Îmi place Ideo Ideis. Fără să supăr pe nimeni – sper! – cred că e festivalul a cărei atmosferă îmi încarcă cel mai mult bateriile. Motivul e că acolo sunt o mulţime de tineri, elevi de liceu, care au şi alte pasiuni, diferite de cele pe care generaţia din care fac parte le cultivă, iar asta mă face să fiu mai optimistă – măcar o vreme! – în legătură cu ce şanse are ţara asta să-şi revină.

Oameni faini, poveşti frumoase, teatru tânăr, spectacole realizate de trupe de liceeni cap-coadă, cu decor, costume şi tot ce trebuie – nu vă imaginaţi că e vorba de nişte puşti care spun un text pe-o scenă, îmbracaţi cum s-o nimeri. Nu. Ei fac teatru, nu se joacă de-a teatrul. Acest mod de educaţie alternativă e baza pe care (se) construieşte Ideo Ideis.

Ideo Ideis 8 – E despre tine! from Ideo Ideis on Vimeo.

Îmi place şi că cei doi co-preşedinţi, Andreea Borţun şi Alexandru Ion, se implică în continuare cu aceeaşi ambiţie şi dorinţă de a creşte acest eveniment. Dincolo de o anumită amploare, dorinţa tuturor celor implicaţi în organizare (26 în echipa de bază, 16 juniori şi 50 de voluntari) este ca rolul teatrului în educaţie să crească. Pe de-o parte pentru că teatrul, privit ca spectator, te provoacă să gândeşti, şi pe de altă parte pentru că responsabilitatea unui rol într-un spectacol te modelează mai frumos, mai bine, mai altfel. 

Aşa cum zicea şi Cătălin Ştefănescu azi la conferinţa de presă, dinspre Alexandria (un oraş în care nu există teatru, apropo) vine constant un semnal că teatrul nu e ceva frivol (aşa cum cred încă unii directori de liceu!) ci e ceva serios. Teatrul e serios!

Campania de comunicare din acest an e făcută cu resurse interne şi, deşi unii au comentat, că hâr, că mâr, mie îmi place mult onestitatea ei. “Ideo Ideis e despre tine”. Da, şi despre tine, dacă ai trecut sau dacă vei trece pe la Alexandria în perioada 8-16 august. Şi nu trebuie să mă credeţi pe cuvânt. Veniţi să vă convingeţi!

Alex

Share: