Mi se pare incredibil ce se întâmplă la Boston şi faptul că cineva are o minte atât de bolnavă încât să pună bombe la un eveniment sportiv (sau oriunde, dar, cumva, mi se pare şi mai mişelesc la un eveniment sportiv), unul dintre cele mai mari maratoane din lume, dacă nu chiar cel mai mare.

Două bombe au explodat la Boston astăzi, iar numărul victimelor se ridică, potrivit unor surse neoficiale, la 63  peste 100 de persoane din care trei au decedat deja. Se estimează că numărul participanţilor şi al spectatorilor la eveniment e în jur de 500.000, celularele în zonă nu prea au avut semnal, astfel că pot doar să-mi imaginez îngrijorarea celor care au pe cineva drag în zonă. Exploziile au avut loc lângă linia de sosire, fix în zona în care erau instalate presa şi toate camerele de filmare, pentru un impact maxim.

Foto: Reuters | Jessica Rinaldi

O a treia explozie a avut loc la JFK Library, dar acest eveniment nu a fost oficial legat de cele două bombe, aparent e doar un incendiu.

În acest moment, toţi răniţii primesc îngrijire medicală, iar forţele de ordine inspectează orice alte pachete dubioase din zonă şi, dacă au bănuieli că ar putea prezenta pericol, le aruncă în aer – aşa cum a anunţat şeful Poliţiei din Boston, Edward Davis, într-o conferinţă de presă, la scurt timp după explozii. Toţi poliţiştii off duty au fost chemaţi la muncă, iar populaţia a fost sfătuită să nu iasă pe străzi.

Şi alte oraşe din Statele Unite sunt în alertă dar măsurile luate sunt o decizie a fiecărui oraş, deocamdată nu s-a anunţat, oficial, nici o alertă. New York şi Washington DC au ridicat gradul de alertă la galben (Elevated) iar zborurile de la Logan Airport au fost oprite la sol.

Pentru cât mai contează acum, maratonul a fost câştigat de etiopianul de 23 de ani, Lelisa Desisa, la întrecerea masculină, şi de Rita Jeptoo din Kenia, la întrecerea feminină. Jeptoo a câştigat acest maraton pentru a doua oară.

UPDATE 16 aprilie

Obama s-a adresat naţiunii: nu ştim cine sau de ce a făcut aşa ceva, dar, să nu existe dubii, vom afla, iar cei responsabili vor plăti!

Preşedintele american primeşte informaţii despre evenimentele din Boston
sursa: White House

E impresionant cum sar americanii să se ajute între ei. La maraton au participat mii de alergători care nu sunt din oraş, poate nici măcar americani şi, cum zborurile sunt blocate, nu au cu ce pleca acasă. Oricum, pe twitter şi altfel curg ofertele de găzduire sau alte lucruri pe care oamenii le oferă – transport, o masă sau un umăr pentru plâns, şi deja Crucea Roşie a anunţat că nu mai e nevoie de sânge acum.

 

live

Share: