Anul ăsta, probabil dintr-o dorință de claritate într-un prezent tot mai tulbure, am căutat, mai mult ca niciodată, documentare. Să văd, să înțeleg, să știu.
Acum sunt la TIFF, deci vorbim despre două dintre cele prezentate aici, legate între ele prin Monica Lăzurean-Gorgan, implicată în realizarea ambelor proiecte. Este vorba despre Lemn și Acasă.
Realizat ca un fel de thriller sau policier, Lemn aduce în discuție problema defrișărilor ilegale și abuzive, urmărind investigațiile inițiate de Alexander Von Bismarck, actualul director al organizației non-guvernamentale Environmental Investigation Agency, în Rusia, China, România și Peru.



Documentarul expune, odată cu inverstigațiile, unele dintre ele cu camera ascunsă, făcute de EIA, modalitățile prin care persoane și companii fac bani buni din ignorarea legislației și din ignoranța oamenilor care-I ajută. Pentru că, de bună seamă, nu poți veni tu, Schweighofer, în România să tai păduri cat ai chef dacă nu-s și oameni dispuși ori chiar dornici să te ajute. Și sunt. De la Nea Cutare care taie pe furiș lemn de unde n-ar trebui, până la nea Cutărică, dispus să care lemnul la gater într-un transport illegal, fără a uita să nu-l arate și pe badigardul de la BGS, postat în poarta fabricii, cu tupeu și spray paralizant la purtător. Și nu e doar la noi așa. La noi doar mi se pare că e mai puțin stres al autorităților în legătură cu asta și o mai mare dispoziție a oamenilor de a-și vinde pădurea austriecilor sau oricui ar vrea să cumpere. Că e doar niște lemn, ce mare lucru?!

Lemn e de văzut pentru a avea o perspectivă încă și mai amplă și, desigur, mai aducătoare de fiori reci, a fenomenului. Ce mi-ar fi plăcut să fie inclus? Un intro sau un carton, măcar, sau cineva care să spună, in cuvinte puține și simple, de ce e asta așa o problemă, nu doar pentru comunitățile odinioară împădurite ci și pentru noi toți, pentru economia și bunăstarea oricărei țări, pentru ecosistem. Fiindcă n-aș putea să bag mâna în foc că lumea înțelege exact de ce e așa o problemă că se taie niște lemn din pădure. Nu se face legătura între defrișări și alunecări de teren, poluare, animale și plante pe cale de dispariție, dispariția unor tradiții de prelucrare a lemnului, sărăcia din zonele în care oamenii se ocupau cu asta și acum, ca să supraviețuiască,  ar trebui să se apuce să importe și să vândă prostii de pe Wish sau așa ceva.



Nu poți să te plângi că vine ursul în oraș să caute mâncare când tu-i distrugi casa! Și totuși nu mi se pare că e clar că vizitele lui Moș Martin nu-s o cauză ci o consecință!

Revin și cu detalii despre Acasă zilele astea.
De la TIFF, numai de bine!



Share: