunt Gilad Abro Trio, un mix interesant cu mult jazz, şi, în fine, The Tiger Lilies, cealaltă descoperite de care am fost foarte încântată, chiar înainte de concert. Redau din program: Un trio provocator și avangardist care combină cabaretul, vodevilul, musicalul și teatrul de stradă, The Tiger Lillies are reputația unei trupe cult și fani declarați ca Mel Brooks, Terry Gilliam sau Marylin Manson. „Nașii cabaretului brechtian punk??? susțin spectacole unice, memorabile, din 1989 încoace.
Să fie muzică, deci:

Şi, da, TIFF nu mai e doar un festival de film, a devenit cu mult mai mult, un spectacol de zece zile cu multe evenimente legate de film şi cinematografie dar care nu sunt, neapărat, filme!

Share: