E greu să găsești un job bun în PR la noi. Industria nu e dezvoltată suficient, sunt stoluri de absolvenți care ies pe bandă rulantă, alte stoluri de jurnaliști care se reorientează către relații publice iar teoria din școală nu prea se potrivește cu practica de la angajator. Și, cel puțin în agenții, toți șefii par să aibă niște pretenții de ți se învârte capul: să poți vorbi și scrie corect în română, să ai ceva experiență, creativitate, chef de muncă, să-ți placă PR-ul și să pricepi că, de fapt, nu ajungi Samantha Jones odată cu primul job… ăăă… în domeniu!

Spun toate astea (din nou!) pentru că ieri, pe grupul Joburi PR & Jurna, s-a strecurat următorul anunț:

caut job

Da, e o postare cu multe greșeli, pornind de la postarea însăși. Dar să vedem care sunt și de ce. Ca să nu le mai facă și alții, zic.

În primul rând, ca PR, te interesează unde se duce mesajul tău și dacă respecți regulile comunității căreia i te adresezi, iar aici nu e cazul. Nici de una, nici de alta. În al doilea rând, dacă tot ai postat în speranța că-l vede un potențial angajator, ai grijă mare la formă și la conținut.

După virgula ce urmează formulei de adresare începem cu literă mică. Da, chiar și pe rând nou fiindcă virgula înseamnă că, după ea, propoziția continuă. Și ea, propoziția, continuă cu literă mică. De asemenea, poate că nu e cea mai bună idee ca primul cuvânt după formula de adresare să fie o negație și un fel de scuză: Nu sunt de multă vreme aici, dar am impresia că… Păi dacă nu ești de multă vreme, poate mai aștepți un pic înainte să ai o impresie.

Lucrez ca PR de la 18 ani – nu-i pasă nimănui de la câți ani lucrezi ca PR ci câtă experiență ai acumulat până acum. Care acum nu e precizat, deci stimatul angajator nici măcar nu poate uza de aritmetică pentru a aflat asta, fiindcă nu știe câți ani ai tu! Poate ai 19. Poate ai 18 ani și două luni!

… am avut realizări de succes – era o realizare dacă formula asta nu apărea scrisă. Niciunde. Niciodată.

Am terminat și Masterul în Comunicare (n-ai zice!) și am lucrat în Anglia până de curând ca și PR la o companie cu renume PRFM – ce-i aia ???ca și PR???? PR și altceva? De fapt nu era PR ci altă poziție dar făcea și PR? Iar PRFM e un termen de clasificare a renumelui? Că dacă era numele companiei, puneam și noi o virgula, acolo, sau măcar două puncte: voila, așa se cheamă compania.

Nu în ultimul rând, sigur că CV-ul are relevanță când îți cauți job, însă după o asemenea introducere nu știu cine l-ar mai deschide, spațiul de dinaintea semnului exclamării nu ajută nici el, iar faptul că numele documentului cu CV-ul e oana cv 1 versiune 1 nu dă bine, de asemenea. Indicat ar fi CV Prenume Nume.

Deci, da, există cel puțin câteva motive pentru care, deși fata din povestea noastră aplică zilnic la tot ce e postat pe grup, nu primește nici un răspuns. Iar acum știe, sper, o parte din ele. Cu plăcere!

pr job
PS Aici pe blog există câteva interviuri în care managerii unora dintre cele mai importante agenții de comunicare de la noi vorbesc despre ceea ce caută la un nou angajat. Succes!

Share: