De parcă n-ar fi destul coronavirusul, pandemia asta aduce cu sine și alte probleme, de la provocări economice, atât pentru persoane cât și pentru companii, turism, educație, practic nu cred că există sector economic neafectat de mizeria asta de situație.

Și, ca o urmare directă a izolării sau carantinării, a consumului sporit de alcool și a stresului, a crescut mult, cu 60%, numărul cazurilor raportate de violență domestică la nivel global, iar accesarea hotline-urilor cu sfaturi în astfel de cazuri a crescut de cinci ori. E foarte mult, dacă luăm în considerate statisticile care spun că o femeie din trei e abuzată, într-un fel sau altul, de partener. Fără o situație atât de aparte cum e pandemia, da?

În România, apelurile la linia națională ANES s-au dublat în această perioadă față de anul trecut.

Din păcate, treaba asta se întâmplă peste tot în lume, în țări bogate sau sărace, civilizate sau mai puțin, și această violență este îndreptată atât asupra partenerilor (în covârșitoarea majoritate, femeile sunt victime) dar și asupra copiilor. Izolați în casă cu un partener sau un părinte abuziv, stresat, poate proaspăt ajuns în șomaj, cu un surplus de alcool și interacțiune… e o bombă cu ceas și explozie aproape iminentă.


În acest context, lansarea, săptămâna trecută, a aplicației Bright Sky și în România poate reprezenta un ajutor, o gură de aer într-un univers îmbâcsit de țipete, palme sau chiar mai rău.
Aplicația este o inițiativă Hestia și Fundația Vodafone în Marea Britanie, unde a fost lansată inițial, urmând, mai apoi, Irlanda și Cehia, iar acum este disponibilă și adaptată pentru România, gratuit, în română, engleză și maghiară.

Ce face Bright Sky?
În primul rând, educă despre ceea ce înseamnă violența și/sau abuzul domestic, oferă instrumente prin care oricine poate verifica dacă relația sa se înscrie sau nu în acest cadru, dar și pentru cei care sunt îngrijorați că o altă persoană s-ar putea afla într-o asemenea situație.

De asemenea, are adrese și contacte pentru adăposturi sau autorități și organizații nonguvernamentale care pot fi de ajutor în astfel de situații, legislație, sfaturi pentru siguranța online, sfaturi și studii de caz.
Și, poate cel mai important, are o secțiune Jurnal în care victima poate înregistra probe în cazul actelor de abuz și/sau violență, iar aplicația le trimite pe o adresă de mail aleasă de utilizator și NU le păstrează în telefon, iar aceste probe – am verificat asta – sunt valide într-un tribunal sau la poliție. De asemenea, e bine să știm că aplicația poate fi ascunsă în telefon astfel încât un partener sau părinte abuziv nu o vor observa pe ecranele de pornire dar și să reținem că, în cazul în care suntem în pericol iminent, sunăm la 112.   



Asociația Necuvinte și Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității) sunt parteneri ai acestei inițiative.

***
De asemenea, WHO are câteva resurse pentru persoanele aflate în asemenea situații, o serie de măsuri propuse, un Q&A destul de cuprinzător și niște infografice.

Și, dacă simți că ești în pericol, tu sau copiii tăi, nu ezita să pleci. Nu te gândi că n-o să te descurci, că nu ai unde să te duci, că nu e nimeni, acolo, care să te ajute. Sunt soluții. Și orice e mai bine decât să iei bătaie, orice e mai bine decât să trăiești cu frica de abuz la adresa ta sau a copiilor, nu există nici o compensare pentru frică și bătaie, nimeni, pentru nici un motiv, nu are dreptul să-ți facă asta. Și, mai ales, te rog să știi că nu e vina ta că ți se întâmplă asta. Tu ești victima. Vina e la agresor. Caută ajutor – există!

***

Aplicația Bright Sky by Fundația Vodafone România e pe Android și pe App Store și cred că ar fi un pas în combaterea violenței domestice dacă oricare dintre noi ar răsfoi-o, măcar în scopuri educative, să știm ce să facem și cum putem preveni și ajuta în astfel de situații.   

Share: