They did it! De azi, Facebook a introdus noile modalități de apreciere a unei postări în rețeaua socială, așa cum a promis Mark de ceva vreme. Și dacă, apropo de găselnițe facebookiene, aia în care poți semnala că ești safe într-o zonă în care tocmai a avut loc un atentat sau vreun prăpăd natural mi s-a părut empatică și mi-a plăcut, asta mi se pare detestabilă. Și nu doar din perspectiva de simplu utilizator cât din perspectiva ăluia care se îngrijește de mesajele care apar pe pagina unor branduri.

WTF, Facebook, ești cu capul?!


Avem așa:
Like – fostul Like, adică, o mânuță cu thumb-up alb într-un cerculeț albastru – da, mă, bine!
Love – o inimă albă într-un cerculeț (ați ghicit!) roșu – Total interpretabil!
Haha – un emoticon cu ochii făcuți dintr-un > și un < plus, desigur, o gură hlizită – nu e clar dacă râde cu tine sau de tine, deci dacă e de bine sau de rău!
Wow- un emoticon care parcă a văzut o stafie sau un act sexual între două specii diferite  – din nou, nu mi-e clar dacă e un wow, cât ești de prost! sau wow, cât ești de deștept!
Sad – un emoticon care plânge cu un ochi – aha, deci un ochi nu plânge, deci un ochi poate râde, e total ipocrit emoticonul ăsta!
Angry – un emoticon are are febră, după cum arată, că are fruntea roșie, mai să i se spargă o venă și să curgă niște pixeli! – ăsta sigur nu e de bine. Ai enervat fanul cu postul tău, brand prost ce esti!

Delete, delete, dă-l afară pe ăla de la SM, dacă ai, sau secretara, dacă n-ai!, concediază agenția, fă un pitch imediat, pune KPI în numărul absolut de Like, Haha, Wow și Love, crizează-te și fă zeci de ședințe pentru a discuta dinamica reacțiilor emoticonești la postările tale când, la dracu’, nici nu se știe că utilizatorul autohton o să-ți dea un Angry peste postare doar așa, pentru că, ta-daaaaaa!, (de-acum) poate!

MF
Nu ne-ajunge, nene, că era, ORICUM!, destul de complicat să estimezi ce, cât, cum, la cine, când samd ajunge mesajul tău via Rețeaua (că nu e toată lumea Negrea, deh, șef la FB România! – sorry, Alex, can’t help it!), acuma mai trebuie să analizezi și tone of voice-ul reacțiilor! Și, sper că nu are cineva dubii că, da, vor exista clienți care vor cere analiza asta și o strategie pentru mai mult Love și Like vs Angry.

Pentru România, în special, aș vedea și următoarele:

– Băsescu e de vină! – o cârmă albă pe fond albastru
– #puie – semnul universal, desigur
– Dincolo era mai ieftin – o monedă verde pe fond galben
– Sunteți niște hoți – emoticon cu cătușe (deși, hm, asta ar putea avea și o conotație pozitivă)
– pepusă, te fac un suc? – emoticon cu un pahar albastru pe fond galben
– ești prea prost ca să înțelegi ce se întâmplă în jurul tău – un creier tăiat cu X roșu pe fond galben
– vaaaaai, șefu, ce deștept sunteți – emoticon cu o limba roșie pe fond maro

Măcar atât!

Share: