Știu ce înseamnă să faci un festival mare și cu câtă atenție trebuie să socotești un buget, pentru că ai vrea să pui în program cât mai multe și mai variate, să ai cât mai multe locuri în care publicul poate veni, invitați mulți și prestigioși, ateliere, petreceri și alte evenimente. Banii nu sunt niciodată destui, dar te poți socoti totuși norocos când știi că ai niște parteneri de cursă lungă care vin spre tine, în mod tradițional deja, care te ajută să faci lucruri în spiritul evenimentului tău și sunt mai degrabă îndreptați către public când vine vorba de activări. În cazul de față vorbim de TIFF și de MasterCard care, anul ăsta, au aniversat 10 ani de când colaborează pentru bunul mers al celui mai mare festival de film din zonă.

E al patrulea an de când sunt la TIFF și alături de MasterCard, aducând de-acolo nu doar povești despre filme și alte evenimente, ci și întâmplări care mie mi se par #deneprețuit, adică așa cum își propun cei de la MasterCard să facă experiența TIFF pentru public, prin ceea ce le este lor la îndemână.

Printre cele de anul ăsta, se află și terminalele pentru plata contactless nu doar la casele de bilete ci și la Casa TIFF sau TIFF Shop, și serios că e mult mai simplu și mai rapid să plătești așa, și contează la o coadă de câteva persoane la care aproape nimeni nu-și ia bilet pentru un singur film. Bașca, adesea se întâmplă să ajungi la cinema cu doar câteva minute înainte să înceapă proiecția, deci te grăbești! Pac cu cardul și gata! Și, înainte să ziceți că eu nu plăteam, e drept, n-am plătit, fiind invitată la festival, doar că într-una din zile mi-am uitat biletul la hotel și a trebuit să cumpăr altul ca să pot intra în sală, așa că știu cum e! :)

Deci economie de timp și, în plus, cei care plăteau cu MC primeau un loz răzuibil și puteau câștiga invitații la petrecerea MC – treaba asta a fost valabilă și la plățile online. De asemenea, prin tragere la sorți, spectatorii puteau câștiga o pereche de converși personalizați, ediție specială TIFF & MasterCard.

MC la tiff

O altă chestie care mi-a plăcut e Votul Publicului, și cred că asta e de când au început colaborarea cu Festivalul. Toată lumea primește la intrarea în sală un flyer pe care poți da de la una la cinci stele fiecărui film, iar pe baza acestor calificative este ales filmul preferat în competiție și favoritul publicului în festival. Dincolo de Premiul Publicului, oferit de MasterCard la Gală, mi se pare de folos și pentru creatorii de film sau pentru organizatori să vadă dacă există diferențe între preferințele juriului și cele ale publicului. Și, da, și pentru cei care votau și completau datele de pe talon existau premii.

Tot dintre activările lor ar mai fi petrecerea – devenită, de asemenea, o tradiție la TIFF – în care, anul ăsta, i-au avut invitați pe cei de la Carla’s Dreams, spre deliciul publicului, și unde a fost toată lumea de la Festival. Unii cu faimoșii – deja! – converși personalizați, pentru că o parte din promovarea festivalului by TIFF & MasterCard a însemnat și câteva sute de astfel de perechi dăruite.

priceless
Nu în ultimul rând, și probabil una dinre activările mele favorite la TIFF este Lounge-ul MasterCard, spațiul generos din Piața Unirii în care, în fiecare zi, Mihnea Măruță a avut câte un invitat care a povestit despre Festival sau despre filmul cu care a venit la Festival, oferind publicului acces la informații inedite și de culise, ba chiar ocazia de a-și adresa propriile întrebări. E activarea mea preferată pentru că, într-adevăr, alături de șansa de a participa la party alături de vedete, publicul are astfel șansa de a ajunge aproape de oameni pe care îi admiră și a căror muncă e importantă, poate să le adreseze întrebări, poate să se simtă nu doar un simplu spectator ci cu adevărat parte din Festival. Iar mie cu adevărat asta mi se pare cel mai important la orice eveniment de genul ăsta!

În fine, pentru mai multe info, puteți să urmăriți un scurt interviu făcut cu Diana Tănase, Marketing Manager MasterCard. A doua zi, vai!, dimineața după o altă petrecere legendară la TIFF, cea oferită de HBO. De-aici și privirea mea ușor încruntată – data viitoare îmi pun ochelarii de soare, am zis!

Share: