Îmi place seria SMS-urilor (Social Media Summit) by Biz. E o rețetă care aduce împreună trei categorii de actori de pe scena de largă respirație (uneori și inspirație): agenții, bloggeri, companii. Bonus: oarece băgători de seamă cu pretenții în oricare dintre direcții, genul ???mergem la conferințe și cerem consultanță, live, speakerilor, sub forma unei întrebari??? – really?

În ordinea numerelor de pe tricou, am notat câteva chestii de la fiecare vorbitor și o atmosferă relaxată și prietenoasă – nu bag mâna în foc că la asta n-au contribuit Staropramenul și prosecco-ul (sau era șampanie?) de la Koon.

Mugur Pătrașcu de la Digital Native a zis că 2016 este era profesionalizării (Doamne-ajută!) și despre ceea ce se schimbă: de la instrumente, la felul în care consumăm informație, felul în care vindem, oamenii, publicitatea (bugete din ATL vor migra către content) și că (sper!) ne vom reaminti că avem ???in house??? cea mai importantă valoare: brandul. Nu în ultimul rând, a anunțat o schimbare și pentru sine: Digital Native, o nouă agenție, un nou început. Despre care o să mai vorbim. Dar nu chiar acum.

Cristian Manafu de la manafu.ro (e o glumă de la ediția trecută, mă amuză, get over it!) a avut, pe finalul prezentării, probabil cel mai apreciat slide de la conferință, ăsta:

sms manafu
A vorbit Cristi și de alte cifre cum ar fi ???58% dintre utilizatorii români de internet cu vârste de peste 16 ani citesc bloguri???, despre influencers marketing în general și a venit cu exemple concrete de Așa Da și Așa Nu. Și mie mi-ar plăcea să ajungem în 2016. Sau măcar în 2012, așa…

Chef Foa, da, acel Chef Foa, a vorbit despre un proiect foarte mișto făcut de Staropramen, ChefXperience, despre cum gătești cu pasiune și cum pui pasiune în gătit, dar și cum îți bați capul ca ceea ce faci în colaborarea cu un brand să fie relevant pentru brandul cu pricina și pentru publicul său. Mi-a plăcut.

Virginia Oțel de la Garanti Bank a venit cu un studiu despre comunicarea băncilor în Social Media. Și, da, e o provocare pentru că trebuie menținut un echilibru între tonul responsabil* pe care l-ai vrea de la banca ta, și tonul relaxat al conversației într-un cadru cel puțin informal, așa cum e Facebook, de exemplu.
* unde responsabil nu înseamnă cu un băț în… uhm… sucursală, ca să zic așa. Înseamnă, imho, să-ți aliniezi mesajul cu ceea ce ești ca brand, cu serviciile și calitatea lor… În fine, de fapt, am ditai lista pentru asta! Și, ca să conchid într-o manieră pozitivă, sunt și exemple de Așa Da, Garanti included.

Nir Refuah de la McCann/MRM a vorbit despre campanii mișto în 2015; mie mi-a plăcut, printre altele, ???Distracție cu bani puțini???.

Sunt un țăran

Pauză și apoi șase domni care spun sus și tare Sunt un țăran! – este numele unei noi campanii pusă la cale de Biz și DDB pentru despărțirea termenului țăran de conotațiile negative pe care a ajuns să le aibă, gen cocalar, needucat, mârlan, bădăran șamd, când, în realitate, țăranii au bun simț, sunt autentici, muncitori, respectabili și respectuoși.

Aproape 20.000 de oameni au aderat mesajului în doar câteva zile. Eu am o rezervă, și nu pentru că nu mi-ar plăcea demersul ori campania, că îmi plac!, ci pentru că detest ipocrizia și, prin urmare, n-o practic. Sunt bucureșteancă get-beget și uneori, da, folosesc peiorativ termenul de țăran. Pentru că așa s-a așezat în limbă, în ultimii ani. Greșit, știu. Mai ales că îmi plac țăranii autentici, de la țară. Deci mai întâi trebuie să scap de asta, pe bune!, și apoi o să mă alătur campaniei.
Despre valori autentice au vorbit bine la SMS șase domni țărani, ca să zic asa: Nicolai Tand, Virgil Ianțu, Tudor Giurgiu, Marius Tudosiei, Cătălin Năstăsoiu și Cristian China-Birta.

taran

Care pe unde suntem

Iar pauză, iar sesiune, ultima. Bogdan Nițu de la Webstyler a povestit despre campania celor de la BT de susținere a naționalei feminine de baschet (mișto live text liric făcut de Andreea Burlacu pe FB în timpul meciului, apropo) și a reiterat și el mesajul pe care l-a dat Manafu mai devreme: consumatorii sunt mai la zi decât sunt brandurile în comunicarea lor, și că acestea din urmă nu au curaj să se diferențieze. Majoritatea nu au curaj punct. Rețete care au fost deja probate, sigure, fără vreun mare efect, dar, hey!, facem Social Media. Newsflash: nu chiar!

BN

Radu Bătrânu a prezentat Școala Flanco, un proiect smart care a integrat interesul tinerilor pentru tehnologie (și pentru electronicele vândute de Flanco, firește) cu sfaturi despre cum să le folosească mai bine în interesul lor. Astfel au fost alese cinci teme de ???toceală???, de la blogging la curs de fotografie, și am aflat că urmează o nouă ediție, mai mare, mai frumoasă, mai stufoasă! Să fie, să vină! Orice brand care investește în educație – formală sau nu – are aplauze din partea mea!

Cătălin Cincu de la TreeWorks a vorbit despre cei mai importanți jucători în blogosfera românească, cu liste făcute pe domenii acoperite sau de proveniență ale autorilor, în ordine alfabetică – n-a fost vorba de o ierarhie. Și, da, e și teamcomm.ro la generaliști.

În fine, Marta Ușurelu a prezentat topul bloggerilor cu care lucrează agențiile (chinezu tot pe 1, dar și niște schimbări pe ici, pe colo) și topul agențiilor cu care lucrează bloggerii (Golin tot pe 1, dar, de asemenea, și aici sunt niște schimbări). Dar, la fel de important ca aceste două clasamente, Marta a vorbit un pic despre ce e bine și ce nu e bine, despre ce fac agențiile bine și ce nu, despre ce fac bloggerii bine și ce nu. Și cred că, indiferent de locul în cele două clasamente ar trebui să fim atenți la lucrurile astea și să învățăm din ele. Nu doar că nimeni nu e perfect, nici de-o parte, nici de alta, nici măcar eu (sic!), dar unii, și de-o parte, și de alta, și chiar și eu, uneori, suntem departe de a fi perfecți! Prin urmare, a se învăța!

Din păcate, nu știu cum, dar n-am apucat să pozez decât slide-ul cu greșelile agențiilor :D
(dar știu că mă iubiți chiar și așa :p)

agentiile
Și cam asta fuse la SMS București, ediția 2016. Cu mulțumiri și felicitări, Marta & Biz Team + partenerii pentru că faceți evenimente din astea și strângeți lumea, ba se mai spun și lucruri pe bune pe care, cine are urechi de auzit (sau un carnețel de notat) le aude. Iar unii poate o sa le și aplice!

Till we meet again…

Share: