Umblu mult departe de casă într-un an și de fiecare revin obosită dar bucuroasă de a fi trăit, din nou, experiențe mișto, de a fi cunoscut oameni faini. Și tot de fiecare dată, casa mea îmi înlocuiește energia dată la schimb pentru experiențe și bucurii. Inevitabil. De atfel, e și motivul pentru care am decis să cumpăr apartamentul ăsta la câteva miute după ce am intrat în el, la vizionare. E un loc bun pentru mine.

Fiind cât se poate de bucureșteancă, pentru mine ???acasă??? e la cinci minute de mers de apartamentul meu, acolo unde locuiesc părinții, unde mi-am petrecut (încă) cea mai mare parte din viață și de unde mama mă sună de fiecare dată când pregătește ceva bun.

???Acasă??? a devenit, în timp, și Sibiu, de fiecare dacă când merg acolo pentru FITS (sau aiurea, că oricum trec prin teatru să salut echipa de acolo, indiferent de motivul pentru care sunt în oraș), fiindcă locul și oamenii mi dau starea asta de a fi bine și relaxat cu tine și cu cei din jur.

Acasă e și la TIFF ori Plai (deja!), la Comedy și, fără nici un dubiu, e aici unde sunt acum, la Alexandria, la Ideo Ideis. Pentru că sunt doar câteva locuri între care ne învârtim zi de zi și, prin urmare, față de ???vilele??? în care au loc celelalte festivaluri, aici suntem mai degrabă într-un apartament de două camere. Unul în care ne învârtim peste 300 de oameni din festival: participanți, organizatori, voluntari, presă, localnici care vin la ateliere, spectacole și alte evenimente.

Un festival ca o îmbrățișare

Și cum cei mai mulți nu venim prima dată aici, iar toată lumea poartă tricouri și badge-uri festivaliere, ne cam (re)cunoaștem între noi, ne salutăm și există un soi de intimitate pe care, de obicei, le întâlnești în familie. E… acasă!

De exemplu, acum stau la terasă, la Conciato, și scriu textul ăsta. Lângă noi e Lenuș de la Atelierul de Teatru, trupa din Botoșani, și Oltea îi spune că s-a uitat după ea aseară, la deschidere, în fața Casei de Cultură, dar n-a zărit-o. Replica lui Lenuș e grăitoare și poate vă ajută la înțelegerea a ceea ce se întâmplă aici: Păi am fost peste tot, fiindcă erau atât de mulți oameni de îmbrățișat!

Așa e Ideo Ideis. A început ieri și, la fel ca anul trecut, am fost întâmpinați cu aplauze, ține până pe 26 august, aici, la Alexandria, iar de puteți ajunge, v-ați face o bucurie mare!

badge

Și, ca să vedeți că sunt parte din familie, (de) anul ăsta, pe badge-ul meu scrie Ruxandra Ideis!

___

În afară de poveștile de printre rânduri (și de pe alte bloguri, vedeți în blogroll pe site-ul organizatorilor), vedeți mai multe despre Ideo Ideis pe blogul lor, Facebook, Twitter și Instagram.

Share: