February 7

Cirque du Soleil în România. Backstage, ziua 2: La circ!

Azi am avut o zi din alea în care fiecare lucru din agendă se precipită, se încalecă cu celelalte şi, fireşte, mai apare încă ceva care trebuie făcut… azi! Într-un final dramatic, însă, am ajuns în vastele apartamente şi m-am cazat pe canapea lângă o cană uriaşă cu ceai…

Ce naiba scriu eu aici, când, de fapt, articolul ăsta trebuie să înceapă aşa:

I-am cunoscut pe cei de la Cirque du Soleil! Şi am fost cu ei la circ! La circul nostru românesc, Globus, la un spectacol, Destinul Dacilor, care a fost senzaţional! (acum deja aş putea să apăs Publish, dar ştiu că vreţi detalii, aşa că citiţi, totuşi, şi restul articolului!)

În cinstea prezenţei Cirque du Soleil în România, Brânduşa Novac, directoarea Circului Globus, a pus la cale o reprezentaţie specială a spectacolului Destinul Dacilor, un spectacol de gală dacă vreţi, fiindcă pe lângă gradenele pline cu copii şi presă, pe lângă artiştii de la Cirque du Soleil, au mai asistat şi primarul Bucureştilor, Sorin Oprescu, dar şi ambasadorul Canadei la Bucureşti, Sorina Burlacu, Director General Events, Chris May, Company Manager Saltimbanco (aka şeful turneului mondial al spectacolului) şi multe alte personalităţi din lumea artistică românească. De gală, cum ziceam!

Sorin Oprescu şi Brânduşa Novac

Spectacolul celor de la Globus este incredibil de mişto, de la regie, subiect, acrobaţii, dresură, lumini, muzică… serios, nu mă aşteptam să fie atât de bun! Oaspeţii canadieni au urmărit cu atenţie fiecare număr, au aplaudat şi au scandat, au tropăit din picioare mai ceva ca nişte copii! Spectacolul e interactiv pe alocuri, publicul trebuie să decidă, de exemplu, dacă fiicele Daciei să fie sau nu eliberate de romani şi, fireşte că s-a strigat DAAAA! Ei, au strigat şi cei de la Cirque du Soleil, chiar dacă nu priepeau ei foarte clar cu ce sunt de acord.

În pauză, unii dintre ei m-au rugat să le explic vreo câteva detalii din spectacol şi erau teribil de interesaţi de partea cu dresura de animale: abia aşteptau să vadă leii. De asemenea, m-au rugat să-i învăţ cum se spune  Mulţumesc. Înainte ca cele 15 minute să se fi scurs, erau toţi la locurile lor, în sală, cuminţi şi discuplinaţi. Spectatorii români au mai întârziat… fashionably late :(

“Sunt fericit pe scenă”

L-am întrebat pe RJ, unul dintre artiştii din Saltimbanco şi unul dintre puţinii americani din Cirque du Soleil dacă nu e obositor, totuşi, să joace de nouă ori în patru zile. “Nu, eu sunt fericit pe scenă. Nu simt oboseala, doar o stare de bucurie după ce-mi scot costumul, mă demachiez, fac un duş şi, abia apoi, respir uşurat că totul a ieşit bine din nou”. Tot RJ a fost unul dintre cei care şi-au dorit mult să cunoască distribuţia spectacolului de la Globus  – li s-a împlinit dorinţa după lăsarea cortinei. Funny thing, după doar o zi petrecută la noi în ţară mi-a zis că înţelege că, de fapt, România este ţara tuturor posibilităţilor. Am râs amândoi. Eu cam mânzeşte! :D

La final, când romanii şi dacii fac pace (da, fac pace!) şi dansează toţi o maaare horă, cei de la Cirque du Soleil s-au urcat şi ei pe scenă şi au dansat alături de artiştii români. Fără inhibiţii, fără reţineri, pur şi simplu artişti care performau împreună. Mi s-a părut un moment foarte fain, cu atât mai mult cu cât părerea unanimă a celor pe care i-am întrebat cum li s-a părut spectacolul a fost: Sunt la fel de buni ca şi noi!

De altfel, cei de la Cirque du Soleil au fost primii care, la aplauze, s-au ridicat în picioare! Chapeau bas!

 

După spectacol am stat un pic mai mult de vorbă cu un alt membru al distribuţiei Saltimbanco, cel care joacă rolul Baronului. El mi-a povestit că sunt în turneu până în decembrie şi că vin dintr-o Sofie literalmente îngheţată. M-a întrebat cum e perceput Cirque du Soleil în România şi i-am spus că publicul român abia aşteaptă să-i întâlnească şi că nu e de mirare că joacă nouă spectacole cu casa închisă. I-am povestit un pic de Sibiu, de FITS şi de Malabar, pe care i-am văzut acolo şi de care eram sigură că ştie (ştia!) şi că românii, în general, sunt apropiaţi de arta spectacolului şi îi vor primi cu căldură, în ciuda vremii de afară.

Apoi am vorbit un pic despre viaţa lor, mereu pe drumuri, şi mi-a spus că pentru cei din Cirque este ori viaţa ori cariera, dar că alegerea e firească dacă iubeşti ceea ce faci, iar ei sunt, cu toţii, pasionaţi de munca lor. Cumva, unii dintre ei au reuşit, probabil, să îmbine viaţa (de familie) cu cariera (în circ), pentru că în grupul celor de la Cirque du Soleil erau şi doi copii, o fetiţă de vreo 10 ani şi un băiat de vreo cinci.

Nu, n-am întrebat, nu chiar toate întrebările trebuie adresate… La Cirque e bine să existe şi un pic de mister.

Mîine merg în backstage tour şi am interviu cu… eh, o sa citiţi voi cu cine! Nu uitaţi, până la ora 13 puteţi să-mi spuneţi ce vreţi să ştiţi despre Cirqu du Soleil şi Saltimbanco iar eu promit să încerc să aduc răspunsuri!

De final, o informaţie mega importantă: s-au mai pus în vânzare câteva locuri, aşa numitele locuri tehnice care fuseseră reţinute, în caz că e nevoie de mai mult spaţiu pentru spectacol. Sunt locuri foarte bune, dar grăbiţi-vă, că nu sunt multe!!!


Tags: , , , ,
Copyright © 2014. All rights reserved.

Posted 07/02/2012 by ruxandra in category "Dileme

10 COMMENTS :

 1. Pingback: Robofan, Cirque du Soleil, vALLuntar si un pic politică | Chinezu

 2. By Ionut on

  nu-mi vine nimic in minte de intrebat, daca as avea ocazia, mai degraba le-as strange mana si i-as felicita…
  si totusi:) ce fac in timpul liber, atunci cand nu fac Cirque? inalta zmeie, merg cu bicicleta (normal de data asta), voteaza, se joaca wii, dau zapada din fata casei, alearga si fotografiaza curcubee?
  cu alte cuvinte, se comporta ca niste vedete sau ca niste oameni normali dar cu o pasiune extraordinara?

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   nu, nu au deloc vedetisme, sunt oameni cat se poate de normali, ca mine, ca tine… cu exceptia faptului ca ajung cam rar pe’acasa. tin legatura online cu prieteni pe care si i’au facut in toata lumea.
   cat despre timpul liber, nu prea au, mai ales cand sunt in turneu. ca sa ajungi la perfectiunea artistica din spectacolele lor e nevoie de multa repetitie, de antrenamente si multe altele, asa ca nu prea au timp liber decat intre turnee. cand stau pe’acasa sau pleaca in scurte vacante, aiurea prin lume :)

   Reply
 3. By Monica on

  Suntem un grup din Constanta 12 la numar si nu putem ajunge maine in Bucuresti. Ce facem cu biletele??????????????
  Putem sa le scanam sa le trimitem la Bucuresti?
  Putem sa le anulam?

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   sunati la Events, organizatorul turneului Cirque du Soleil in Romania, si va puteti recupera banii pe bilete.

   Reply
 4. By marian taga on

  ce crezi ca fac artistii in timpul liber ionut? suntem si noi oameni ca si altii.avem antrenamen,spectacol,si timpul liber il petrecem ca oamenii de rand.camparaturi,la film,la mall,la gym etc,sau pt ca avem oportunitatea sa calatorim ,vizitam ce este posibil in orasul respectiv. taga marian-KOOZA -cirque du soleil Japan

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   multumesc, marian, pentru comentariu, imi face placere sa stiu ca urmaresti ce scriu! iti dai seama c’am sa’ti trimit un mail, da? :)))

   Reply
 5. By mihaela on

  locurile astea tehnice sub ce denumire sunt la evenitm de exemplu? si la ce pret?

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   sunt – daca mai sunt – sub denumirea de “bilete”, iar pretul variaza in functie de categorie

   Reply
 6. Pingback: Sâmbătă am dat în mintea copiilor! |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *