Săptămâna trecută am ajuns la liceul Lazăr din Bucureşti pentru a modera întrecerea gazdelor cu oaspeţii de la Sf. Sava într-un concurs menit să le testeze liceenilor cunoaşterea informaţiilor despre Uniune şi Parlamentul European. Întrecerea reuneşte opt dintre cele mai bune licee din Capitală iar premiul este destul de tentant: o excursie la Bruxelles pentru echipa câştigătoare.
Mi se pare lăudabil demersul celor de la biroul de informare al PE în România, şi anume aceea de familiarizare a tinerilor cu poitica europeană, mai ales că se apropie alegerile pentru europarlamentare şi mai ales că, în general, tinerii nu par foarte conştienţi de importanţa votului lor, cum şi de ce acesta poate face diferenţa în ceea ce priveşte viitorul lor.
Influenţată de Cişmigiu & Co, mereu i-am invidiat un pic pe lăzărişti, pentru că aveau ditai parcul în curtea şcolii, practic. Nici noi, la Neculce, nu eram departe de Kiseleff, dar, la o adică, peste drum de noi era un cimitir nu Cişmigiul. Şi am dat ţării premierul în funcţie – nu-s sigură că ăsta e un lucru cu care să ne mândrim. Teoretic, pentru că practic nu mi-aş fi permis, pentru mine au plecat din pole position :)
Tensiunea a fost foarte mare la întrecere, rivalitatea celor două colegii naţionale e istorică, aşa că sala de festivităţi de la Lazăr a fost plină cu galerii din ambele tabere. Au câştigat oaspeţii, la diferenţă de un punct, diferenţă dată mai degrabă de o mai bună stăpânire a emoţiilor decât a informaţiilor, ambele echipe fiind cam la fel de bine pregătite. Mi-a plăcut că cei de la Lazăr păreau foarte implicaţi, atât echipa cât şi galeria, sunt sigură că şi-au dorit mai mult victoria. Dar, aşa cum am văzut după competiţie, din atitudinea profesoarei care a lucrat cu ei, dar şi din cea a directoarei liceului, pare că a fost un pic mai mult despre “Să câştigăm noi” decât despre “Să câştige cei mai buni”…
Dar juriul a decis cine merge mai departe. Şi deşi, probabil, la vârsta lor m-aş fi ofticat şi eu că am pierdut, până la urmă cred că e important să ştie nişte lucruri despre cum funcţionează politica la nivel european şi să înţeleagă că votul lor, în urma unei informări şi a unei analize, e important în termeni de decizii care să le afecteze viitorul. Că Bruxllesul îl pot vedea oricând şi cu orice ocazie!
În semifinalele competiţiei au intrat liceele Virgil Madgearu, Mihai Viteazu, Ion Creangă şi Sf. Sava şi, dacă vreţi să susţineţi vreuna din echipe, o puteţi face, cu voturi, aici. De asemenea, dacă sunteţi curioşi de ce pagina Biroului de informare al PE în România are cel mai mare număr de fani dintre suratele sale europene, le puteţi face şi lor o vizită! :)
Leave a Comment