Pentru că a cam început sezonul concediilor și drumurilor la mare, la soare, preocuparea pentru bronzul perfect, mi-am zis că poate n-ar fi rău să scriu despre importanța protecției solare. Mai ales că, la începutul lunii, pe când eram la TIFF, după o noapte tremurată în Piața Unirii, a doua zi, la Bonțida, cu doar un pic de soare și fără excesiv de multe grade Celsius, seara, la hotel, am descoperit că eram nițel prăjită. Cu frisoane incluse.

N-o să vă povestesc din nou de sun factor protection (SPF) fiindcă, dacă țineți la pielea voastră, la propriu!, știți deja ce și cum. Dar o să vă spun că 90% din cancerele de piele pornesc de la expunerea greșită la soare și sper că e un procent suficient de șocant încât să fie clar pentru toată lumea cât de importantă e protecția împotriva razelor de soare.

Iar soare nu avem doar pe malul mării, când stăm întinși pe cearșaf ori șezlong. Soare e și în oraș, în drumul spre birou sau terasă, pe orice suprafață de piele, oricât de mică. Așa că folosiți măcar un SPF 20, mai ales pe perioada verii!

Cât despre plajă, sfaturile sunt să aplicați produsele de protecție potrivite pielii voastre înainte să ieșiți la plajă și înainte să vă puneți costumele de baie, apoi după ce ați stat în apă mai mult timp, v-ați șters cu prosopul sau ați transpirat excesiv.

Farmec are acum o gamă nouă de dermatocosmetice (deci le găsiți în farmacii!) destinate protecției solare, cu loțiuni, uleiuri și creme care au SPF de la 10 până la 50, inclusiv pentru copii și pentru prevenția îmbătrânirii pielii, și vă invit călduros să le încercați și folisiți intensiv – sunt flacoane mari, de 200 de ml, care vă ajung cu vârf și îndesat pentru o vară… exceptând cazul în care vă petreceți toată vara pe malul mării, la plajă, caz în care vă invidiez masiv!

out of office
Dar nu uitați, totuși: Nu există bronz sănătos. Innegrirea pielii e răspunsul acesteia la agresiunea solară. Deci agresiune! Bad! Mai degrabă apelați la așa ceva dacă vreți piele colorată ca de soare.

Ar mai trebui să știți că hainele în culori închise și cele roșii sau portocalii vă protejază mai bine decât cele albe, principiul fiind că dacă voi vă puteți vedea pielea prin cămașa/tricoul cu pricina, tot așa poate și soarele! O pălărie e preferabilă șepcii, pentru că ține umbră pe partea inferioară a pielii, urechi și zona cervicală.  Și, de asemenea, folosiți ochelari de soare cu protecție UV pe bune, pielea din jurul ochilor e fină și, prin urmare, cu atât mai expusă.

Nu în ultimul rând, a existat o controversă referitoare la beneficiile expunerii la soare pentru acumularea de vitamina D, esențială în sănătatea organismului, vs. efectele distrugătoare ale acestei expuneri. Am citit câteva studii și articole pe tema asta, iar concluzia e că ar fi preferabil să iei vitamina D din alimente și să te expui moderat și protejat la soare, pentru că riscurile sunt mai mari decât beneficiile.

protectie

Totuși, în cazul în care n-ați fost prevăzători și v-ați prăjit un pic, și ca să nu mirosiți ca o lăptărie în urma aplicării iaurtului, leacul popular celebru în astfel de cazuri, Farmec propune și două produse post-arsuri, o loțiune calmantă și un gel reparator. Dar poate totuși nu aveți nevoie și de ele dacă le folosiți pe celelalte!

Iar acum, că știți toate astea, un cântec vesel să cântăm:

Share: