Când eram copil îmi amintesc că mi-aș fi dorit să pot lua telefonul la mine în cameră ca să nu mai audă ai mei ???secretele??? mele. Al nostru avea firul destul de scurt – probabil era o conspirație părintească sau formula antică a lui ???find my phone???.  Am fost vrăjită, când au apărut, de telefoanele cu butoane, iar mobilele…

Între timp, au apărut atâtea chestii noi în tehnologie că uneori mă și mir că reușesc cumva să țin pasul cu ele și să rămân informată. Și fascinată, în continuare, de ce le mai trece prin cap inginerilor și inventatorilor. Imaginația fără opreliști. Cam ca la regia unor spectacole de teatru sau filme.  Bune!

Printre cele mai mari investiții în R&D (research and development) la nivel mondial și prima în IT&C e compania Samsung. Și cum, dincolo de imaginația inginerilor, îți trebuie și imaginație să comunici toate noutățile într-un domeniu în care azi e deja vechi ce ieri era nou*, am stat un pic la povești despre toate astea cu Roxana Grigorean, Corporate Communication Manager, Samsug România.
Aș putea spune c-a fost un fel de interviu, dar, de fapt, a fost o discuție foarte relaxată despre viteza cu care se mișcă lucrurile și despre cât de important e să te adaptezi la ce are nevoie publicul – tehnologie, dar și cum să-i comunici beneficiile pe care le oferi.

* Și chiar aveam un exemplu foarte proaspăt în sensul ăsta, despre care taman citisem în Briefing: c-o zi înainte nu mai știu cine (parcă Verizon) lansare un card șmecher de memorie, iar în ziua întâlnirii noastre, Samsung (jur că a fost o coincidență!) anunțase primul card UFS removable din lume (detalii aici). Adică, da, așa de repede!

Roxana Grigorean
Am vorbit despre telefoane, în primul rând, pentru că e partea aia de tehnologie pe care o folosesc cel mai frecvent. Știți deja că S7 vine cu multe chestii îmbunătățite, provocarea fiind să faci ceva în plus de la an la an. Și nu mi se pare puțin. Eu am S6 și sunt foarte happy cu el, S7 (edge) mi se pare o idee cam lung pentru buzunarele mele, dar e tentant să ai un telefon care, față de precendentul, e rezistent la apă, praf, bateria ține mai repede și se și încarcă mai rapid.
De altfel, nu cu mult timp în urmă avusesem ocazia să-l încerc, sub apă, într-o piscină din București și mărturisesc că, deși a rezistat cu brio, mi-a fost cam nustiucum să-l bag în apă. Cum să bagi telefonul în apă?! E, pe ăsta poți! Totuși, nu încercați în apa de mare, sarea nu-i face bine la circuite!

Am aflat că, firește, nu e simplu să vii cu idei noi la fiecare variantă nouă a vârfului de gamă – și e valabil nu doar pentru seria S, ci și pentru celelalte și că inspirația vine aproape în egală măsură de la ingineri și de la public.

Compania este conectată tot timpul și urmărește discuțiile din spațiul public pentru a afla ce-și dorește publicul, ba face și cercetări sau sondaje în sensul ăsta. Și, da, sigur, S7 rezistă la apă iar S8 cine știe ce trăznăi o să poată, dar mai sunt și aplicațiile dezvoltate special. O întreagă divizie muncește la conținut special pentru telefoane și televizoare smart și, ce-i drept, ca posesor de S6, îmi place să văd că am programe și chestii care sunt valabile doar pentru telefonul meu. Inclusiv reduceri și oferte speciale, abonamente premium și altele.

Sincer, Roxana mi-a povestit și despre televizoarele lor smart, dar aici îmi cam declin cunoașterea: eu am încă unul din vremea lui Pazvante. Care-și face treaba, la cât TV consum eu. Dar am parcurs comunicatele primite astă primăvară, când au lansat SUHT, și erau descrise acolo tot soiul de tehnologii care mai de care, ba de pixel, ba de luminozitate, ba de contur. Că probabil știe să joace și șah cu tine, ba te și bate!, e de la sine înțeles!

SUHD

Dar ca să comunice treaba asta (că despre asta vorbeam, doar!) ar fi sunat, cred, destul de fad: cel mai tv cu cea mai nuștiucum tehnologie, și o grămadă de termeni tehnici care pe mine, de exemplu, m-ar fi lăsat destul de rece. De altfel, nici pe utilizatorul de smart tv nu mi-l imaginez mergând la magazin să întrebe dacă au tv cu tehnologia cutare. Nu. El îl vrea pe ăla care se vede cel mai bine. Prin urmare, ca să comunice cât de bine se vede, au făcut o galerie de artă digitală, cu opere alese de mai mulți influenceriși de public. Și-uite-așa au arătat că atât că SUHD-urile au design minimalist, dar  tehnologie avansată care asigură un contrast puternic, o luminozitate sporită, culori și detalii mai intense.

Iar pentru a promova seria Galaxy A, au invitat publicul (și un juriu) din România să indice proiecte cool, locale, care schimbă lumea în bine și le-au premiat cu promovare. Și telefoane, presupun, uite că asta am uitat să întreb! :)

Sigur, ca orice om care a crescut cu telefon cu disc în casă, n-am putut, și nici n-am vrut!, să ignor veșnica problemă a echilibrului dintre tehnologia utilă și prea utilizată. Sigur că toate chestiile smart ne ajută și ne fac viața mai ușoară, dar ne și atrag – pe unii prea mult, poate – într-o lume mai degrabă virtuală. Deja se studiază dependența de gadget-uri!

Roxana a fost fair și la faza asta, spunându-mi că, sigur, sunt unii care aleg să stea cu nasul în ecrane toată ziua și doar asta să facă, dar ei, ca dezvoltator de tehnologii, încearcă să încurajeze consumul responsabil de tehnologie – un Life Style Designer, și mi-a dat de exemplu una din aplicațiile (de care eu uitasem, dar care, la vremea ei, anul trecut, mi s-a părut o idee foarte mișto de promovare, apropo): Big Day Today. O serie de provocări care te trimeteau să citești o carte, să faci mișcare, să te vezi cu un prieten, să-ți amintești ceva frumos din ziua care a trecut și o mulțime de alte asemenea, tot atâtea idei menite să te facă, de fapt, mai conștient de lumea din jur, cea de dincolo de ecran!

Big-Day-Today
Dar dacă televizoarele foarte deștepte încă nu fac parte din stilul meu de viață, am aflat câteva chestii care ar putea! Cum ar fi cuptorul Samsung care știe să gătească aproape singur dar, cel mai important, se curăță singur, aspiratorul-roboțel care face curat de capul lui și, chestia care mi se pare cea mai utilă și mai practică, mașina de spălat care are o fantă în ușă, fantă prin care poți adăuga și tricoul ăla pe care ai uitat să-l pui la spălat înainte să apeși Start. Serios! Mie mi se întâmplă mai tot timpul să uit câte ceva pe-afară! Bine, acuma mai trebuie să inventeze și mașina de spălat care nu fură șosete, da cred că nu mai e mult până acolo, știu eu!

Iar asta, cu mașina de spălat, o cheamă AddWash, apropo, e o idee dezvoltată în urma unui studiu pe carel-a făcut Samsung printre consumatori, 90% din cei intervievați apreciind că asta ar fi o treaba foarte utilă. Iete, na! Acuma o au!

addwash
Ar mai fi chestii de scris, că ne-am cam lungit la povești, dar le las pentru un episod viitor. N-aș vrea să stați prea mult cu ochii în ecran! Deci…

Va urma!

Share: