Am povestit mai devreme despre filmele nominalizate la Best Picture anul ăsta, acum să vorbim un pic și despre regizori (una dintre cele mai grele categorii în 2015) și despre actori care, în unele cazuri, au fost mai buni decât filmul în care au jucat.
La Cel mai bun regizor cred că putem să ignorăm liniștiți nominalizarea lui Morten Tyldum pentru The Imitation Game. Singura treabă bună de acolo e făcută de Benedict Cumberbatch și de cei care s-au ocupat de Production Design și obținut nominalizare pentru asta. Nici regizorul Foxcatcher, Bennet Miller, nu cred să aibă prea multe șanse, chiar dacă n-a făcut o treabă prea rea. Totuși, nu se compară cu performanțele celor trei favoriți din care chiar nu știu cum să aleg! Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel) reușește să aducă pe ecran o bijuterie cinematografică, o adevărată încântare, iar Alejandro González Iñárritu m-a făcut praf cu Birdman, cu cadrele lungi care ți dau impresia de live și nu te lasă să te miști de pe scaun nici cât să tragi niște suc prin pai! Aș fi fericită dacă oricare dintre ei ar lua Oscarul în seara asta! Totuși, cel mai probabil statueta o să plece acasă cu Richard Linklater pentru Boyhood. A câștigat deja la Berlin, Globuri și Bafta, e de așteptat să ia și Oscarul. Totuși, e la mustață!
Pentru categoria Cel mai bun actor se bat cinci domni și doar Bradley Cooper nu e în cărți. Eu nu i-aș da niciodată Oscarul lui Eddie Redmayne pentru rolul din The Theory of Everything (deși a luat Bafta, dacă nu greșesc) și, prin comparație cu ceilalți doi rămași pe listă, nici lui Benedict Cumberbatch pentru The Imitation Game, că a fost, totuși, cam prea russellcrowe-ian (sic!) în interpretarea lui. I l-aș da lui Steve Carrell care a fost foarte foarte bun în Foxcatcher dacă nu l-ar merita, pe deplin, Michael Keaton care, într-un fel, face rolul vieții în Birdman. Deci Keaton FTW!
La Cea mai bună actriță mi se pare atât de evident că trebuie și merită să câștige Julianne Moore pentru Still Alice încât nici nu știu de ce mai discutăm. Da, Marion Cotillard face un tur de forță în Two Days, One Night, dar pe mine nu m-a convins personajul ei, și la fel (tur de forță și încă la propriu!) face și Reese Witherspoon care a trebuit să-și producă singură un film ca să-și aducă lumea aminte că poate mai mult decât blonda prostuță de la drept și că are și ea, totuși, un Oscar. Felicity Jones nu-mi place în general, iar personajul ei din The Theory of Everything mi s-a părut cam străveziu, chiar dacă e inspirat dintr-o poveste adevărată. În fine, Rosamund Pike mi-a plăcut mult în Gone Girl. E convingatoare, când bună, când nebună, și își merită pe deplin nominalizarea. Totuși, rămâne cum am stabilit: The Oscar goes to Julianne Moore. M-ai făcut să plâng, cucoană! Și să mă panichez când nu-mi aminteam unde-mi sunt cheile sau mobilul sau ochelarii de soare!
Hai și cu domnii de la Cel mai bun actor în rol secundar – cea mai complicată categorie de anul ăsta, aș zice, pentru că fiecare dintre cei cinci merită să plece cu statueta acasă, pe cuvânt că da! De exemplu, Robert Duvall în The Judge care-i dă replica unui alt Robert (Downey jr) iar personajul său îl pune în niște ipostaze pe care nu știu câți le acceptau în locul lui. Și are forță și încăpățânare și e învins taman când iese câștigător. Da, ar merita Oscarul. La fel de bine cum îl merită Ethan Hawke pentru Boyhood, tatăl care se maturizează odată cu copiii lui, sau Edward Norton care joacă excelent rolul secundar într-o poveste cu actori în care, ați ghicit!, joacă un rol secundar! Nici Mark Ruffalo nu se află degeaba pe lista scurtă a nominalizaților din acest an pentru rolul din Foxcatcher. Ar fi meritat, zău, și Channing Tatum, da’ cred că el n-a avut noroc să moară… Mno! În fine, cel care ar trebui să plece acasă cu statuia e JK Simmons pentru rolul din Whiplash, un profesor sau, mai degrabă, un antrenor de muzică cu apucături dictatoriale care scoate untul din elevii săi și care m-a convins în toate momentele (deși unele trase nițel de păr, și chiar pe-alăturea cu adevărul, dar să trecem peste!) și merită Oscarul!
Și la Cea mai bună actriță în rol secundar lupta ar fi strânsă dacă n-ar câștiga Patricia Arquette pentru Boyhood. Deși eu aș prefera să câștige Emma Stone pentru rolul ei, Sam, din Birdman. Cum țipă ea la Michael Keaton (care era ta-su, desigur!), nu mai țipă nimeni! Keira Knightley (The Immitation Game), go home! Fără Oscar, desigur! Laura Dern mi-a plăcut în Wild aproape mai mult decât protagonista, deci merita nominalizarea, însă nu e printre favorite. Și, în fine, Meryl Streep la 19-a nominalizare pentru Premiile Academiei într-un rol de care se achită cu brio dar un film care, vai!, trebuia să fie mult mai mult decât a fost!
Ne auzim la noapte pentru a discuta ținute și declarații. Nu știu dacă scriu și pe parcursul ceremoniei, dar sigur mâine dimineață la prima oră găsiți aici lista câștigătorilor și, pe măsură ce le am, detalii din culise și speech-uri! Mă duc să-mi fac un ness! :))
Mă simt așa de apropiată de Steve Carell, de parc-am fi neamuri. L-am îndrăgit în The Office și de-atunci l-am văzut în tot ce-a făcut. Cred că rolul din Foxcatcher e o mare realizare pentru el. Totuși, cred că Oscarul va merge la Keaton, pe merit. Recunosc, eu mi-aș dori să-l ia Redmayne, pentru că rolul pe care l-a făcut arată cât de importantă e munca în actorie. Scriptul din The Theory of Everything nici măcar nu se-apropie de cel magistral din Birdman. Regia, la fel. Câte și mai câte. Totuși, Redmayne a muncit, s-a documentat și s-a antrenat foarte mult pentru rol. Dacă însuși Hawking a declarat că s-a confundat pe sine cu personajul lui Redmayne, înseamnă că i-a ieșit. În rest, la toate categoriile sunt pe-aceeși lungime de undă cu tine. Și, într-un colțișor, pe undeva, parcă mi-aș dori să ia Boyhood premiul pentru Best Picture.
mdaaaaa…. DAR! :))
redmayne ce aduce el la hawking, hm? face un birdman din el sau e doar the imitation game? oricine imita pe orcine daca munceste mult. doar ca tre sa te si convinga ca e imitatul. or’ pe mine nu m’a convins.
În secundele de dinainte să se-anunțe, parcă mi-aș fi dorit să ia Keaton. A fost foarte bun și se simte că și-ar fi dorit. Sper să nu fi fost ultima lui șansă. M-am tot gândit, poate fac eu o eroare de judecată în ceea ce-l privește pe Redmayne. Tot cred că e extrem de multă muncă în rolul lui. Keaton a avut un script aproape de perfecțiune și s-a adus pe sine în rol, s-a jucat pe sine. Redmayne l-a portretizat perfect pe Hawking, așa cum i-a fost scris. Nu e lucru ușor. Eu aș fi cedat sub presiunea de a ști că Hawking, pe care trebuie să-l imit eu, trăiește și-o să mă judece. Chris Kyle nu mai trăește, nici Alan Turing, nici John du Pont. În The Imitation Game, American Sniper și Foxcatcher s-a adăugat, s-a înflorit. Și la ce bun? Birdman nu e oricum în aceeași ligă cu celelalte filme cu actori nominalizați. Cred că de aia a și luat Best Picture. Nu poți să știi dacă l-ai înțeles întru totul, dar te-a răscolit.
faza e ca redmayne s-a intalnit cu Hawkins pentru rolul asta, de fapt cu toata familia. si ca sunt o multime de interviuri cu el, si filmari samd. ceilalti nu au avut o asa resursa la dispozitie. d’aia zic ca inputul lui redmayne a fost mai mic. el n’a creat, n’a construit ci mai degraba a imitat. ma oftic la el tot asa cum m’am ofticat acu trei ani ca meryl streep a luat oscarul pentru iron lady in defavoarea lui glenn close pentru albert nobbs care a fost – imho – un personaj mult mai greu si mai muncit!
cat despre best picture, birdman este, fara indoiala, un film mare. dar boyhood e maret. insa, na, academia n’a avut curajul sau intelepciunea sa premieze un film independent si un film altfel!
Cursa in ceea ce priveste cel mai bun regizor nu ma intereseaza mai deloc. Cel mai probabil va castiga Richard Linklater cu al sau Boyhood.
In schimb in ceea ce priveste categoria “Cel mai bun actor” imi doresc tare mult sa castige Eddie Redmayne ( cu siguranta face cel mai bun rol din toti cei 5 nominalizati – parerea mea ), iar la “Cea mai buna actrita” Felicity Jones desi este imposibil.
La rolurile secundare imi este destul de indiferent…poate ar fi meritat Channing Tatum nominalizat. Asa insa ii tin pumnii colegului de filmari: Mark Ruffalo.