Ieri, după doi ani, am fost la primul eveniment cu presă – dacă nu punem la socoteală festivalurile la care am lucrat între timp. A fost un loc deschis, cu grădină generoasă și a fost grozav că m-am revăzut cu multă lume cunoscută. La drept vorbind, cred că Vodafone, că ei au organizat, ar fi putut să anunțe și lansarea unui telefon cu taste, că tot m-aș fi bucurat de eveniment. Firește, însă, au anunțat ceva cu adevărat foarte tare și important, zic eu.

Poate nu știați, dar, numai anul trecut, Salvamont România a salvat 8265 de persoane după 7148 de intervenții. Eu nu știam, dar mi s-a părut impresionant, mai ales după ce-am văzut Tata mută munții. Cred că nu mă gândisem cat de grele și complexe pot deveni unele operațiuni, ce se întâmplă când plimbăreții sau salvatorii pierd semnalul la mobil și comunicarea se întrerupe.


Ei bine, ieri, Vodafone și Salvamont au anunțat, în cadrul unui parteneriat care durează de 18 ani, apropo, două soluții tehnice menite să ajute foarte mult munca salvamontiștilor și nu numai.
Pe scurt, avem două drone și un centru de analiză a datelor. Prima dintre drone, mai mare, se ridică până la 50 de metri și poate genera semnal de mobil (2, 3, 4 și 5G) pe raza a 10 kmp, în funcție de relief și condiții meteo. Are cablu de alimentare legat la un generator, deci poate sta în aer cât e nevoie. Astfel, victima se poate conecta la internet și apela 112, indiferent ce operator are. În paralel se încearcă și găsirea victimelor prin aplicația Salvamont-Vodafone, dacă victima și-a instalat-o și a pornit-o la începutul traseului.



A doua dronă, mai mică și mai fâșneață, se pricepe la fotogrametrie. Mai pe românește, face poze de sus, multe, într-un timp foarte scurt, mapând, practic, o arie de căutare – aproximativ 24 de hectare în jumătate de oră. Imaginile se descarcă în centrul de analiză a datelor, iar acolo inteligența artificială procesează cam 100 de imagini în două minute și caută semne de prezență umană. În cazul în care le găsește, echipa de salvatori primește coordonatele și astfel victimele unui potențial accident sunt gasite mai ușor și mai repede și viețile sunt salvate. Pentru că, de multe ori, timpul e cea mai mare provocare a salvatorilor.

E mai simplu de înțeles decât aș putea eu să explic dacă vă uitați la acest scurt documentar:  


De la an la an, numărul acțiunilor de salvare crește cu 30-40%. (…) Avem o resursă umană bine pregătită, dar sunt situații în care e nevoie de mai mult. Folosind soluțiile lansate astăzi și având și un centru de comandă dotat cu tehnologie de ultimă generație conectat la rețeaua de fibră optică a Vodafone, practic mărim capacitatea de căutare de aproape 10 ori, ceea ce înseamnă mai multe vieți salvate, dar și un timp de intervenție, riscuri și efort considerabil reduse pentru salvatorii montani”, a spus ieri Sabin Cornoiu, Președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.

Una dintre cele două soluții, prima, e dezvoltată în România, Salvamont o va folosi, dar nu văd de ce n-ar face asta și ISU, de exemplu, pentru zonele în care ajung greu și omul, dar și semnalul. Dronele nu sunt foarte scumpe, vorbim de niște mii de euro și mi se pare un cost infim când vorbim de vieți salvate.


Tot ieri am mai aflat și că Supernet e acum Vodafone GigaNetwork – Fibră și 5G – certificată Best in Test (în 2021 cea mobilă și în 2022 cea fixă) de către auditorul independent umlaut. Acesta a efectuat cinci milioane de teste pentru a măsura performanța rețelelor de internet fix din România, cu focus pe experiența reală a utilizatorului, viteza de descărcare, cea de încărcare, precum și latența. Dacă vreți să aprofundați subiectul, detalii AICI.
De tranziția companiei de la una de telecomunicații la una de tehnologie și ce isprăvi (gen Pădurea smart) au mai făcut v-am mai povestit și o să vă mai spun fiindcă în continuare mi se pare fascinant cât de multe poate să facă tehnologia pentru noi.

***

Nu (mai) merg pe munte de niște ani buni, doar, uneori, la munte. Am bătut munții, însă, știu ce înseamnă traseu de pantofari, dar și cocoțat pe creste. Indiferent la care dintre variante de plimbăreți vă încadrați, zic să vă descărcați aplicația Salvamont (e dezvoltată tot de Vodafone), pentru Android sau pentru iPhone și s-o porniți la începutul traseului. Să fie, să nu trebuiască!

Share: