Așa sună, în traducere, o mostră faimoasă de microliteratură atribuită lui Hemingway, deși nu el este autorul.
În realitate, însă, acest citat sumarizează încă un trist record pentru România: cea mai mare rată a mortalității infantile din UE, aproape dublă față de media europeană. Mai pe concret de-atât: la fiecare șapte ore un bebeluș pierde lupta cu viața într-o secție de neonatologie cu dotări insuficiente.
Secții care pot trata copiii cu probleme imediat după naștere sunt doar în 14 orașe, și nici acolo nu sunt mereu locuri suficiente, dar măcar există aparatură și personal pentru a le da celor mici o șansă la viață, iar părinților o urmă de speranță. Acestea sunt secțiile de nivel III, doar în 14 orașe.
În restul de 169 de secții și compartimente de obstetrică-ginecologie și neonatologie de nivel I și II se poate acorda doar asistență medicală minimă. Mai mult, mai rău, nu avem nici suficiente unități de transport pentru cazurile acestor bebeluși, să-i iei dintr-un loc unde nu li se poate face mare lucru, și să-i duci într-un loc în care li se poate salva viața… fără să riști să-i pierzi pe drum.
E încă una din acele realități românești în fața cărora dăm triști din cap și, cel mai adesea, ne resemnăm, ”Ce să faci? Asta e România, n-ai ce să faci”.
Însă nu e așa. Nu toată lumea se resemnează. Unii se luptă și chiar sunt două proiecte din acest domeniu care stau dovadă că avem ce să facem! Cu donații, cu împins, tras, țipat, ce-o fi, cum o fi, dar sunt, în prezent, două secții noi de neonatologie în România unde se fac minuni: la Marie Curie, în București, și la Județeanul din Constanța. În ambele cazuri a fost nevoie de donații și de implicarea trup-și-suflet a unor ONG-uri și medici neobosiți care pur și simplu nu s-au mulțumit să spună ”Asta e. Atât se poate”.
Printre autorii acestor fapte de ispravă se află Fundația Vodafone și medicul Cătălin Cîrstoveanu (care ar trebui clonat, dacă s-ar putea!) și tot această echipă, extinsă, a anunțat recent un nou proiect pentru pacienți mici și foarte mici: Fondul ”Viață pentru Nou-Născuți”, adică 5 milioane de lei pentru dotarea secțiilor de nivel I și II, în așa fel încât șansele bebelușilor să fie mai mari și să putem schimba statistica tristă de care vorbeam mai sus.
Pe scurt, până pe 9 iulie, ONG-urile care doresc și pot, împreună cu partenerii instituționali și unitățile medicale unde e nevoie de ajutor, pot depune proiecte pentru finanțare, iar un juriu format din oameni unul și unul va cântări toate propunerile și le va alege pe cele mai potrivite pentru finanțare cu sume cuprinse între 250.000 de lei și cel mult 1.000.000 de lei.
Toate detaliile sunt pe pagina proiectului și mi-aș dori ca, în final, cât mai mulți copii (și părinții lor!) să beneficieze de aceste finanțări.
La conferința de presă prilejuită de lansarea proiectului a fost și ministra sanatații și am aflat că niște zeci de milioane din PNRR vor merge către dotarea secțiilor de nivel III, deci un proiect complementar celui inițiat de Fundația Vodafone.
Și, să nu uit, oricare dintre noi poate ajuta acest demers cu o donație recurentă de 2 Euro, până la finale lui 2022. E simplu: SMS cu RITM la 8845.
Știu. Viața ta e ok, campania asta nu e despre tine, problema asta nu te afectează. Dar dacă totuși te poți pune în locul unor părinți care-și pierd copilul mult-dorit fiindcă nu i s-a găsit un incubator, de exemplu, n-ai da 10 lei ca să-i ajuți să nu treaca prin asta? Chiar dacă poate nu-i cunoști…
Foto: Liv Bruce | Unsplash
Din pacate sunt prea putini cei care lupta.Si cred ca prea mici.Putini lupta cu lipsurile din spital, cu ignoranta, cu lipsa de educatie , cu sitemul. Pacat ca viitorul nostru e prea putin asigurat.Si nu ma refer la asigurarile materiale ci la viitorul copiilor nascuti sau nenascuti