Știți toate poveștile alea cu olimpicii români care au făcut și-au dres pe la competiții afară, s-au întors cu nenumărate premii și nu i-a bagat nimeni în seamnă pe bune, dar s-au umplut de Like și Love pe FB. Și după aia dăm Share și ne mândrim cu rezultatele lor pe-afară că poate ni se împrumută și nouă ceva din performanța lor. Nu contează că ei nu mai reprezintă România, pentru că, ce să vezi, în țara natală din părți cercetare, nema meritocrație și vai de educație!
Le știți? E, asta nu e una din poveștile alea cu nouă nu ne pasă de ei și lor nu le pasă de noi!

Asta e o poveste în care doi tineri deștepți au ales să rămână în România și să construiască aici, vorbă mare, utopii. Bine, în lumea lor și-a ălora care sunt preocupați cât de cât de mediul înconjurător, nu-s utopii. Dar marea majoritate a oamenilor românilor încă aruncă hârtii și chiștoace pe jos și nu și-ar mișca fundul fără mașină nici până la colț, la pâine.
Tinerii ăștia doi, să le zicem Mihai și Claudiu, alături de o echipă inimoasă – EFdeN – și mulți voluntari, au câștigat până acum peste 20 de premii cu proiectele lor, au ținut sute de ore de cursuri despre sustenabilitate pentru public de toate vârstele, au lansat ghidul condițiilor de confort în care explică clar de ce e nevoie de clădiri deștepte și cum ne influențează viața în bine și la ce să fim atenți când vine vorba de o viitoare locuință sau birou pentru noi. Îi cunosc pe amândoi, le admir pasiunea cu care atacă morile de vânt, doi geekși da’ super simpatici (chiar dacă sunt ingineri)!

Revenind la ce spuneam la începutul textului, partea cu ???ne place să ne mândrim cu olimpicii români, deși n-avem nici un merit în performanțele lor???, acum avem cu toții ocazia să avem un merit, să dăm o mână de ajutor. EDdeN ne reprezintă pe toți la competiția mondială Solar Decathlon din Dubai cu o casă verde și inteligentă pe care au gândit-o, proiectat-o și construit-o. E o șansă pentru noi să demonstrăm că în România există (și) această preocupare, să vadă lumea că ne duce capul și, poate, de ce nu?, să vină să bage niște bani în dezvoltarea noastră sustenabilă.

Dar ca să duci și asamblezi/dezasamblezi o casă, chiar și una smart, în Dubai, costă. Echipele din alte țări au susținere puternică de la statele lor, pentru că au priceput importanța subiectului. La noi… la noi trebuie un efort național. Prin urmare, citiți despre proiect și hai să-i ajutăm! Până acum au donat peste 100 de companii și persoane și mai au câteva zile doar să adune restul sumei necesare pentru transportul și cheltuielile echipei la Dubai. Timpul e scurt, dar s-au mai văzut minuni!

De ce să donezi? Pentru că ne reprezintă și pe noi, pentru că avem șansa să ieșim afară cu ceva pentru care să ne admire (toată) lumea, nu doar cu chestii nasoale, și pentru că o să știm că suntem parte dintr-un efort făcut împreună. Nu va fi succesul EFdeN, ci al nostru.
Iar dacă ești o companie ar trebui să donezi pentru că te interesează să te dezvolți în România, te interesează cum și în ce condiții trăiesc și muncesc angajații tăi, și pentru că oricum ai buget de CSR, și pentru că, în schimbul donației tale, sunt aproximativ 50 de bloggeri care au pus la dispoziție spațiu pe site-urile lor ca să te promoveze. It’s a fair trade!

Cum donezi? Click aici și Hai, România!


Plătim, fiecare, o poală de bani ca să ne reprezinte știți-voi-cine-dar-rimează-cu-tâmpițica în afară, că vrem sau nu. Acuma putem să dăm o sumă mult mai mică și să ne reprezinte, pe felia asta măcar, niște oameni care ne-ar putea face mândri pe bune. E alegerea noastră dacă o lăsăm doar pe Cea al cărei nume n-am să-l scriu acum sau îi ajutăm și pe ăia buni. Eu am donat.

PS Între timp, viitorul ministru al cercetării zice că el nu crede în teoria lui Darwin ci consideră că oamenii vin dintr-un viitor paralel!

Share: