Mă preocupă de ceva vreme creativitatea și mecanismele ei, fiindcă mi se pare fascinantă apariția unei idei și drumul până acolo, dar și ce se întâmplă cu ea după aia, cum ajunge, dacă ajunge!, să fie pusă în practică, dacă și cum se transformă și cum e percepută de alții. Pe-a mea o exerzez cât pot și, uneori, îmi și place ce iese, dar cel mai adesea îi admir pe alții. Cum ar fi, în cazul de mai jos, rezultatul fericit al colaborării dintre un client curajos care-și asumă propriile valori, o agenție de top și o execuție fără cusur semnată de un director de imagine multipremiat cu Oscar. Să urmărim împreună ce poate face o alcătuire de genul ăsta:

Da, știu, e cam perfectă. Și, dincolo de execuție, exprimă foarte bine crezul brandului, o lume schimbată în  bine prin curaj și creativitate, prin interacțiunea dintre oameni – oameni care sunt diferiți ca rasă ori ca sex. De altfel, diversitatea, integrată lin și isteț, e celebrată în acest spot care nu se ferește să arate imagini cu proteste politice sau ale comunității LGBT.

Într-un context în care destul de puține branduri chiar fac ce spun că e fain și frumos și propriu, ca valoare, oamenii ăștia vorbesc despre diversitate în condițiile în care au o femeie CEO și multe altele în poziții importante în companie, vorbesc despre drepturile LGBT în condițiile în care au susținut comunitatea asta încă din anii ’80, când era încă și mai puțin acceptată, în condițiile în care sunt atenți și respectă  mediul, vorbesc despre artă și creativitate după ce au  lucrat cu Warhol, iar exemplele în sensul ăsta ar putea continua. Și e love brand, dar știți de ce? Pentru că e autentic. Pentru că nu se forțează să creeze o imagine care ar putea să placă unui target ci comunică, foarte mișto, e drept, care sunt valorile lor și cum le susțin. Nu toată lumea o să aprecieze faptul că ei celebrează diversitatea, CPF-uri sunt peste tot. Dar brandul crede în asta și nu se ferește s-o spună, ceea ce e absolut seducător pentru mine!


Și acum, prezentările! Clientul v-ați prins cine e, agenția e BBH (Bartle Bogle Hegarty) London (cei care au făcut și spotul cu măsurile de siguranță de la BA, alt viral), regizorul este Emmanuel ‘Chivo’ Lubezki, care a câștigat trei Oscaruri consecutiv cu Gravity, Birdman și The Revenant (Cinematography), iar voice-overul îi aparține lui Juliette Lewis, că dacă-i bal, bal să fie – aveți aici toate creditele și ceva relatări despre Making of aici. Au lucrat două luni pe imagini, ce să filmeze, ce să ia stock, cum să le asambleze. Mi se pare grozav cum au reușit să spună istoria lumii într-un minut – există și varianta de 30 de secunde, și e la fel de fluidă și fascinantă.

Proiectul e mai amplu și comunică viziunea brandului potrivit căreia creativitatea poate schimba lumea în bine, într-o noapte (fiindcă, se știe, cele mai bune idei vin noaptea, întrebați pe oricine are idei bune!), astfel că există o platformă care se va comunica în feluri diferite pe canale diferite, dar care e integrată la ei pe site. Și un fel de preview:

O să le urmăresc campania, pentru că-s curioasă ce mai urmează și cum se schimbă lumea prin creativitate cu ajutorul unui brand, dar până una-alta, m-am gândit să premiez și eu creativitatea, în felul meu.

PRovocare!

Scrieți-mi în comentarii abordări creative de PR. Că e o autoprezentare, că e un scurt text despre un brand, o idee de campanie, un comunicat de presă, treaba voastră ce alegeți și cum scrieți, că și alegerea spune ceva despre creativitatea voastră! De asemenea, subliniez că joaca asta e deschisă pentru studenți și juniori în PR. Cu seniorii ne jucăm altfel. Și altă dată. O să știu dacă trișați.

Câștigătorul o să primească, se-nțelege, un premiu de la Absolut, pentru a-și celebra fantezia împreună cu prietenii, dar și un interviu aici, teamcomm.ro, și cred că nu e nevoie să spun că oamenii de prin industrie se cam uită pe blogul ăsta, da? Mna, nu zic că vă angajați musai după asta, dar o poziționare top-of-mind pentru când o fi nu strică, nu?
Hai, să vă văd! Aveți termen până pe 27 octombrie, ora 23.59, și anunț cine a câștigat joaca asta luni, pe 30. Spor!

LE: Ruxandra is the winner! :)

Share: