Mă uit și eu, ca toată lumea, la seriale medicale: Grey’s, The Good Doctor, Chicago Med. Întâi pentru că-s irezistibile: e greu să nu vrei să vezi, atât cât se arăta într-o astfel de producție, cum suntem, la propriu, pe dinăuntru. Apoi, firește, și pentru povești, ale protagoniștilor, dar mai ales ale pacienților. Sunt acolo drame care, într-o măsură sau alta, se pot întâmpla oricui, și vorbesc aici atât de pacienți, cât și de cei care-i iubesc.
În continuare, însă, cea mai mare dramă mi se pare să-ți pierzi copilul. În viața reală.
Din păcate, în România asta se întâmplă cam de două ori mai des decât media europeană – aici mă refer la nou-născuți (nu am alte statistici, dar nu cred că e mai bine la alte vârste). Ne plângem că populația României îmbătrânește și se mișcorează, dar când vine vorba de suport medical pentru bebeluși… ei, bine, eforturile sunt mai mici decât frecvența discursurilor sforăitoare.

Două din cele mai mari secții de neonatologie de la noi (Marie Curie și Județeanul din Constanța) sunt modernizate cu donații, prin proiecte demarate de șefii de secție de acolo, împreună cu Fundația Vodafone și, mai apoi, cu sprijin de la stat.
E extrem de bine că se întâmplă, dar nu e nici pe departe suficient. Majoritatea bebelușilor care vin pe lume cu probleme au mame din zona mic-urbană sau rurală. Mame care, cel mai adesea, nu au acces la medici specialiști în obstetrică-ginecologie pentru a-și monitoriza sarcinile. Sau, și mai rău, n-au acces nici la un medic de familie, analize ori măcar un plan de alimentație corectă.

Iar când ajung la spital (dacă ajung la spital!) să nască, se întâmplă uneori ca toată aparatura pentru provocări ce țin de neonatologie să fie… un stetoscop. Nu poți să faci performanță în medicină în astfel de condiții, iar asta costă vieți. Mai precis, o viață de nou-născut la fiecare șapte ore.

Am mai povestit de asta aici în mai multe rânduri. Ultima dată a fost anul trecut când Fundația Vodafone lansa Fondul de viață pentru nou-născuți, o sesiune de finanțare în valoare de 5 milioane de lei, dar și o campanie națională de donații.

Mi se pare normal să spun că cele șase proiecte câștigătoare, decise de un juriu, sunt implementate sau în curs de implementare:

Șansă la viață pentru nou-născuții din Botoșani, Fundația Salvați Copiii România – modernizarea secției de neonatologie de nivel II a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoşani.
(în imagine e dr. Carmen Zaboloteanu, șefa secției de Neonatologie)



Servicii medicale optime pentru reabilitarea și dotarea cu aparatură medicală modernă a secției de neonatologie a Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, Fundația Comunitară Banatul Montan – modernizarea compartimentului de neonatologie de nivel Ib a Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș.
Creșterea calității și diversificarea serviciilor medicale prin dotarea Clinicii de Neonatologie a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova, Asociația Dincolo de Azi – modernizarea secției de neonatologie (foto) de nivel II  a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova. 


Bine ai venit pe lume, Asociația Prompt Maternity & Critical Care – modernizarea compartimentului de neonatologie de nivel Ib a Spitalului Municipal Mediaș.
Prima respirație, Asociația Culturală Flower Power – modernizarea secției de neonatologie de nivel II  a Spitalului Județean de Urgență Slatina.
Viață pentru Nou-Născuți Mureș, Asociația Cristi Vasiliu – modernizarea secției de neonatologie de nivel II a Spitalului Clinic Județean Mureș.


Toate aceste proiecte înseamnă, concret, că șansele de viață ale copiilor care se nasc cu probleme sunt mai mari. Statistic, dar viața nu e o statistică. La modul cel mai propriu aceste proiecte fac diferența între o mama care naște și pleacă acasă cu un copil sănătoș și o mama care naște și pleacă acasă cu un sicriu mititel.

O să urmăresc subiectul în continuare, puteți conta pe asta. Tot așa cum contez și eu că o să trimiteți un SMS cu RITM la 8845 pentru o donație lunară de 2 euro. Alte modalități de ajutor găsiți aici.
Mulțumesc.




Share: