Săptămâna asta s-au întâmplat – încă se întâmplă, de fapt, până duminică! – în frumoasa țărișoară două festivaluri la care eu țin foarte tare și care mi se par importante pentru sănătatea noastră culturală: festivalul internațional de film Anonimul, în Deltă, și festivalul național de teatru tânăr Ideo Ideis, la Alexandria.
Scriu aceste rânduri de pe terasa vilei în care am stat la Anonimul, cu bagajele făcute, gata să pornesc în lungul drum către casă, prin urmare despre filme și Deltă (egal love) o să vă mai povestesc, și cu gândul de a da, totuși, o fugă și la Alexandria, mâine, pentru o încărcare rapidă cu optimism în ceea ce privește viitorul și mai tinerele generații.
Ideo Ideis e, așa cum îi spune și numele complet, un festival de teatru tânăr. E la a 12-a ediție acum, îl cunosc de când era aproape la început, îi știu evoluția și, pentru mine, e unul dintre cele mai importante festivaluri de la noi datorită structurii și felului în care e gândit și componentei principale de educație. Zeci de tineri sunt încurajați să-ți facă trupe de teatru, să vina la Ideo, să întâlnească oameni cu aceleași preocupări, și, foarte important, mentori de la care pot afla povești și exemple de viață. Oameni care, deși au o faimă, și-au construit carierele prin muncă susținută și pasiune, oameni de la care mai tânăra generație găsește inspirație pentru valori și direcții. În plus, Ideo dedică multă energie și comunității locale – dacă vă uitați în program, o să vedeți că sunt evenimente pregătite exclusiv pentru cei din Alexandria.
Și într-un prezent guvernat de scandaluri și vedetisme facile, fără substanță, în care educația formală e un exemplu de fail, faptul că Ideo oferă această oportunitate mi se pare salutar, mai ales într-un oraș fără prea multe (spre deloc) alternative culturale.
Am scris și o să mai scriu de lucrurile astea, cu încăpățânarea omului care crede că susținerea unor idei, energii și valori ajută mai mult decât tona de comentarii învățate pe de rost sau manualele de orice parcurse automat. Și tocmai de-aia salut și încurajez brandurile care integrează în mixul și bugetul lor de comunicare inițiative menite să susțină asemenea evenimente, alternative dedicate tinerilor.
Cultura zâmbește, by Lay’s, e unul din aceste exemple, o platformă care îndeamnă tinerii să se apropie mai mult de cultură, să fie mai conectați la festivaluri sau alte evenimente faine, și prin intermediul căreia pot câștiga și invitații la acestea.
În plus, tot ca parte din #CulturaZambeste, există și Spatiile Lay’s, adevarate insule urbane care încurajează comunicarea și interacțiunea dintre tineri care facilitează confluența dintre forme variate de expresie artistică și publicul tânăr, la București, Cluj, Iași și Timișoara.
Aceste spații sunt o veritabilă invitație la explorare – urbană, culturală, socială și personală – iar Lay’s este un brand care, iată, își propune să aducă zâmbete nu doar prin gust ci și prin astfel de proiecte – bravo, 10, la mai mare și la mai multe!
Spațiile din cele patru orașe au fost proiectate de arhitecți locali și studenți la arhitectură, împreună cu câteva ONG-uri locale. Bazate pe un design minimalist, sunt amenajate și personalizate pentru fiecare comunitate în parte si vor oferi, gratuit, acces la internet, cărți, CD-uri și reviste.
Cum ziceam, la mai multe!
foto: Adi Bulboacă | Ideo Ideis 2017
Leave a Comment