M-am săturat și eu, ca mulți alții, de păreriști, specialiștii în orice, mai puțin în limba română, logică sau bun simț! Am depășit momentul ăla în care am încercat să-mi dau seama de ce nu-și dau seama că nu au cum să aibă o părere educată, de vreme ce au parcurs circa două cărți în viața asta – una e, firește, Sanda Marin, ailaltă e, în cel mai fericit caz, Alchimistul lui Coleho! – iar pe Internet se informează doar în privința horoscopului!
Bine, fie! Horoscop și ce a mai facut vedeta Cutare Cutărescu sau doar Cutare, că așa se poartă acum! Click aici!

Ulterior, însă, am avut o revelație: mi-am dat seama că nu e chiar așa și e vina mea că am uitat de boardgame-urile copilăriei!

Păi dacă te-ai jucat Dacii și romanii sigur că ești direct calificat să-ți dai cu părerea pe strategii militare, terorism, politică externă! Nu mai spun de ”Țară, țară, vrem ostași!”. Păi dacă nici ăia care s-au antrenat atâta nu se pricep la subiectele enumerate mai sus, cine să se priceapă?! Toți fraerii care a citit și ei o carte și habar n-are ce vorbește?! Clar că nu, dăăăă!

Și dacă ai avut ocazia să te-ntreci la Bunul gospodar sau Monopoly, pentru copiii mai bogați, cu neamuri p-afară, păi nu ești tu as în administrație publică?! Păi cine să știe mai bine ca tine ce trebuie să facă un primar și ce fel de vouch… astaaaa, catonașe premiu trebuie să primești? Ce infrastructură, nene, uite ce frumos vorbește Firea despre suflet și despre eforturile ei supraomenești (deși e decât femeie!) și o laudă așa frumos și soțu’ că face pentru oraș! N-avem apă caldă, infrastructura e varză, iar șobolanii și țânțarii fac paranghelii zi lumină, dar astea nu-s din vina ei! Chiar așa, mai zi-ne, dă-ne lumină!

Și dacă ai jucat vreodată fotbal cu nasturi sau cu mingea, fie ea și de cârpă, că d-alea de 35 nu pupai tu, nici măcar de 26, cu țugui!, păi n-ai tu toate recomandările să te pricepi la orice sport? S-o înjuri pe Simona dacă a ratat vreun serviciu sau pe Messi dacă a ratat vreun șut pe poartă? Păi, nene, din poziția aia marcam și eu! Pasa aia? Pffff, praf!, lasă că se joacă pe iarbă! Praf am zis!


Da’ Piticot! Piticot ai jucat? Sau Sus/Jos ori Nu te supăra, frate!, de-astea ai jucat? Atunci știi politică, nene, jos pălăria! Dă-i în cap ailuilalt, scoate-l afară, dărâmă-l, baga pionul tău în câmpul ACASĂ, bueeeeyyyy, așa se face politica, pă hărtăneală și tăvăleală!

Cât despre mâncare și, prin extensie, nutriție, alimentație sănătoasă, slow și fast food, desigur că ești expert! Păi nu mănânci tu în fiecare zi?! Nu ești tu specialistul Numero Uno în grătar? Ba ești! Mai zi-ne!
De epidemii, pandemii, virusuri (nu viruși!), importanța măștii, a igienei și distanțării sociale mai are sens să explic? Bolile copilăriei și roșu în gât, febră când te-a tras curentul (sic!) și baia săptămânală te califică complet la opinii! Adică, serios!, chiar știi despre ce vorbești! La o adică, poți să pui și o poză cu toate suplimentele alimentare pe care le iei! Apropo, verifică dacă nu cumva ai și sirop din ăsta în meniu!


Exemplele ar putea continua la nesfârșit pentru că, în realitate, oamenii ăștia se simt îndrituiți și chiar consideră că e de datoria lor să-și exhibe opiniile ferme și aberante fără să aibă nici o educație pe tema respectivă. Sau logică. Sau, mai ales, bunul simț de a realiza că habar n-au despre ce vorbesc!

Alo! Vedeți c-au sunat David Dunning și Justin Kruger cu mulțumiri că le confirmați teoria!

Share: