Încerc să văd spectacole pe textele lui Caragiale de fiecare dată când am ocazia, fiindcă sunt încă extrem de actuale dar și pentru că sunt foarte curioasă să văd ce aduce nou fiecare regizor, fiecare actor. Iar aseară am fost cucerită de o montare realizată la UNATC, o Producție Master II Arta Actorului, în regia profesorului (Univ. Dr.) Radu Gabriel – grozavă ispravă, o bucurie să văd că se poate și că un proiect al UNATC-ului e mai bun despre o producție cu aceeași piesă a unui teatru și regizor cu pretenții…

Dar să nu lăsăm perspectivele tinerilor actori să ne întristeze, doar mă aflu la un festival de teatru tânăr în cadrul căruia se întâmplă, pe bune!, minuni!
(o minune fiind chiar faptul că se întâmplă!)

Credit foto: Idei Ideis 2014

Credit foto: Idei Ideis 2014

Dar să revenim la spectacol. O oră și puțin, alert, vesel, cu poante făcute din felul în care erau redate replicile, joc bun și foarte bun (un minus la dicție, pe ici, pe colo), scenografie minimă, desigur, dar cu câteva soluții foarte inspirate, ritm și muzica aleasă numai bine pentru punctarea unor momente. Un text clasic într-o interpretare cu tușe (fine) contemporane, fără nimic forțat, cu Spiridon interpretat de o fată (Andreea Șovan), o Vetă foarte bună (Ana Bianca Popescu) și cu un remarcabil Rică Venturiano (Alex Călin)! O foarte plăcută surpriză, vă spun, și vă recomand să mergeți să vedeți spectacolul când și dacă aveți ocazia!

Altfel, ieri am fost la Trainingul pentru traineri susținut de Mugur Ciumăgeanu, însă am decis că deocamdată nu vă povestesc ce s-a întamplat acolo, chiar dacă a fost dens și, într-o măsură, m-a ajutat să înțeleg mult mai bine, și la un nivel mult mai profund, cât de importante sunt atelierele de teatru tânăr pe care copiii le susțin aici, la Ideo Ideis.

Iar pe seară am fost la a doua seară a povestitorilor, cu Horia Colibășanu, unde am aflat că munții se cuceresc doar când înțelegi că genul ăsta de performanță e despre autodepășirea ta, nu a muntelui!

Credit foto: Ideo Ideis 2014

Credit foto: Ideo Ideis 2014

Și uite-așa, cu povești și bucurii a mai trecut, acasă, o zi!

____
Puteţi citi, și chiar vă rog!, mai multe despre Festivalul de Teatru Tânăr din Alexandria pe FacebookTwitterInstagram şi  blog. Ideo Ideis mulţumeşte sponsorilor şi partenerilor din acest an.

Share: