Disclaimer:
Dacă nu crezi că educația e soluția pentru un viitor mai bun, probabil textul ăsta nu ți se adresează.
Dacă nu crezi că situația actuală în care suntem și care ne afectează pe noi toți are la cauze principale și lipsa educației, probabil textul ăsta o să te lase rece.
Eu sunt convinsă că asta e problema și tot asta e și soluția.

Există o legătură clară între lipsa educației – formală și informală – și apartenența la teoriile conspirației care umblă libere printre noi, la fel de periculoase precum virusul însuși. Majoritatea opiniilor eronate sunt exprimate cu greșeli de scriere și, evident, aparțin unor oameni care au trecut prin școală ca gâsca prin apă.

(Sigur, nu socotim aici ticăloșii ori oportuniștii care găsesc că au ceva de câștigat din împrăștierea unor informații greșite. Cu siguranță profită de pe urma lipsei de educație, dar sunt altă categorie)

Basculanta de ură care se revarsă online zilnic de câteva luni încoace e condusă de oameni a căror empatie sau al căror civism n-au fost niciodată educate și care nu înțeleg că treaba asta ne afectează pe toți. Pe cuvânt, e chestie de educație.

Și când spun asta ma refer și la educația formală, cea de la școală, și la ceea ce înțelegem când spunem, de exemplu, despre un copil educat, fiindcă să scoți un om bun e atât sarcina părinților cât și a școlii, a unui întreg sistem, a noastră.


Am auzit, contraargument la treaba asta cu educația, că ce ne trebuie nouă geografie sau istorie”? Sau chimie. Sau fizică. Și că nici virgulele alea nu-s așa importante, sau dacă știi să extragi un radical, ori dacă ai citit niște romane care descriu mentalități din România interbelică, de exemplu.

Hai să vedem! Geografia și istoria ne învață locul nostru în lume, de unde venim și pe unde suntem, ce resurse avem, ce ni s-a întâmplat, ca nație și ce greșeli am făcut și cum să nu le repetăm. Biologia, chimia și fizica ne învață lucruri despre noi și organismul nostru, despre lume și despre situații ori substanțe cu care ne întâlnim curent. Matematica ne învață modele logice de gândire. Iar româna ne învață să ne exprimăm corect și să nu avem… greșeli de comunicare. Nici nu mai vorbesc de limbi străine, educație civică sau chiar educație sexuală ori sanitară, cum vreți să-i ziceți. Suntem campioni la capitole la care nimeni nu vrea un loc fruntaș în top.

Iar toate astea învață un copil, dincolo de orice, să fie curios. Să vrea să știe mai multe despre sine și despre lumea în care trăiește, să nu înghită orice teorie sau orice promisiune pe nemestecate, îl învață să verifice înainte să-și formeze o convingere, să evolueze și să se perfecționeze permanent.

Acum, că am stabilit asta, nu știm cum o să fie școala în viitorul apropiat… și poate nu chiar așa apropiat. Știm că, cel mai probabil, nu se va învăța în maniera clasică, așa cum o știm toți. Mergi la școală, stai în bancă, ieși în pauze, alergi, interacționezi. Nu e sigur și, vorba englezului, ”better safe than sorry”.


Așa că, cel mai probabil, în toamnă școala va fi, în cel mai optimist caz, un mix de offline și online. Offline știm cum e, cât de cât, online ne-am lămurit, din primăvară, că nu e prea grozav. Ne trebuie mai mulți copii cu tablete sau telefoane smart și cu acces la internet, momentan o tremie – adică MULȚI! – nu au acces la tehnologie și/sau internet, deci pentru ei școala online nu există.

Am făcut un preambul lung pentru o concluzie scurtă: e nevoie să facem ceva. Nu să SE facă. Să facem. Toți. Pentru că ne privește pe toți cum sunt educați copiii și ce fel de alegeri vor face ei în viitor și ni le dorim mai bune decât cele pe care le-am făcut noi.
Așa că hai să punem mână de la mână și să ne asigurăm că toți copiii au acces la educație, așa cum va fi ea posibilă în viitorul previzibil, adică online.
În acest sens, Fundația Vodafone continuă și extinde programul „Școala din valiză” care oferă copiilor tablete și internet gratuit pentru a-și continua educația. Mai mult, deschide pentru noi toți posibilitatea de a dona și dublează suma pe care fiecare dintre noi o donează.
Campania durează până pe 15 septembrie și, până acum, s-au strâns 2932,48€ care au fost dublați de Fundația Vodafone, deci 5864,96€. Nu e puțin, dar e insuficient.

Așa că puteți dona cu cardul AICI.
Dacă sunteți client Vodafone, puteți dona și de pe cartelă sau abonament.
Dacă sunteți doar abonați servicii fixe Vodafone, puteți dona prin SMS la 8846 sau prin plata cu cardul.
Sau puteți dona 2€ prin SMS la 8846, indiferent de rețea.

Și, pentru că îmi pun banii unde-mi pun cuvintele, pentru primii 25 care dau share sau posteaza captura de ecran cu 2 euro donați la 8846 în comentarii pe FB, o să donez și eu 50 de euro pentru proiectul asta.

Share: