V-aţi întrebat vreodată cum sunt lacrimile noastre? Dacă cele de bucurie sunt diferite de cele provocate de tristeţe ori de cele provocate de interacţiunea cu o ceapă sau de vânt? Ei bine, sunt. Şi ştiu asta pentru că există o fotografă care a fotografiat, cu ajutorul unui microscop, detaliile a peste o sută de lacrimi “obţinute” de la diferiţi voluntari în variate ipostaze plângăcioase. Numele ei e Rose-Lynn Fisher şi nu este la primul proiect de fotografie microscopică (aşa i-o zice?!), însă pe mine ăsta m-a fascinat.

tear

Despre plâns, în general, se ştiu destul de puţine lucruri, am putea spune că e încă un mister, dar lacrimile au fost studiate şi împărţite în trei categorii: bazale, reflexe (cum sunt cele de la ceapă, de exemplu) şi emoţionale. Pe lângă alţi compuşi, primele două categorii conţin proteine, săruri, enzime, anticorpi, iar la a treia se adaugă şi hormoni, printre care şi leucenin-encefalina, un hormon care acţionează ca un hormon cu proprietăţi antalgice.

Din ce s-a studiat până acum e clar că femeile plâng cam de patru ori mai des decât bărbaţii – nu înţeleg de ce era nevoie de un studiu pentru asta! Nu s-a demonstrat, însă, că plânsul chiar are efectul ăla eliberator şi liniştitor. Dar, atâta timp cât pe unii ne ajută plânsul, nu cred că e prea important ce spun oamenii de ştiinţă la capitolul ăsta!

Oricum, revenind la proiectul de care vă spuneam la început, lacrimile sunt chiar foarte diferite în funcţie de ceea ce le-a stârnit, după cum vedeţi mai jos:

Acum ştiţi :)

Share: