Cred, onest, că ceea ce faci din și cu pasiune, chiar dacă e vorba de job, are cele mai mari șanse să iasă bine, fiindcă ăsta e genul de sentiment și valoare care (se) transmite și generează, la rândul său, pasiune.

Ieri a fost o zi care a stat sub semnul ăsta pentru mine la FITS, și vă povestesc imediat de ce.

Dimineață am stat la povești cu una din voluntarele acestei ediții, Mihaela, venită de la București, în al doilea an de voluntariat la FITS, la o vârstă (aproape 50) în care majoritatea s-ar mulțumi cu provocări ce țin de alegerea tipului de salată din meniu. Ei bine, nu și Mihaela!

Pasionată de teatru, și-a dorit enorm experiența ???de culise??? din FITS, a aplicat, ca voluntar, anul trecut, și a intrat în echipă. Anul ăsta a fost o revenire firească și ???o să revin aici oricât mă vor primi???.

Am întrebat-o ce a învățat, mai ales că ceilalți voluntari sunt mult mai tineri decât ea, unii chiar cu câteva decenii: cel mai tânăr, o fată, Teodora, are abia 15 ani, și mi-a plăcut că mi-a vorbit despre pasiune și implicare și ???setea de a face???, de a ajuta, de a face diferența în bine, indiferent de natura acestui ???a face???: cari afișe, lipești fotografii, duci programe, pui brățări, tai bilete, însoțești oaspeții străini prin Sibiu, faci traduceri, subtitrări, cari apă… cam orice e nevoie. Și e nevoie de multe, fiindcă amploarea FITS e (și) în detaliile mici, care țin de buna organizare.

balerine
Mai apoi, o întâlnire cu Tudor Chirilă care îmi povestește de un proiect în care vrea să dea înapoi unor tineri artiști ceva din ceea ce a învățat el în cariera lui de actorie – e un proiect foarte fain ăsta, dar o să vă povestesc mai multe despre el când îi vine vremea. Tot din pasiune pentru teatru.

Nu în ultimul rând, fotopasiunea lui Adi Bulboacă, cel care aseară, după Faust, îmi povestea de momentul care l-a impresionat peste măsură. Nu vi-l împărtășesc, fiindcă nu e momentul meu, dar pot să vă spun că are legătură cu Ofelia și cu reacția publicului la aplauze.

copil
Și, mai apoi, spectacolele de stradă, de ieri, și copiii (mereu mă uit la reacțiile copiilor) privind totul cu ochi mari, plini de încântare. Nu vor deveni toți actori, regizori, nici măcar nu vor lucra toți în industria asta, poate nici unul din cei văzuți ieri. Dar faptul că ajung să se împrietenească, de la vârste mici, cu artele spectacolului, o să-i ajute să crească mai frumos și cu pasiune pentru teatru, exact așa cum zice și tema FITS de anul ăsta: Growing Smart, Smart Growing.

În fine, târziu în noapte, reacțiile celor care au văzut Faust pentru prima dată și au făcut o nouă pasiune!

ecran 260-x-400px

Și, da, ați ghicit! Pasiunea e una dintre valorile UniCredit Țiriac Bank, partenerul jurnalului mei festivalier (și) în acest an!

Share: