Vineri, F64, magazinul de aparatură foto, a trimis un comunicat prin care anunţa preluarea de către un investitor străin:

Compania F64, cu o cifră de afaceri de 18 mi­lioa­ne de euro şi cu numeroase bran­duri de renume în porto­fo­liu, va fi preluată de un investitor străin, la 12 ani de la lan­sare (…) Deoarece poziţia F64 în contextul actual al pieţei foto-video este una favorabilă, decizia de schimbare a acţionariatului este destul de previzibilă. În zilele următoare managementul F64 va oferi mai multe detalii despre schimbările ce au loc în această perioadă, se arăta în comunicat. Comunicat oficial, da?


Au fost zeci de articole, inclusiv în publicaţiile serioase de business, pornind de la acest comunicat. Chiar şi pe reţelele sociale au fost lăudaţi, că afacere românească de succes, că bravo lor, ce frumos, uite ce cifre minunate, piaţa scade dar F64 creşte, felicitări! S-au făcut scenarii legate de identitatea investitorului.

Anunţul de vineri a fost urmat, azi, de o conferinţă de presă în cadrul căreia urma să fie anunţat misteriosul om de afaceri care a preluat F64 şi la care, aşa cum era de aşteptat, s-au prezentat o mulţime de jurnalişti şi bloggeri. După o introducere legată de succesul magazinului, a fost anunţat şi numele mult-aşteptat, un nordic excentric, dl Joulupukki. Adică Moş Crăciun.

Pauză de efect. Bun. Acum închideţi gurile.

“Investitorul” a şi venit la faţa locului, cu reni cu tot, şi, probabil, hohoho-ul de rigoare. Un actor. O făcătură. O minciună. Nu preia nimeni F64, nu se vinde, nu e de vânzare. Dragi jurnalişti, publicule, fraierilor, v-am făcut! V-aţi minţit cititorii, hohoho, aţi înghiţit găluşca. De fapt aşa am înţeles noi să ne promovăm campania de Crăciun.

Am vorbit cu o reprezentantă de la F64, după marele anunţ şi, când i-am zis că, practic, totul e o mare minciună, mi-a explicat că nu, de fapt nu e, F64 chiar a fost preluat. De Moş Crăciun. Ei au comunicat corect şi n-au ce face dacă lumea a scris. Serios? Deci până la urmă se schimbă acţionariatul?!

Nu ştiu cum se simt toţi cei care, de bună credinţă, au preluat informaţia de vineri şi au dat-o mai departe ca fiind veridică: doar venea de la companie, nu?! Probabil ca un copil care i-a scris Moşului şi a primit răspuns oficial de la acesta, doar că, ce să vezi, în ziua de Craciun tot ce au găsit sub pom a fost un bileţel pe care scria ŢEAPĂ, fraiere!

Tudor a adunat o colecţie drăguţă de reacţii la anunţul de azi. Şi nu, nu sunt neapărat binevoitoare.
LE: Au mai scris Chinezu, Victor, Manafu, Radu, Zoso, TVdece, Alex, Costin, Arhi, Vlad Andriescu în Adevărul,  Şi nici lor “gluma” F64 nu li s-a părut amuzantă.

În fine, dacă nu se întâmpla, mi-ar fi fost greu să cred că cineva poate, deliberat şi asumat, să facă praf credibilitatea oricărei informaţii pe care o mai oferă presei ori să calce pe nervi atâta lume. Şi să i se pară şi o idee bună de PR.

Cred că F64 ar trebui să-şi ceară scuze. Multe. Cu scrisori personale către fiecare om care a făcut public anunţul de preluare. Aş zice să dea afară şi PR-ul sau pe oricine a avut această “genială” idee, dar mă tem că treaba a fost agreată de patroni. Şi pe ei, iată, doar Moş Crăciun poate să-i dea afară. Păcat că nu există!

Share: