Eu n-am permis auto, e un punct pe ordinea de… cincinal, cândva, să bifez şi treaba asta, dacă tot am făcut şcoala. Prin urmare, când e vorba de drumuri în afara oraşului, mai ales când e vorba de-o gaşcă, eu intru automat la categoria +1 în maşina (alt)cuiva. Ba chiar şi în oraş, uneori, se mai găseşte câte un prieten care să mă ia de la hypermarket cu tona de cumpărături cu tot – patria recunoscătoare! Nu de alta, dar stau destul de aproape de unul, prea aproape ca să chem un taxi să mă ducă acasă fără să fiu înjurată, dar prea departe, totuşi, ca excursia cu plase grele (de obicei se adaugă şi sacul cu nisip de litieră pentru colocatarul meu blănos şi 1-2-3 pungi cu mâncare, tot pentru el!) să fie comodă.

Probabil că de-acum, însă, prietenii mei săritori vor fi pasibili de amendă dacă mă mai ajută.

autostopist
De ce? Fiindcă onor Guvernul… nush de ce mai scriu cu literă mare, adunătura aia de fripturişti nu merită o majusculă! Deci onor guvernul a decis ca, prin ordonaţă de urgenţă, că era foarte urgent!, să sancţioneze, cu amendă între 1000 şi 5000 de lei pe cei care nu respectă articolul 7 din Legea Taximetriei:

Transporturile de persoane sau bunuri in regim de taxi se pot executa ca servicii de interes public pentru populatie, de regula, in interiorul unei localitati, numai pe baza autorizatiei pentru transport in regim de taxi, valabila, emisa de autoritatea administratiei publice locale, in conditiile prezentei legi,

Practic, de-acum orice persoană fizică sau juridică, bun samaritean, care transportă pe cineva fără autorizaţie de transport în regim de taxi, este pasibilă de amendă.

De ce? Pentru că există particulari care te duc cu maşina personală din Constanţa în Vamă, din Braşov în Poiană, din Predeal la Pârâul Rece samd, ceea ce “afectează în mare măsură atât transportul local cât şi transportul judeţean (…) şi au un impact negativ inclusiv asupra bugetului de stat”.

Deci, am rezolvat problema bugetului, asta era! Autostopiştii!
Sunt foarte curioasă, însă, cum vor aplica asta. O sa oprească maşinile care au cel puţin un pasager şi o să-l testeze pe acesta în privinţa detaliilor despre viaţa şoferului şi, la trei greşeli, puf!, amenda?! Sau cum?!

***

Update, via Hotnews, treaba asta se dezbate încă, până pe 23 decembrie. Dacă nu vă place ideea, iată ce aveţi de făcut

Propunerile/opiniile/sugestiile cel interesați pot fi transmise prin cel puțin una din următoarele modalități:

  • Prin poștă la adresa Ministerul Transporturilor – Direcția Comunicare, Relații cu Parlamentul și Sindicatele – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, București
  • Prin depunere la Registratura Ministerului Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, București, Poarta G
  • Prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29
  • Prin poșta electronică la adresa [email protected]
Share: